Свіжим оком: Шевченко для сучасного читача, Володимир Діброва

Книжка від видавництва Білка

Що ви пам'ятаєте про Шевченко зі шкільної літератури? А окрім дати народження та Заповіту. Зазвичай Шевченко це така собі забронзовіла постать, ніби постамент який "дивіться на нащадків вільної України".

За це я і не люблю шкільну літературу. Ви не знаєте хто вам попаде з викладачів, Шевченко буде дядьком з вусами, а Українка бідною дівчинкою з промоклими ногами. Перечитування літератури в дорослому віці - завжди гарна ідея, але в останній час я полюбила ще й читати есеї літературознавців. Після цього деякі моменти ти розумієш краще, з деякими думками сперечаєшся, а якісь записуєш собі.

Уявіть подивитися на Шевченка не як на дядька з вусами (БОЖЕ МІЙ, ЙОМУ 47 БУЛО КОЛИ ВІН ПОМЕР) а на сучасника Гоголю, на митця зі своїми бажаннями, вірою в бога та любов'ю до Шардоне. Сам автора називає свою роботу як "популярне літературознавство", тому в кінці книги ми маємо лише 36 посилань на різні монографії.

Десять есеїв про найвизначніші роботи Шевченка, котрі допоможуть його зрозуміти для іноземців і українців. Кожен з есеїв має як розбір самого твору, так і історичні події, які відбувалися з Шевченко, хто був поруч з ним, в якому стані був сам Шевченко і що він писав в листах. Для мене це спроба не тільки проаналізувати поета, але і спроба показати "він живий, він звичайна людина зі своїми слабкостями та бажаннями".

Чи знали ви, що Тарас Григорович був релігійною людиною? Чи що він знав російську, українську, польську мови на високому рівні і вільно ними користувався? Я думаю історії про невдалі спроби одружитися ви вже чули.

Кожне нове відкриття письменника є неймовірним досвідом, так чому би не відкрити Шевченка для себе наново?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марічка балакає
Марічка балакає@marichkabalakae

Читаємо, пишемо, кричимо

1.1KПрочитань
10Автори
25Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Віконт, який кохав мене. Джулія Квін

    Коротко про другу книгу з серії про Бріджертонів і чому "Віконт, який кохав мене" краще у вигляді серіалу

    Теми цього довгочиту:

    Серіал
  • Я і Фелікс

    Фільм знято за мотивами книги “Хто ти такий” Артема Чеха. Сама книга є частково автобіографічною, а над фільмом разом з Іриною Цілик працював Артем Чех та їх син. То ж фільм можна вважати ще одним поглядом на історію зростання Тимофія та його стосунків з Феліксом.

    Теми цього довгочиту:

    Фільми
  • Три книги про фемінізм та жінок

    Підбірка книжок про фемінізм, гендер та жінок починає ставати традиційною в моїх соціальних мережах і мені це подобається. Три книги про фемінізм та жінок до 8 березня

    Теми цього довгочиту:

    Фемінізм

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається