🆕Вступ

Вітаю, панове! Сьогодні оглядатимемо ще один бестселер моделей компанії Spyderco – Tenacious. Тінейшес або Тін/Тіна в народі, вже який рік не покидає п’ятірку топових ножів для EDC та серця ножеманів. Конкретно я мав справу з лайт вейт, напів серрейторною моделлю на сталі 8Cr13MoV (C122PSBBK). Перше, що потрібно знати про Тіна, це те, що він хоч і є продуктом саме компанії Spyderco, але при цьому виробничі потужності розміщені в Китаї. Це дозволило зберегти певний рівень контролю якості та здешевити виробництво, хоча не без нюансів, але про все послідовно.

Маленький дисклеймер: в огляді Тін буде порівнюватись з Парою 2, тому що це ножі з модельного ряду однієї компанії (хоча різних дизайнів), а ще тому, що вони обидва є в мене в колекції. Розумію, що порівняння не зовсім доречне, проте віддаю перевагу власному досвіду.

🔵Загальні враження

Отже, Тін має непогану ергономіку та доволі продуману конструкцію, як для бюджетного ножа. Особливо, мене особисто, здивувала якість FRN скейлів, які відчуваються ну прямо як на ножах spyderco японського виробництва.

🔪Клинок

По клину: триклин на 86 мм, проте кут триклина тупіше, ніж у тієї ж Пари 2 (на око, градусів 5-8), а далі починається найцікавіше, заявлена товщина обуха у Пари 3,5 мм, а у Тіна 3 мм, проте на кінчику Тін в півтора, два рази жирніший, ніж конкурент. Тобто, клин стійкіше переносить бічні навантаження і його можна використовувати в якості “колупалки”, на жаль ціною зведення і кута заточки. Це дещо послаблює його потенціал як різака, але прямі спуски від обуха рятують ситуацію.

🔒Замок

Інструмент має на борту старий добрий лайнер лок, без вставок та чудову цупку насічку, завдяки якій оперувати замком стає набагато простіше.

🔧Конструкція

Ніж обладнаний перфорованими сталевими лайнерами на всю ширину фрейму по 1 мм кожен, каркас тримає 3 гвинти (не рахуючи осьовий), стопорний пін та темлячна бонка. Осьовий гвинт має дистанційну втулку та по дві шайби з кожного боку, що є жирним плюсом, оскільки з такими втулками майже не буває проблем з центруванням клина.
Фірмовий доволі агресивний спайдерківський джимпінг на обусі, вигнута спинка та вибірки матеріалу на руків’ї диктують юзеру більше силові хвати для грубих робіт. Доповнює картину відсутність функціонального чойла, або будь-яких вибірок під вказівний палець, які можна використати для більш впевненої роботи точними хватами. Найзручніше, на мою думку, ніж лягає в долоню фехтувальним, молотковим, зворотнім, та деякими варіаціями з виносом великого пальця на обух, хватами.

✅Інше

Тін має стандартний набір можливостей для покращень: стандартна для компанії spyderco чотирьох позиційна кліпса та темлячна бонка з отвором для одинарного 550 паракорду.

🤔Окремо хотів би звернути увагу на сталь. 8Cr13MoV (це якраз і є ті самі нюанси) – чудова нержавіюча сталь для бюджетного ножа, але конкретно на Spyderco Tenacious вона не дозволяє реалізувати потенціал цього ножа на всі 100%, схоже що в компанії це розуміють, тому нещодавно Тіна стали робити на CPM S35VN та, навіть, на CPM M4. На жаль (чи на щастя), китай освоїв обробку якісних порошків відносно нещодавно, а тому вибір сталей для цієї моделі ну дюююже куций.  На мою суб’єктивну думку, саме S35VN забезпечить той самий необхідний баланс утримання ріжучої крайки, корозійної стійкості та міцності, який є оптимальним для цієї моделі.

Spyderco Tenacious

🤓Загальний висновок

Spyderco Tenacious справляє враження збитого, на диво, доволі міцного ножа, навіть, на FRN скейлах. Попри меншу товщину обуха порівняно з Парою 2, беручи його до рук відчуваєш більшу довіру до клина і конструкції в цілому і зважаючи на ціну обох моделей насправді стає трохи сумно. Так само як стає сумно і від “різноманіття” опцій по сталях. Всупереч цьому Тін має більш універсальний характер, та може стати надійним компаньйоном як для прогулянки по місту, так і для лайтового аутдору. Завезли б трошки іншу ергономіку руків’я, яка дозволила б реалізувати більше хватів та ширший асортимент сталей і був бест оф зе бест рис за свої гроші.

Більше контенту в Telegram

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Sharp Thoughts
Sharp Thoughts@sharp_thoughts

534Прочитань
5Автори
8Читачі
На Друкарні з 31 серпня

Більше від автора

  • Анатомія ножа. Частина 3

    🖐Вітаю, панове! Продовжуємо серію дописів, присвячених Анатомії Ножа.Сьогодні поговоримо про такий аспект як профіль клинка.Тема виявилася несподівано обширною та, навіть, контроверсійною.

    Теми цього довгочиту:

    Edc
  • Анатомія ножа. частина 2.5

    Вітаю панове, пропоную до вашої уваги проміжну частину Анатомії ножа.

    Теми цього довгочиту:

    Edc
  • Огляд на Spyderco🕷Para 3

    🖐Вітаю, панове! Давненько у нас не було оглядів, тож сьогодні зроблю огляд на ще одного паучка, який присутній в моїй скромній колекції – Spyderco Para 3 (C223GPDGY)

    Теми цього довгочиту:

    Edc

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається