Історія світової анімації (частина 3)

Ех ті ваші 80-ті. На мою думку диванного експерта то були неймовірні часи, коли майже кожного року аніматори дивували глядачів не тільки сюжетами, а й філігранною мальовкою. Почнемо з короля анімації Хаяо Міядзакі. Думаю ви чудово знаєте кожну його роботу і звичайно вигадувати нові епітети його майстерності не буду. До речі, детально подивитися його життєвий шлях ви можете подивитися на каналі "Фінчер кубриком". Це не реклама, це підтримка українського контенту)

▶️https://youtu.be/9vRRpFJHC3c

Також яскравими аніматорами стали Кацухіро Отомо зробивши "Акіру" , Ісао Такахата знявши "Могилу світлячків" та Мамору Ошіі з його "Яйцем янгола". Якщо ви знайомі із цими роботами, то знаєте що фільми зовсім не дитячі. Звичайно дітям вони сподобаються, але підіймаються глибоки теми війни та жорстокості світу, які зможуть відчути лише дорослі.

Окрім аніме, Дісней створив "Русалоньку". Дует американців Френка Оза та Джима Хенсона створив знакову та дуже важку лялькову анімацію "Темний кристал". Чеськийй сюреаліст Ян Шванкмайер створив свою фантасмагоричну версію "Аліси". А молодий кудлатий хлопець Тім Бертон намалював короткий фільм "Вінсент" про сумного творця.

Насправді говорити по 80-ті можна дуже багато. Усе через те, що кожен фільм, навіть короткометражний, був дуже деталізованим та підіймав різні теми того часу, які є набагато ближчими до сьогодення.

Незважаючи на те, що я шалено стомилася писати це все, ми переходимо до 90-х. Поки в Україні настувають часи незалежності у світі виходить перша 3д анімація - "Історія іграшок". Вона набула такого резонансу і популярності, що зараз будь-яка новина про вихід фільму за цим всесвітом визиває купу овацій. Звичайно разом з цим фільмом була створена нова студія анімації Pixar, яка зараз працює на рівні з Дісней. Який, до речі, створив в 90-ті відомий канон усім історіям "Король Лев" та "Мулан".

Без аніме теж не обійшлося. "Ідеальний смуток", "Євангеліон", "Привид в обладунках" та багато багато іншого.

Так само відбувалося і з серіалами. "Берсерк" та "Експерименти Лейн" були насичені жорстокістю та сюреалізмом, які можуть надовго увести в транс після перегляду.

Також варто згадати Генрі Селіка, якого дуже часто плутають із Тімом Бертоном. Його ви точно знаєте та обожнюєте, через його "Ніч перед різдвом". До його появи лялькова анімація була насичена важкими сюжетами, які далеко не всі можуть зрозуміти. Він же наділив її магією, поєднавши доросле та дитяче в одне.

Насправді описувати 00-ві двадцять першого сторіччя важко. Користувачі потребували хліба та видовищ, а творці давали їх з шаленою швидкістю. На фото ви можете побачити студію Pixar, студію Laika (з якою працював Генрі Селік), звичайно Disney, авторська лялькова анімація Веса Андерсона, поява анімаційних проєктів від студії DreamWorks та нові фільми від пана Міядзакі. Це все лише маленька доля того що було створено в період 00-х.

Самих студій було створено дуже багато. Коли можливість створити фільм була у всіх хто має навички використання ПК та вміння користуватися спеціальними програмами, ринок дитячих та дорослих потреб виростав. Звичайно те саме відбувалося з серіалами, але про них пізніше. Я б дуже хотіла виділити найулюбленіші з них, але це занадто важко.

Фільми менш відомих творців, чиї студії тільки розвивалися або мали тимчасовий успіх

Звичайно ви вже знаєте більшість передових анімацій які обговорюють і зараз. Тому 10-ті та 20-ті я розписувати не буду. Для сучасних фільмів потрібні окремі статті, в яких детально розписано чому саме той чи інший фільм став популярним та які сучасні теми в ньому підіймаються.

Інформація усіх трьох статей була створена за допомогою інтернет ресурсів та кінохроніки додатку Letterboxd. Який рекомендую кожному з читачів!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Аріана
Аріана@Vuvilga

360Прочитань
7Автори
21Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається