Карл Більдт. Трамп - єдина надія Путіна зараз - Project Syndicate

Після прийняття довгоочікуваного багатомільярдного пакета військової допомоги для України, зусилля Володимира Путіна знову піде на спад. Кремль, вже не маючи часу на своєму боці, буде відчайдушно чекати свого спасителя: месію з Мар-а-Лаго.

Конгрес США нарешті зірвав свій шестимісячний тупик і схвалив новий пакет військової допомоги для України (а також для Ізраїлю та Тайваню). І прорив стався лише кілька днів після того, як лідери ЄС також зобов'язалися надати ще більше підтримки, додатково до великих пакетів допомоги, які вони недавно схвалили.

Підтримка дуже потрібна. Україна пережила важких кілька місяців. Після того, як її довгоочікувана військова контрнаступальна операція минулого року не дала будь-яких результатів, невдача Америки у укладенні іншого пакета допомоги завдала різкого морального удару.

Поки ситуація ставала все більш мрачною для України, Кремль міг претендувати на перемогу в своєї пропаганді. Хоча багато росіян хочуть завершити війну, президент Володимир Путін міг заспокоїти їх, що воля Заходу почала розпадатися. Не тільки російська воєнна машина працюють на повну потужність, але ще й ймовірність перемоги Дональда Трампа на президентських виборах у США і його повернення до Білого дому вже на початку наступного року досить велика. Російська перемога, якби можна так сказати, здавалася досяжною.

Але не забуваймо, що Путіну довелося значно скоротити свої цілі з моменту початку агресії в лютому 2022 року. Спочатку він намітив, що уряд президента Зеленського буде видалено впродовж декількох днів, і що всі території України, повернуться до складу Росії. Армія Росії мала пройти до Києва, де їх мали вітати як визволителів.

Це була стратегічна помилка з дуже небагатьма історичними прецедентами.

Негнуча воля України була лише однією з тих речей, яку Кремль недооцінив.

Але тепер розрахунки знову змінилися. Хоча нові поставки амуніції та обладнання потраплять на передову лінію із затримками, негайний політичний та психологічний ефект значний. Ймовірності того, що Україна зможе утримати лінію оборони та вижити під будь-яким новим російським наступом у цьому році, різко покращилися.

Несподівано, тепер уже не так очевидно, що час на боці Путіна. Якщо ця війна навчила нас чогось до цього моменту, то це те, що оборона легше за наступ. У середньостроковій та довгостроковій перспективі виробництво артилерійських снарядів у Європі та Сполучених Штатах ймовірно буде конкурувати, якщо не перевершувати, виробництво в Росії, яка змушена була розраховувати на військову допомогу з Північної Кореї. Коротко кажучи, надія Путіна на перемогу цього року випарується. Його зусилля знову підуть на спад.


Однак одна надія залишиться. Кремль відчайдушно чекатиме свого спасителя з Мар-а-Лаго - якого, як повідомляється, один республіканець назвав "Оранжевим Ісусом". Повернення Трампа до Овального кабінету дійсно завершило б те випробування, яке Путін створив собі. Наразі Росія знову йде на поразку в Україні.

Автор Карл Більдт був міністром закордонних справ Швеції з 2006 по 2014 рік і прем'єр-міністром з 1991 по 1994 рік, коли він веде переговори щодо приєднання Швеції до ЄС. Відомий міжнародний дипломат, він працював як Спеціальний посланець ЄС у колишній Югославії, Високий представник з питань Боснії і Герцеговини, Спеціальний посланець ООН на Балканах і співголова Дейтонської мирної конференції. Він є співголовою Європейської ради з зовнішніх відносин.

Джерело — Project Syndicate

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

68.4KПрочитань
4Автори
236Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається