Суспільство, наука, D&D 🧑‍🎓🧙‍♂️👩‍🔬

Dungeons&Dragons - це вже не просто гра. Починаючи з 1970-х років, гра захопила серця мільйонів людей по всьому світу - і такий ефект не лишився непоміченим. Гра перетворилась на соціальний та культурний феномен, впливаючи на розвиток суспільства, в якому ми живемо, і на наше особисте життя.

Голлівудський актор Джо Манганьєлло роздумує про це наступною фразою: "Як D&D вплинуло на мене особисто? Я професійний актор. І до того часу, коли стали доступні акторські школи, тим паче для дитини - я вже здобував цю практику. Ми говоримо про 30-40 тисяч годин гри, де я переживав ролі і описував їх передісторії".

Софія Вергара, дружина Джо Манганьєлло, хотіла побудувати у підвалі будинку спортзал. Але після вмовляння Джо, підвал Манганьєлло став центром D&D спільноти в Голлівуді: "Меморіальне підземелля ім. Гайгекса".

Випадок Джо не єдиний - в медіа можна побачити багато історій, як D&D вплинуло на особисте чи професійне життя людей. На приклад, студентка департаменту астрофізики та планетарних наук Університету Колорадо, Мікайла Хаффман, розповіла як під час пандемії COVID-19 гра допомогла її ментальному здоров'ю та ефективності роботи. До слова, Мікайла проводила ігри як Майстер (DM) паралельно працюючи над своїм дослідженням з картографії Місяця. За час своєї D&D кампанії, вона нанесла на мапу близько 6000 нових кратерів на поверхні нашого супутника.

6000 гоблінів було відкрито, поки гравці Мікайли різали кратери... Тобто, навпаки. Жоден кратер не постраждав.

Інший цікавий приклад належить психологу Алану Кінгстоуну з Університету Британської Колумбії. Він цікавився, наступним питанням: "коли ми дивимось на іншу людину (або живу істоту), ми шукаємо поглядом її голову, чи її очі?". В розмові зі своїм 12-річним сином Юліаном, той видав цікаву репліку: "Тю, тато! Та ж не всі істоти мають очі на голові!". Показавши батьку Монстрятник D&D (D&D Monster Manual), науковець придумав концепцію свого нового дослідження. Доктор Кінгстон провів дослідження з групою волонтерів і виявив факт того, що побачивши іншу істоту, люди шукають поглядом її очі, де б вони не знаходились (на голові, на животі, або на мацаках). Стаття опублікована під назвою "Монстри також люди", а син проф. Кінгстоуна вказаний як співавтор наукової роботи! 💛

Набираючи популярність, "Підземелля та Дракони" стають більш масовим феноменом, звертаючи до себе увагу науковців.

Останнім часом, D&D відкриває для себе все більше і більше людей. За час пандемії COVID-19, продажі гри збільшилися у три рази! Велика кількість людей, об'єднана спільним хобі не оминула увагу науковців: соціологів, психологів, культурологів. На приклад, D&D почали використовувати у психотерапевтичній практиці, допомогаючи людям позбутися соціальної тривоги. Рольова гра показує ефективність у вирішенні проблем, пов'язаних з прийняттям власних помилок, проблемами особистих кордонів, та вирішення неочікуваних проблем.

Велика кількість гравців стає ідеальним джерелом статистичних даних для науковців. Різноманіття віку, бекграундів та інших показників дозволяють проводити кореляції з сотнями факторів! На приклад, нещодавне дослідження німецьких психологів з Медичної школи Берліну виявило два цікавих взаємозв'язки:

1) люди, що грають в D&D більш відкриті до нового досвіду та вражень, на відміну від тих, хто не грає;

2) високий рівень "Харизми" персонажа часто відповідає високій харизмі самого гравця. Найчастіше це прослідковується у персонажів чаклунів (Warlock).

У дослідженні взяли участь 800 людей, з середнім віком 28 років. Чоловіки та жінки, а також гравці та не-гравці у співвідношенні 50/50

Інше ослідження майже 900 дистів персонажів через GitHub показало, що більшість людей грає за людей (23%), ельфів (14%) та напівельфів (7%).

Культура Dungeons&Dragons стрімко росте і розвивається, вітаючи в своїх лавах нових людей. Історії того, як D&D позитивно впливає на життя людей ширяться соцмережами, а науковці знаходять багато корисного у, здавалося б, звичайній настільній грі. Виходячи за рамки американської субкультури гіків з 1970-х, сьогодні це величезна спільнота, що охоплює весь світ. Україна також є частиною цієї культури, і сьогодні активно друкуються україномовні переклади, збираються групи пригодників, відкриваються ігрові клуби.

Запрошую вас разом будувати, розвивати, та підтримувати цю спільноту, бо ми не лише частина світового руху D&D - ми україномовна частина спільноти D&D, і це вже є унікальним явищем! 🇺🇦

Мене звати Річард, я пишу українською про цікаве у світі D&D, а також проводжу партії в Чернівцях!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Річард про D&D 🇺🇦
Річард про D&D 🇺🇦@richards.dungeons

Майстер Dungeons&Dragons

335Прочитань
1Автори
6Читачі
На Друкарні з 21 травня

Більше від автора

  • Передісторії для D&D (5е)

    Dungeons&Dragons - гра рольова. А що може краще допомогти увійти в роль, ніж передісторія вашого персонажа!

    Теми цього довгочиту:

    Ігри
  • D&D: гайд новачка‍

    Коротко розкажу тобі те, до чого варто готуватись на грі Dungeons&Dragons!

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вау, культура деенде така унікальна….

Вам також сподобається