Стратегія США щодо протикорабельної зброї для протидії Китаю: багато, мобільно, смертоносно

Автор: Reuters

Сполучені Штати накопичують арсенал дешевих і простих у виготовленні протикорабельних озброєнь в рамках американських зусиль зі стримування Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні і посилення американських військ у цьому регіоні.

Вторгнення росії в Україну підштовхнуло американське мислення до нової філософії - «доступної маси», як висловився один з керівників ракетної промисловості на умовах анонімності, маючи на увазі наявність великої кількості відносно дешевої зброї під рукою.

«Це природна протидія тому, що робить Китай», - сказав Юен Грем, старший аналітик Австралійського інституту стратегічної політики, маючи на увазі китайський арсенал кораблів і звичайних балістичних ракет, в тому числі призначених для нападу на судна.

Сполучені Штати активізували випробування своєї зброї QUICKSINK - недорогої і потенційно потужної бомби, оснащеної недорогим комплектом GPS-наведення і шукачем, який може відстежувати рухомі об'єкти. Минулого місяця під час випробувань у Мексиканській затоці ВПС США застосували малопомітний бомбардувальник B-2, щоб завдати удару по кораблю-мішені за допомогою QUICKSINK.

На думку експертів, Китай все ще матиме велику перевагу в кількості протикорабельних ракет, і може базувати їх на своїй території. Але збільшення американського виробництва QUICKSINK зменшить цей розрив, поставивши близько 370 китайських військових кораблів під час будь-якого майбутнього конфлікту під більшу загрозу, ніж до того, як Пекін почав модернізувати свої збройні сили в 1990-х роках.

QUICKSINK, який все ще перебуває на стадії розробки, виготовляється компанією Boeing разом з прицілом від BAE Systems. QUICKSINK може використовуватися з сотнями тисяч хвостових комплектів для боєприпасів спільного прямого удару - систем, які можуть скидатися з американських або союзних військових літаків і дешево перетворювати «німі» 2000-фунтові (900-кілограмові) бомби на керовану зброю.

Індо-Тихоокеанське командування збройних сил США хоче отримати тисячі одиниць зброї QUICKSINK - і хоче вже багато років - за словами керівника галузі, який відмовився назвати точну цифру, оскільки вона засекречена.

За словами цього керівника, який говорив на умовах анонімності, за наявності достатньої кількості «доступної масової» зброї, націленої на них, китайська корабельна оборона була б перевантажена.

За такого сценарію американські військові використають протикорабельні ракети великої дальності (LRASM) або ракети SM-6, щоб пошкодити китайський військовий корабель і його радари, а потім обстріляють судно дешевшою зброєю, такою як QUICKSINK.

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ОЗБРОЄНЬ

Сполучені Штати накопичують в Азії різноманітну протикорабельну зброю. У квітні під час навчань армія США перекинула на Філіппіни нові мобільні ракетні батареї Typhoon, які можуть стріляти ракетами SM-6 і Tomahawk по морських цілях.

Typhoon

Таке озброєння відносно легко виробляти, спираючись на великі запаси і конструкції, які існують вже десять і більше років, і воно може допомогти Сполученим Штатам і їхнім союзникам швидко наздогнати Китай в індо-тихоокеанських ракетних перегонах, в яких він має значну перевагу.

Хоча американські військові відмовилися повідомити, скільки ракет буде розгорнуто в Індо-Тихоокеанському регіоні, понад 800 ракет SM-6 мають бути закуплені протягом наступних п'яти років, згідно з урядовими документами, що описують військові закупівлі. Кілька тисяч ракет Tomahawk і сотні тисяч JDAM вже є на складах США, свідчать документи.

Tomahawk
«Гра Китаю полягає в тому, щоб обмежити пересування активів ВМС США в західній частині Тихого океану і Першому острівному ланцюгу, - сказав Грем, маючи на увазі найближчі великі архіпелаги від узбережжя Східної Азії. «Це свого роду відповідь однодумців, які намагаються ускладнити життя PLAN».

PLAN - це скорочення від Військово-морських сил Народно-визвольної армії Китаю, морського відомства Китаю.

Розміщення протикорабельної зброї в таких місцях, як Філіппіни, зробить її досяжною для більшої частини Південно-Китайського моря.

Коллін Кох, науковий співробітник Школи міжнародних досліджень ім. С. Раджаратнама в Сінгапурі, сказав: «У певному сенсі це схоже на вирівнювання ігрового поля».

Кох навів приклад використання пов'язаними з Іраном силами хуситів низькотехнологічної протикорабельної зброї проти цивільного судноплавства в Червоному морі, що змусило США та інші країни розгорнути дороговартісну зброю для захисту від них.

«Якщо ви подивитеся на випадок Червоного моря, то очевидно, що рівняння вартості (протикорабельних ракет) не на боці того, хто захищається», - сказав Кох. «Навіть якщо у вас менший арсенал таких наступальних ракетних систем, ви все одно можете спроектувати певне стримування».

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.2KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається