Стратегічні інтереси України

Зміст

В даній статті будемо намагатись окреслити межі українських інтересів в регіоні і світі.

Поточна ситуація в економіці (включно з т.в.о)

Сільське господарство

Україна має загальну площу у 603 тис. кв. км. Площа орних земель - близько 30 млн га.

У 2021 році на 28 млн гектарів орних земель Україні вдалось зібрати більше 106 млн тон зернових і олійних культур. З них зібрано: 40 млн т кукурудзи, 32.4 млн т пшениці,16.3 млн т соняшнику, 10.2 млн т ячменю і 7 млн т інших культур. Крім того, було зібрано 21 млн т картоплі, 11 млн т цукрового буряку, 12 млн т овочів і фруктів.

Якщо ми візьмемо усю площу країни включно з тимчасово окупованими, то загальний урожай зернових, бобових і олійних культур буде 112 млн (з місцем для подальшого росту через покращення технології), і більше 15 млн овочів і фруктів, цукровий буряк і картопля залишаться на такому ж рівні.

Що стосується тваринництва: перед війною Україна виробляла приблизно 2.5 млн т м’яса ( 1.5 млн курятини). Крім того загальне виробництво молока було на рівні 9 млн т, а яєць - 14 млн штук в рік.

Промисловість

Корисні копалини

Паливні ресурси: Україна має близько наступні запаси: 800 млрд м3 природного газу (видобуток 20 млрд), 390 млн т нафти (видобуток 1.7 млн), 25 млрд т кам’яного вугілля (видобуток 29 млн т). Газ і нафта зосереджені у трьох газоносних регіонах - Західний, Дніпровсько-Донецький та Чорноморський, останній наразі окупований. З його деокупацією Україна збільшить виробництво нафти і газу. На даний момент Україна знаходиться в Топ 10 країн за запасами вугілля та в Топ 30 за запасами природного газу

Чорні метали: запаси залізної руди оцінюються в понад 6.5 млрд т (#5 у світі), а марганцю - у 150 млн т (#2 у світі). Річний добуток залізних руд становить 62 млн т (#7 у світі), а марганцю - 400 тис т (#8 у світі)

Кольорові метали: 18 млн тон алюмінію та 1 млн тон інших поліметалічних руд. Крім того Україна входить в Топ 20 країн по видубутку титану, алюміній оксиду і магнію.

Металургія

Україна входить в Топ 20 виробників чавуну, сталі та прокату. Основні підприємства зосереджені в Центрі та на Сході країни. До прикладу, у 2021 Україна виробила 21 млн т сталі, з них екпортувала - 15 млн т. Варто відзначити, що багато підприємств металургійної промисловості знаходились на території Донбаської агломерації і були окуповані у 2014 році. З урахуванням тих підприємств, виробництво становило 32 млн т сталі у 2013 році. Крім того є великі підприємства з переробки титанових, марганцевих та алюмінієвих руд.

Харчова промисловість

Харчова промисловість є однією з найрозвиненіших в Україні. Стрімкий розвиток сільського господарства дав поштовх до розвитку переробної галузі. Так, Україна є світовим лідером у виробництві соняшникової олії (5 млн т), контролюючи близько 30% світового ринку цього товару. Крім того розвинене виробництво якісних м’ясо-ковбасних, хлібоперкарських алкогольних та кондитерських виробів.

Машинобудування

Машинобудування має гарну базу для сильного розвитку у подальшому.

По-перше, зростаючий агросектор і попит на машинізацію в цьому секторі останні 10 років. До 2022 року в нас було кілька десятків підприємств що виробляли різне обладнання та машини для фермерів і агрохолдингів і ця тенденція збережеться в майбутньому.

По-друге, сильна інженерна школа і спадок совітського союзу. В Україні є десятки промислових майданчиків що займаються/займались виробництвом транспортних засобів (від автобусів і потягів, завершуючи літаками та суднами). Крім того є база для виробництва ракет і супутників.

По-третє, розвинена база оборонно-промислового комплексу. Укроборонпром акумулює в собі сотні підприємств, що займаються виробництвом військової продукції різного плану - від боєприпасів і до головок наведення.

Машинобудування займає ключову роль в економіці України разом з іншими секторами.

Інформаційні технології

ІТ сектор останні роки став найбільш динамічною галуззю економіки поряд з агросектором. За підсумками 2021 року, ІТ експорт приніс 6 млрд дол в Україну, або 4% ВВП, або 10% усього експорту. У галузі було працевлаштовано близько 300 тисяч осіб у 5 тисячах компаній. З них стартапів - близько тисячі. Кількість працівників зростала на 40 тисяч осіб щороку протягому 2017-2021 років. Це найбільш динамічна та одна з найперспективніших галузей.

Інфраструктура

Внутрішні перевазення товарів та пасажирів здійснюються залізницею, що має більш розгалужену мережу на заході країни.

Торгівля товарами з країнами Європи здійснюється переважно через автомобільний та залізничний транспорт, а з іншими країнами світу - через морські порти.

Україна має порти на Чорному та Азовському морях:

  • у Західній акваторії Чорного моря: Рені, Ізмаїл, Усть-Дунайськ, Чорноморськ, Білгород, Одеса, Южний, Миколаїв, Херсон, Скадовськ

  • у Криму: Севастополь, Євпаторія, Феодосія, Ялта, Корчів (Керч)

  • у акваторії Азовського моря: Бердянськ, Маріуполь

Морські порти України
Висновок: Україна має гарну базу для розвитку усіх галузей економіки - від сільського господарства і до технологій. Крім того, варто відзначити, що Московська імперія є прямим конкурентом України в ключових для нас галузях: агро, металургії, машинобудуванні та ІТ. Крім того, московська імперія блокує нам сухопутну торгівлю з країнами Центральної та Східної Азії

Огляд сусідніх регіонів

Огляд півдня Московської імперії

Для першого огляду ми беремо регіон, який можна назвати Волго-Донським, Степовим, Азовсько-Каспіським, Міжморським абощо. Складається він з Ростовської, Волгоградської і Астраханської областей, Краснодарського і Ставропольського країв, Адигеї та Калмикії. Спеціально не брався до уваги кавказький регіон, так як він географічно і етнічно відмінний від цих.

Отже, населення регіону складає - 17 млн осіб, ВВП - 85 млрд дол, а площа регіону - 487 тис кв. км. найбільшими містами є понад 1 млн - Ростов, Катеринодар та Волгоград, а також понад 200 тисяч - Сочі, Астрахань, Ставрополь, Новоросійськ, Таганріг, Шахти, та Волзьке.

Територія регіону та ключові міста

Для України цей регіон є важливим з багатьох аспектів (дуже багатьох).

Транспортний аспект

Регіон дає нам прямий сухопутний коридор до країн Середньої Азії, Кавказу, а також (через Астрахань) до басейну Каспійського моря. Також, цей сухопутний коридор дозволить нам добратись до країн Індійського океану та Східної Азії. У короткостроковій перспективі - знизить логістичне плече на торгівлю з Китаєм. Пакистаном та Індією. Крім того, регіон має більше 10 міжнародних портів:

  • у басейні Азовського моря: Ростов, Азов, Порт Кавказ, Темрюк, Таганріг, Єйськ

  • у басейні Чорного моря: Новоросійськ, Геленджик, Тамань, Туапсе, Сочі

  • у басейні Каспійського моря: Астрахань та Оля

Найближчий шлях до Казахстану - це маршрут Мілєрове-Калач-Волгоград-Жанібек. Він становить 520 км, проте його необхідно практично з нуля будувати. Крім вище згаданого наземного коридору через Волгоград, буде ще один через Астрахань Атирау-Астрахань-Еліста-Ростов-Маріуполь (довжина 850 км) Крім того через Астрахань буде доступ до Центральної Азії і через два порти на Каспії - Астрахань та Оля. Вони дадуть доступ до Азербайджану, Казахстану, Туркменістану та до вільного (у майбутньому) Ірану.

Інфраструктура регіону. Оранжеві - існуючі автомагістралі, а жовті - пропоновані до побудови.

Економічний аспект

Сільське господарство
Загальна площа регіону 49 млн гектарів, з яких приблизно 20 млн - це орні землі. Найбільш плодородні землі зосереджені в 4 степових регіонах - Волгоградська і Ростовська області, Краснодарський та Ставропольський край. Сукупно ці 20 млн гектарів дають близько 42 млн т урожаю, з них - 28 млн т пшениці, 3 млн т ячменю, 3.5 млн т кукурудзи, 4 млн т соняшника. Крім того на цій території активно вирощується цукровий буряк (7 млн т), овочі (4 млн т), фрути (1 млн т), в тому числі виноград (250 тис т).

Корисні копалини
В Ростовській області зосереджена східна частина Донецького вугільного басейну. Запаси нафти і газу знаходять в усіх частинах регіону крім Ростовської області В Ставропольському краї є значні запаси мінеральних вод. Астраханська область, Краснодарський край та Калмикія мають також мають значні запаси калійної та кухонної солей.

Промисловість
Регіон має розвинену харчову промисловість, зокрема виробництво алкогольних напоїв, молочної продукції, а також соняшникової олії. Крім того, розвинене виробництво с/г техніки, нафтопродуктів, пластмасс і добрив. Варто відзначити і великі високотехнологічні виробництва, як до прикладу виробництво літальних апаратів, залізничного транспорту чи обладнання для енергетичної галузі

Інформаційні технології
Значна кількість офісів розташована у найбільших містах регіон - Ростові, Волгограді, Катеринодарі, Астрахані та ін. В регіоні всього близько 400 тис студентів ВНЗ, з них - 70 тисяч студентів технічних спеціальностей у 6 технічних університетах та 2 тех інститутах. Потенціал до розвитку ІТ великий.

Аграрна зона обмежена оранжевим пунктиром. Все що за межами цієї зони - або пустеля або гірські схили.

Безпековий аспект

Варто відзначити, що регіон необхідний нам не тільки з точки зору банального контролю територій/населення/тощо, а і з точки зору захисту. По-перше, він дає можливість впливати на Кавказький, Чорноморський та Каспійський регіони. По-друге, річка Волга є природнім бар’єром і оборона на її західному березі має найбільші переваги, бо перепад висот між берегами місцями достигають 100 метрів і річка є достатньо широкою з болотними заплавами в південній її частині (між Волгоградом та Астраханню).

Оранжева лінія - потенційна лінія оборони від загрози зі сходу

Політичний аспект

Регіон є географічним коридором не лише по напрямку захід-схід і назад, а і по напрямку північ-південь і назад. Волга є виходом до Каспію, а Дон - до Азова для Волзьких нац республік, середньоросіян і Московії. Найважливіший фактор для нас - це доступ Московії до півдня і саме цей регіон є ключовим, якщо Московія надумає відновлювати імперію. Контроль цих двох річок є для нас важливим з точки зору нашого виживання у боротьбі з Московією.

Висновок: Волгодон є багатим аграрно-промисловим регіоном з великим потенціалом до росту ІТ сектору. Регіон є також важливим для України з точки зору економіки, транспорту, безпеки та геополітики. Регіон необхідно контролювати і розвивати.

Огляд Чорноземського регіону Московської імперії

Наступним до огляду є регіон Чорнозем’я. Називається він так через насичені чорні родючі грунти, які є особливістю центральної і східної частини даного регіону.

Населення регіону становить - 9 млн осіб, ВВП - 50 млрд дол, а площа - 227 тис кв км. Єдиним містом з населенням більше 1 млн осіб є Вороніж. Міста що мають понад 200 тис жителів - Брянськ, Орел, Курськ, Липецьк, Тамбов, Білгород та Старий Оскіл.

Територія регіону та ключові міста

Економічний аспект

Сільське господарство
В регіоні зосереджено 12.6 млн га орних земель, що дають сукупно 38 млн т зернових і олійних культур щорічно, в тому числі 19 млн т пшениці, по 5.5 млн т ячменю та кукурудзи, 4 млн т соняшника, а також 18 млн т цукрового буряка і 2 млн т овочів та фруктів. Крім того, на території регіону розвинене тваринництво - 4 млн шт яєць, 3 млн т молока, 3.5 млн т м’яса. Розвинені птахо, свино та коров’ячі ферми.

Корисні Копалини
На території регіону розташовані великі запаси заліза у Курській магнітній Аномалії - понад 30 млрд т залізної руди, або 65% усіх запасів сучасної РФ. Інші запаси знаходяться або на Півночі в Карелії і Колі, або ж на Уралі. В регіоні представлені великі запаси глин, вапняків, торфу, а також є невеликі запаси золота, урану, платини та алмазів.

Промисловість
В регіоні розвинена чорна металургія - 60% заліза і 20% сталі виробляється тут. Крім того, в регіоні розвинена харчова промисловість, що представлена переважно переробкою олійних культур, цукрового буряка та продуктів тваринництва, а також кондитерською і хлібо-пекарською промисловістю. Крім того у Брянській та Орловській областях розвинена деревообробна промисловість, а також целюльозно-паперова і меблева. Машинобудування представлене виробництвом залізничної та агротехніки. У Воронежскій області є підприємство ракетної галузі, що займається двигунами.

Інформаційні технології
Цей сектор представлений переважно невеликими офісами та невеликими компаніями у ключових обласних центрах. Щодо освіти, то варто відзначити що в регіоні всього навчається близько 300 тисяч студентів, серед яких 60 тис вчиться в 7 технічних університетах та 2 інститутах. В регіоні є потенціал до розвитку ІТ.

Транспортний аспект

Даний регіон є важливим як ще один сухопутний коридор до Волзьких нац республік, а саме Тамбовська область межує з Пензенською, яка може стати частиною майбутньої Ерзянської держави, а також Тамбовська і Воронежська межують із Саратівською областю, що може стати частною майбутньою Волзької східнослов’янської республіки разом із Самарською областю. Крім того, через Брянську область з’являється ще один сухопутний коридор з Білоруссю.

Інфраструктура регіону. Оранжеві - існуючі автомагістралі, а жовті - пропоновані до побудови.

Безпековий аспект

По-перше, контролюючи цей регіон ми відсуваємо Московію далі від наших поточних регіонів, а по-друге маючи доступ до волзьких республік ми зможемо гарантувати їхню безпеку і суверенітет. Хоча й межа з московією не має явних географічних перешкод, проте гарно спланована оборона не дасть московії і шансу там.

Висновок: Чорнозем’я є розвиненим агро-промисловим регіоном з фокусом у тваринництво, металургію та машинобудування. Регіон є важливим з точки зору безпеки нашої країни, а також як транспортний коридор до Волзьких нац республік.

Огляд Білоруського регіону Московської імперії

Останнім до огляду є білоруський регіон, що раніше мав повний суверенітет і незалежність, проте вторгення в Україну, участь в т.зв. Союзній державі і розташування ядерної зброї зробило цю країну ще однією провінцією імперії з вусатим губернатором.

Населення регіону становить 9.3 млн, ВВП - 70 млрд дол. США, а площа - 207 тис кв. км.

Територія регіону та ключові міста.

Для України цей регіон є важливим з кількох аспектів.

Безпековий аспект

Контроль цього регіону нам необхідний для того, щоб відсунути військову небезпеку подалі від нашої столиці - міста Києва. Зараз від Києва до межі з Білоруссю відстань менше 80 км напряму, та і більшість цієї відстані проходить по Київському морю, яке важко контролювати.

Економічний аспект

Сільське господарство
Регіон при площі в 20 млн гектарів, має приблизно 12 млн гектарів с/г угідь та 8 млн га лісів. З 12 млн га угідь - лише 6 млн га обробляються, інші ж використовуються як пасовиська та сінокоси. У 2021 році в регіоні зібрали приблизно 8.5 млн т зернових, з яких 6 млн - це пшениця. Крім зернових, в країні було вирощено 3.8 млн т цукрового буряка та 3.6 млн т картоплі. Також в регіоні розвинене тваринництво: 8 млн т молока в рік, 4 млн т яєць в рік, 2.5 млн голів свиней, 4 млн голів ВРХ та 48 млн голів птиці. Регіон має фокус і на лісовому господарстві - 27 млн м3 деревини зрубується щорічно (в Україні - 16 млн).

Корисні копалини
Регіон має значні поклади калійної солі, кухонної солі, торфянників, залізної руди та мінеральних вод. Також регіон має незначні запаси нафти, міді, рідкоземельних металлів.

Промисловість
У регіоні розвинена промисловість. Харчова промисловість представлена переважно переробкою продуктів тваринництва, хімічна - виробництвом добрив та нафтопродуктів, машинобудування - пасажирським та вантажним автотранспортом, а також с/г машинами. Крім того в регіоні сильно розвинені деревопереробна та текстильна галузі.

Інформаційні технології
Білоруський регіон славиться своїми ІТ спеціалістами. У регіоні представлені великі аутсорсні компанії, як то ЕПАМ, Циклум та інші. Всього в регіоні працює близько 50 тис спеціалістів. Загальна кількість студентів становить 250 тис., а технічних університетів - 2 (у Мінську та Бресті). Регіон має ІТ історію схожу до нашої і за правильних умов цей сектор буде стрімко рости в Білорусі

Транспортний аспект

Білорусь важлива нам також і через її транспортну географію. По-перше, вона є частиною старого торгового шляху із Варяг у греки, через який ми можемо торгувати із скандинавським регіоном. По-друге, через Білорусь може проходити не один прямий шлях до Балтійських країн, що знизить логістичне плече для нашої двосторонньої торгівлі з ними. По-третє, через регіон проходять великі нафтопроводи та газопроводи. І по-четверте, країна має гарну розвинену мережу транспорту, а прямий доступ до наших портів допоможе економіці регіону розвиватись у маштабах світу, а не лише пост-московії.

Поточна мережа доріг. Жовті - ключові для нас автомагстралі, які будуть прокладені по існуючих дорогах через розширення пропускної здатності

Геополітичний аспект.

Контроль білоруського регіону дозволить нам конкурувати з поляками, не дати москві відновити імперію, а також дасть прямий доступ до північних регіонів сучасної московії. Також контроль цього регіону посилить наші спроможності і зменшить їх у Московії.

Висновок: Білоруський регіон важливий перш за все через безпеку нашої столиці, а також через економіку - є транспортним хабом на шляху до Балтії і Скадинавії, має розвинені інформаційні технології, тваринництво та сг машинобудування.

Результат

Геополітика

Україна отримає доступ до Волзького, Кавказького, Центрально-Азійського, Балтійського, Скандинавського, Північно-російського регіонів, а також посилить свої позиції в Чорноморському регіоні. Союзниками України будуть виступати Скандинави, Волзькі та Балтійські республіки. У такому випадку Україна зможе і буде гарантувати суверенітет сусідам Московії з метою запобігання реваншу московитів. Також ми по суті станемо східним сухопутним щитом НАТО, а також регіональним поліцейським.

Грубий розподіл по регіонах

Економіка

Сільське господарство
Контролюючи вищезагадані регіони, Україна стане аграрною державою світового рівня, маючи 75 млн га орних земель і потенційно збираючи близько 200 млн т зернових та технічних культур. Обсяг врожаю може зрости через покращення технологічності агросектору і зростання врожайності культур. Таким чином Україна буде контролювати понад 50% світового виробництва соняшнику та олії, ячменю, та цукрового буряку.

Оцінка основних продуктів рослинництва

Також Україна збільшить свої потужності у тваринництві. Так, обсяг виробництва молока зросте 2.5 разів до 22 млн т, м’яса - у 3 рази до 7.5 млн т. Птахівництво покращить свої позиції, але меншими темпани - на 25% більше поголів’я курей та на 50% більше виробництво яєць.

Корисні копалини
Україна отримає курську магнітну аномалію, яка зробить дві речі: позбавить московію більше половини залізних руд і виплавки сталі і прокату, а також зробить Україну Топ гравцев на світовому ринку чорної металургії - 2 місце в світі за запасами залізної руди, 5 місце в світі за її добуванням, а також 7 місце за виробництвом сталі та прокату. Крім того, Україна отримає величезні запаси калійної солі, фосфоритів та інших копалин для виробництва добрив. Також Україна отримає декілька нових басейнів нафти та газу, розширить присутність в Донецькому вугільному басейні.

Промисловість
Україна отримає додаткові промислові потужності в усіх секторах - від харчової промисловості і завершуючи високотехнологічними секторами. Більшість підприємств звісно вимагатимуть модернізації, проте це питання часу. Україна через угоди про вільну торгівлю з розвиненими країнами зможе не просто дати друге життя промисловості тих регіонів, а і дати їм дуже сильний поштовх до розвитку, що зародить ефективну економіку і покращить економічний стан тих регіонів.

Інформаційні технології
Україна зможе в короткостроковій перспективі збільшити кількість ІТ спеціалістів на 25%, а в подальшому рости не по 30% в рік, а по 40-50%. Це пояснюється кількістю студентів технічних спеціальностей, низьким рівнем економічного розвитку регіонів та доступом до світових ринків. Також на базі аутсорсового ІТ-бізнесу розшириться культура стартапів, яка вже є в Україні і перед війною розвивалась гарними темпами. Стартапи можуть зачепити всі сектори - від сільського господарства і до аеро-космічної галузі.

Транспорт

Україна отримає прями доступ до Середньої азії, Балтії Кавказу та Півночі Росії. Тому розвиток мережі автомобільних та залізничних дорів зможуть інтенсифікувати торгівлю в регіоні, що останні десятиліття страждали через обмеження московії. Основні маршрути:

  • Із Варяг у Греки: від Петербурга і до чорноморських портів. Транспорт: автомобільний, залізничний, річковий

  • Із Азії в Європу: два в’їзди зі Сходу - в Астрахані і Волгограді, і доступ товарам до усіх Країн Східної Європи: Литви, Латвії, Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії. Транспорт: автомобільний, залізничний, морський

  • Із Кавказу у Європу: три ключові в’їзди з Кавказу: біля Сочі, біля П’ятигорську та в Ногайському степу.

Крім торгівлі сухопутної, Україна чи не подвоїть свої потужності в морській торгівлі за рахунок нових портів на Азовському, Чорному та Каспійському Морях. Ці порти будуть ключовими у торгівлі агропродукцією, продуктами промисловості тощо.

Інфраструктура об’єднаних регіонів. Основні автомагістралі, морські порти та аеропорти

Також Україна розвинить свою авіаційну галузь. Перше - є база для створення власних транспортних та пасажирських літаків. Друге - українські аеропорти зможуть стати перевалочним хабом для туристів між Європою (особливо Північною та Центральною) та Східною Азією. Крім того внутрішні авіаперевезення також розвиватимуться через потребу у швидкому доланні довгих шляхів (Наприклад, з Мінська у П’ятигірськ або з Волгограду у Карпати)

Безпека

Україна за рахунок цих регіонів практично подвоїть кількість населення і відповідно базу для збройних сил, тобто потенційно збройні сили матимуть близько 800 тис активного персоналу. Крім цього, будуть покращені географічні рубежі України - з Півдня обмежена Чорним морем та Кавказькими горами, на Заході - союзники по НАТО, на Сході - Річка Волга. Єдине вразливе місце - північний кордон, але і там можна ризики мітигувати. Наприклад - військові бази на західному березі річки Волга на території союзників з Волзьких республік, та політичний контроль північних сусідів на пост-московії.

Висновок: Україна отримає багато переваг, контролюючи ці регіони. Це стосується всіх аспектів - економічного, політичного, геополітичного, безпекового та інших.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Русинський Сіроманець
Русинський Сіроманець@Ruthenorum_lupus

1.4KПрочитань
10Автори
16Читачі
На Друкарні з 18 травня

Більше від автора

  • Білорусь - вижити чи зникнути?

    Наразі Білорусь є республікою, що знаходиться на північ від України. Повну владу у ній має псевдо-комуністична мафія на чолі з Олександром Лукашенком, яка повністю покладається на протекцію з боку Московії.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Пост-РФ: Залісся та Московія

    В сьогоднішній статті ми розберемо два утворення в центральній частині імперії: Московія (Москва, Московська, Калузька, Тульська та Рязанська області) та Залісся (Ярославська, Володимирська, Іванівська, Костромська, частково Нижньогородська та Кіровська області).

    Теми цього довгочиту:

    Демосковізація
  • Пост-РФ: Північно-Східна Європа

    Станом на сьогодні можна виділити 4 основні національні проєкти, які мають амбіції та право на життя: фіно-угорські Карелія та Комі, а також слов’янські Кола та Помор’я.

    Теми цього довгочиту:

    Україна

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Приємні обриси майбуття

Вам також сподобається