Стан авіабудівної галузі у росії

✈️✈️ Сьогодні ми поговоримо про ситуацію в авіабудівній галузі російської федерації, а саме про виробництво цивільних літаків.

Якщо в умовах війни з Україною росіяни по максимуму витискають свою економіку і виробляють/модифікують військову авіацію, то з цивільними повітряними суднами ситуація в них не дуже хороша.

Для порівняння наведу статистику за 2017 рік (більш свіжих даних не знайшов, та й не думаю, що ситуація сильно змінилася) виробництва літаків двома монстрами світового авіабудівництва – Boeing та Airbus.

Концерн Airbus у 2017 році поставив 85 покупцям 718 пасажирських літаки. Це на 4% більше, ніж у 2016 році, повідомила компанія в річному звіті.

Згідно з документом, компанія збільшує постачання літаків 15 років підряд, і за цей час воно зросло на 22%.

Судячи зі статистики головного конкурента європейського авіабудівного гіганта - американської корпорації Boeing - за цим показником поступається американцям рівно на 45 літаків.

9 січня корпорація Boeing прозвітувала про результати продажів за 2017 рік і про плани постачань на 2018.

За рік компанія продала 763 комерційні авіалайнери, випередивши за цим показником абсолютно всіх інших виробників. Окрім того, американська корпорація побила свій власний рекорд 2015 року.

Проте Airbus випередив Boeing за іншим показником - твердими замовленнями (тими, які не можуть бути скасовані). В корпорації 1109 твердих замовлень від 44 покупців проти 912 літаків Boeing для 71 покупця.

Як ми бачимо, кількість виготовлених та проданих літаків за рік вимірюється не однією сотнею літаків.

А тим часом російська влада заявляє про плани побудувати до 2030 1036 цивільних літаків. Чи можливо це? Давайте спробуємо розглянути це питання.

Росіяни, які вважають себе гуру авіабудівництва (смішно звучить), наразі про такі темпи виробництва можуть лише мріяти.

На сьогодні Захід фактично відрізав росію від авіатехнологій і фактично росіяни змушені будуть займатися канібалізмом при ремонті літаків, розбираючи один борт, щоб відремонтувати інший.

В деяких випадках з ремонтом допомагає Іран. ЗМІ повідомляли про відправку російського літака на ремонт до Тегерану, але це не дасть значних результатів, оскільки Іран сам потерпає від санкцій.

Російська влада намагається розвивати власну програму авіабудування. Свого часу радянська влада масово почала випускати Ту-4, який вона побудувала шляхом так званого зворотного інжинірингу, розібравши до гвинтика американський літак В-29. Але сьогодні російська промисловість не може забезпечити закритий цикл виробництва, оскільки на авіабудівну галузь срср працювали підприємства всіх республік, а після його розвалу росія так і не змогла повністю диверсифікувати виробництво, і до останнього моменту українські підприємства допомагали у ремонті та виробництві деяких запчастин до російських літаків. А ще є ремонті заводи у Ташкенті, Кутаїсі, тощо.

Майже всі програми виробництва нових цивільних літаків, які мали замінити західний авіапарк, опинилися на межі зриву.

Із 8 перспективних моделей лише 2 поки що не зірвали графік — Іл-96 та регіональний літак «Ладога». Втім, це пов'язано з тим, що до їхнього безпосереднього виробництва російські компанії поки не почали: воно заплановане на 2025 рік.

Під загрозою опинилися плани випуску МС-21 та Іл-114-300. Виробництво першого стримується нестачею деталей із російських композитів, які раніше постачала компанія Umatex — «дочка» «Росатому», яка опинилася під санкціями.

Слабким місцем Іл-114-300 виявився двигун ТВ7-117СТ. Він так і не пройшов льотні випробування і навіть призвів до катастрофи військово-транспортного літака Іл-112В.

Перший політ «імпортозаміщеного» Sukhoi Superjet переносили вже п'ять разів. Виробники мають провести всі льотні випробування з новим двигуном, пройти сертифікацію та отримувати дозвіл на пасажирські перевезення.

Невдачі також переслідують виробництво Ту-214. Казанський авіазавод страждає від дефіциту деталей і надлишку військових замовлень.

За першу половину 2023 року, за даними Росстату, в РФ було випущено лише 2 цивільні літаки. А західні лайнери, що залишилися в країні, вже в 2025 році можуть припинити польоти, попередив президента Володимира Путіна глава «Ростеху» Сергій Чемезов.

Велику надію росіяни покладали на спільний російсько-китайський проект перспективного широкофюзеляжного далекомагістрального літака CR929на 250-300 пасажирів, який розроблявся російською Об’єднаною авіабудівною корпорацією та китайським СОМАС.

Однак станом на сьогодні зявилася інформація, що китайці мають намір замінити частину російських технологій на західні, та запрошують до участі західних виробників. Китайці не хочуть ділити з росіянами прибуток на ключовому китайському ринку (удар в «псіну»).

COMAC повинен був розробляти та випускати металокомпозитний фюзеляж, росіяни – розробляти та виробляти композитне крило. Остаточне збирання лайнерів повинно було бути у Шанхаї, інженерний центр – в Москві.

У грудні 2022 року Міністр промисловості і торгівлі рф Д.Мантуров повідомив, що росія може прийняти рішення перейти зі статусу «співрозробника» до постачальника комплектуючих. Уловлюєте різницю? По суті росіяни стають звичайним виробником, це як китайська швея працюватиме на європейські бренди одягу.

До речі за деякими даними на цей проект росіяни витратили 10 мільярдів доларів та 10 років робіт конструкторів та технологів))).

І головною причиною відмови китайців від росіян у якості партнерів експерти називають початок повномасштабної агресії росіян проти України. Китайці не хочуть потрапити під санкції Заходу та США.

Ще одним проектом росіян є середньомагістральний літак МС-21, який за повідомленням Ростеху лише з 2025 року планується випускати у кількості 10 одиниць, відчуйте різницю з Boeing та Airbus.

Однак цей літак не може забезпечити безпересадковий переліт з Москви до Дального Сходу, а обов’язково має бути дозаправка, що в свою чергу збільшує час в дорозі та обслуговування рейсу. Станом на сьогодні безпересадкових рейсів з заходу на схід росії сьогодні просто не існує.

Одним з літаків суто російського виробництва який може здійснити цей переліт є Іл 96-300, однак на Далекому Сході немає аеропортів, які здатні прийняти даний літак

За останні 10 років з нуля в росії побудовано всього 7 аеропортів – 3 в Тюменській області, по одному в Саратовській та Ростовській областях, на Сахаліні та Якутії.

Більша частина сходу росії критично залежить від авіасполучення, достатньо поглянути на карту залізниць Якутії, Красноярського та Хабаровського краю, щоб це зрозуміти.

Та й навіть, якби була відповідна інфраструктура, Воронезький авіабудівний завод з 2025 по 2030 роки зміг би побудувати не більше 8 літаків даного типу (інформація з російських ЗМІ).

Останній Іл-96-300 був випущений у 2021 році, до цього темпи виробництва літака були по 1 одиниці в рік.

Росіяни дуже пишаються ще одним дітищем свої авіабудівної галузі, а саме ближньомагістральним літаком Sukhoi Superjet 100, яких станом на січень 2023 року було виготовлено 232 штуки, з яких 4 штуки потрапили в авіакатастрофи, у яких загинуло 86 осіб, 216 постраждали.

Та й назвати цей літак імпортозаміщеним язик не повертається.

На 150 літаках установлено двигун SaM146, в якому з російських компонентів тільки вентилятор та турбіна низького тиску.

Створити повністю новий двигун задача на сьогодні надскладна. Потрібно налаштовувати самостійний ремонт, виготовлення окремих вузлів, будувати мережу обслуговуючих центрів, тощо.

Та й спеціалістів у цій галузі, як нажаль і в Україні, не дуже багато. Молодь не охоче навчається, старі кадри уходять на пенсію, багато інженерів виїхали закордон.Тому я вважаю, що авіабудівництво в росії сьогодні перебуває у стадії занепаду.

Я останнім часом дуже багато викладав інформації про нештатні ситуації з російським авіапарком, кількість яких тільки збільшується. На мою думку невдовзі ми почуємо не про одну авіакатастрофу на росії.

Чи вірна моя оцінка, судити Вам. Це моя суб’єктивна думка, яка ґрунтується на інформації з відкритих джерел інформації. Є більш фахові експерти з цих питань✔✔✔

Підписуйтесь на телеграм канал “Піксель News“

https://t.me/pixelnewsUkraine

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Піксель News
Піксель News@PixelNews

Аналітика

740Прочитань
0Автори
7Читачі
На Друкарні з 22 серпня

Більше від автора

  • Стабілізаційний пункт

    День чи ніч, ніч чи день? Що саме надворі? Не знаю, немає часу дізнатися...Та й яке це має значення?Поспати все одно немає часу. Нормальний відпочинок та сон то щось далеке і довоєнне.....

    Теми цього довгочиту:

    Проза
  • Далекий Схід та Сибір. Занепад

    Росія за територією є найбільшою країною світу, а Далекий Схід та Сибір займають 60 % території Росії. До Далекого Сходу відносяться Камчатський, Приморський і Хабаровський край.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка
  • Ісламізація Росії невідворотна

    Історично так склалося, що більшість російських регіонів, які були захоплені російською імперією, а згодом дісталися у спадок сучасній росії сповідують іслам.

    Теми цього довгочиту:

    Релігія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається