Історія світової анімації (частина 2)

Продовжимо пригоду з 40-вих років двадцятого сторіччя коли зростала популяризація повнометражного анімаційного кіно. "Фантазія", "Бембі", "Дамбо" та інші, мали великі касові збори. Також Міккі Маус отримав друзів Бакса Банні, Вуді Вудпекера та інших.

Однак верховенство Діснею змогла зруйнувати одна усім відома парочка - Том і Джері. Студія "Metro Goldwin-Mayer"(та сама з левом на початку фільму) найняла аніматора Джозефа Барберу, який зі своїм колегою створив чудових персонажів. Вони змогли відволікти увагу від мишеня Міккі іншим мишеням, але не таким казковим. Що як на мене доволі революційно.

50-ті рокі двадцятого сторіччя. Серед усім відомих фільмів вийшли "Аліса в країні чудес", "Леді та Бродяга", "Пітер Пен" та "Спляча красуня". Фільми робили з шаленою швидкістю.

Варто згадати ще аніме, тобто його першотвори. Вони не були такими як ми знаємо зараз. Це було щось схоже на Дісней, але включало в себе етніку країни-виробника. Однією з таких робіт став фільм Тайдзі Ябусіта "Казка про білого змія", який повністю насичений японськими традиціями.

Оригінальний постер

Також варто згадати перший повнометражний ляльковий фільм, який став адаптацією твору Шекспіра. Це фільм чеського аніматора Їрі Трнка, якого я неймовірно обожнюю!

“Сон в літню ніч”

У 60-х роказ усі про уого я писала раніше продовжували свою кар'єру. Метро Голдвін Майер створило короткий метр "Як Грінч вкрав різдво, а Дісней створив "101 долматинця"(усі інші роботи студії в ті роки були менш популярними).

З відомого нам з'явився Астерікс та Обелікс, а ще дві версії Вінні Пуха - радянська та американська. Взагалі в ті часи вийшло багато усім нам відомих мультфільмів, але для них потрібна окрема стаття.

Вийшли вони різницею в рік

Особливістю тих років, як на мене, стала шалена абстракція. Багато творців із різних країн гралися з формами та перевіряли сприйняття глядачів. Лялькова та 2д анімація були на рівних, хоча друга всеж переважала. Аніматори хотіли, щоб анімація не створювалась тільки для дітей, а асоціаціювалася з реальними проблемами суспільства.

Переходимо до 70-х. Період коли Дісней нарешті здвинувся з лідируючих позицій. Його замінила абсолютно неймовірна французька анімація - "Фантастичний світ". Усі ті дивацькі сюжети які плекали творці з 50-60-х років, переросли у мудрий та просто безумний твір. Це мабуть перша повнометражна анімація, яку точно не зрозуміють діти і яка підіймає теми війни та колонізації так виражено.

Також в ті роки вийшло повнометражне аніме японця Ейіті Ямамото "Сумна Беладонна"(аніме тоді взагалі багато було). Воно теж привернуло увагу всього світу та є яскравим представником яскравої нетрадиційної, в уявленні тогочасного світу, анімації.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Аріана
Аріана@Vuvilga

393Прочитань
7Автори
21Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається