Так гартувалася сталь: "пам'ятники" радянським репресіям в Одесі

Посилання на оригінальний пост

Опубліковано 13.06.2023

Автор: Георгій

Прямуючи Овідіопольскою Трасою з міста до Сьомого Кілометру, перед гіпермаркетами «Метро» та «Шостий Елемент» можна побачити з’їзд на грунтову дорогу. Ця дорога веде до пустиря, де в 1930-40-х рр. роках масово хоронили незаконно розстріляних за період правління Сталіна особ. В офіційних документах місце мало суху назву «спецоб’єкт НКВС Татарка». Сьогодні там знаходиться засмічений пустир із встановленим залізним хрестом без будь-яких надписів. На пустирі знаходяться залишки від 5 до 20 тисяч людей.

 

Залізний хрест на пустирі, скиди землі та залишки людьских кісток - єдине, що свідчить про криваву історію цього місця.
Залізний хрест на пустирі, скиди землі та залишки людьских кісток - єдине, що свідчить про криваву історію цього місця.

Історія дослідження цього об’єкту сягає періоду румунської окупації Одеси. У 1943 р., за вказівками місцевих жителів, представники окупаційних органів провели дослідження території. Було встановлено, що на вказаному місті ховали розстріляних за наказом НКВС. За часів радянської влади цей об’єкт охоронявся, тому чекісти не сильно переймалися конспірацією поховань: поховальні ями присипалися землею шаром в 30 см. Детальне дослідження об’єкта провів вже румунський спеціаліст Александр Біркле, який до цього мав досвід дослідження поховань в Катині. Комісія на чолі із професором Біркле дослідила 486 трупів. Усі були вбиті в голову з близької дистанції із пістолетів та револьверів. Вік трупів становив 3,5-5 років, тобто ховати почали з 1938 р. Ховали недалеко від місця розстрілів. Комісія оцінювала загальну кількість поховань в 5000 людей. Сьогодні оцінки деяких вчених сягають 20 тисяч.  

 

Голова Одеської Трійки НКВС активно виступав за підвищення лімітів на розстріл, аж поки сам не був розстріляний у 1938 р. Його начальника, накома внутнішніх справ УСРР Ізраіля Леплевського настигла та ж доля.
Голова Одеської Трійки НКВС активно виступав за підвищення лімітів на розстріл, аж поки сам не був розстріляний у 1938 р. Його начальника, накома внутнішніх справ УСРР Ізраіля Леплевського настигла та ж доля.

Масові поховання репресованих знаходили і на Другому Християнському Цвинтарі. Однак, там вдалося встановити пам’ятний меморіал жертвам репресій. В Одесі та області характер репресій мав перед усім етнічний характер: більша частина репресованих складалася з німців, євреїв та поляків. Загалом, досліджуючи архівні справи репресованих, можна побачити відверту фальсифікацію справ і особливу суворість покарань для представників етнічних меншин. Таким чином багато німців та євреїв опинялися під дулом пістолета, після чого потрапляли до могильників. Каталог збережених слідчих справ репресованих можна подивитися на сайті Державного Архіву Одеської Області. За запитом до самого архіву вже можна отримати оригінальну справу. За документамі відомі мінімальні оцінки репресованих за період роботи Трійок НКВС: 16 тисяч, із яких 8 тисяч були розстріляні.

Приклад слідчої справи із архіву. На фото - реузльтат  перегляду справи 1938 р проти трьох етнічних німців. Іх було засуджено до розстрілу через "шпигунство на користь Німеччини". Загалом навіть слідчі, що переглядали справу у період відлиги зазначили тотальну фальсифікацію допитів і недоцільність вироку через протирічність показань свідків.
Приклад слідчої справи із архіву. На фото - реузльтат перегляду справи 1938 р проти трьох етнічних німців. Іх було засуджено до розстрілу через "шпигунство на користь Німеччини". Загалом навіть слідчі, що переглядали справу у період відлиги зазначили тотальну фальсифікацію допитів і недоцільність вироку через протирічність показань свідків.

Після зайняття Одеси Радянською Армією про дослідження поховань забули. Тільки після розпаду Радянського Союзу почалася робота з дослідження поховань репресованих та вшанування їх пам’яті. Але до «Татарки» справа дійшла лише в 2007 р. Вдалося ексгумувати 1086 людей. Процес перезаховання був проведений настільки черездупно, що 4 роки залишки людей зберігалися в металевих вантажних контейнерах, після чого тисячу людей (або того, що від них залишилось) заховали у 82 трунах. Повторні роботи почались влітку 2021 р. і восени зупинилися. За планом, навесні 2022 р. вони повинні були відновитися, але через початок повномасштабного вторгнення ніякі роботи не відновлювалися. Із більш детальною історію "Татарки" можна ознайомитися в статі "Думьскої".


Дякуємо за перегляд!

🇺🇦 Єдність в Дії

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Єдність в Дії
Єдність в Дії@unityinaction

Офіційний акаунт

828Прочитань
0Автори
14Читачі
На Друкарні з 20 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається