Травень - місяць обізнаності щодо психічного здоров’я.

Виявляється цілий місяць на обізнаність щодо психічного здоров'я почали виділяти ще у 1949 році в US. (Після 2 світової війни. Співпадіння? не думаю). Далі підтягнулась Європа і ми також. І це ТРАВЕНЬ. Тож запрошую для початку згадати, а що взагалі таке - психічне здоров'я.

ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ'Я - це стан благополуччя, в якому людина може віддавати (реалізовувати) свої здібності, адаптуватися до стресів, ефективно працювати та робити внесок у своє суспільство.

Також важливо пам'ятати, що психічне здоров'я - важлива і невід'ємна складова здоров'я загалом. І фізичне та психічне здоров'я мають взаємний вплив одне на одне. Тобто, якщо для вас досі працює вираз "Прокинувся і зранку нічого не болить, то ти помер" - Це насправді не є здоровим.

А що таке здоров'я?

"ЗДОРОВ'Я - це стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороби або фізичних дефектів."

Ці базові визначення взяті мною у ВООЗ. І значущою в них є кожна частина. Та зверну ще вашу увагу на те, що здоров'я це все таки не чітка стала точка на карті. Типу от тут ви здорові, а тут вже точно ні. Це певна система координат, яка спирається на суб'єктивне почуття та об'єктивну оцінку. Цей шлях від здоров'я до нездоров'я і у зворотній бік, може відбуватись поступово, а може різко, якщо нажаль трапився нещасний випадок чи хвороба.

Та все таки певні критерії існують. (Про них я говорила в тексті про базочку і ресурси. Можете пошукати.) та і далі тут розкрию.

Ознаки не здоров’я та що впливає на психічне здоров’я.

Психічне здоров'я людини може коливатися в залежності від різних факторів. Часто воно стає порушеним, коли вимоги, що ставляться соціумом, оточенням або самою особою, перевищують її здібності та ресурси. І тоді наші друзі - перфекціонізм, лінь, втрата мотивації, вигорання, внутрішній критик, апатія, зневіра - беруть владу в свої руки.

Відступаючи хочу дати коротку пораду – іноді мене запитували, як зрозуміти чи не пора мені до психолога, які є оці ознаки, критерії. Так от коротка відповідь насправді така – якщо ви замислились «чи не пора?», то значить пора.

А далі все таки про деякі критерії.

Кілька пунктів нижче – це один з варіантів ознак здорової людини:

🔸Розуміння та контроль емоцій: розумієте свої емоції та вмієте керувати ними, не допускаючи, щоб вони впливали на поведінку негативним чином.

 🔸Здатність до побудови стосунків: вмієте спілкуватися та встановлювати здорові стосунки з іншими людьми на основі взаємоповаги та емпатії.

🔸Готовність до навчання та саморозвитку: відкриті до нових знань та досвіду, постійно прагнете до самовдосконалення.

🔸Позитивне ставлення до себе: маєте позитивне уявлення про себе та вірите у свої можливості.

 🔸Самостійність в прийнятті рішень: вмієте самостійно приймати рішення, відповідально обмірковуючи їх наслідки.

 🔸Гнучкість і адаптивність: можете пристосовуватись до змін у житті, знаходячи конструктивні шляхи вирішення проблем.

 🔸Справжнє задоволення від життя: насолоджуєтеся життям та відчуває радість від досягнень та простих радощів.

 Для тих, хто любить звіряти все чітко по пунктам і взагалі ставити собі діагноз по гуглу - будь ласка “Stop it“ (це з жарту, якщо раптом хтось не знає.) Нагадаю, для чого існують ця стаття та і решта інформаційних ресурсів, особливо з психології для всіх. Для обізнаності, для знайомства з тим як може бути, що це теоретично може означати. Та, якщо ви знаходите тривожні ознаки у себе - то наступним вашим кроком має бути - звернутись до фахівця і далі вже разом розбиратись. І також під час повномасштабної війни планка до себе взагалі має бути дуже, дуже реалістичною.

Продовжимо теоретичну обізнаність.

ВООЗ виділяє 7 складових психічного здоров’я.

🔵Усвідомлення постійності та ідентичності свого фізичного і психічного «Я». Якщо людина втрачає відчуття самоідентифікації, сприймає себе не цілісно, не має усвідомлення життя, як єдиного процесу, а лише фрагментарні події – це привід звернути увагу на своє психічне здоров’я.

 🔵Постійність і однаковість переживань в однотипних ситуаціях. Якщо людина потрапляє в однакові ситуації, які виводять її з зони комфорту, то має бути чіткий план дій, де б вона почувала себе максимально захищеною.

 🔵Критичне ставлення до себе і своєї діяльності. Здатність до аналізу свого життя, своїх дій, докладених зусиль для досягнення певної мети чи цілі. Вміння вибудовувати для себе алгоритми дій та поведінки.  

 🔵Адекватність психічних реакцій впливу середовища. Коли реакція людини відповідає силі й глибині зовнішнього чинника.

 🔵Здатність керувати своєю поведінкою відповідно до встановлених норм. Якщо людина намагається себе поводити, протестуючи загальноприйнятим нормам, це може говорити про порушення психічного здоров’я.

 🔵Планування власної життєдіяльності та її реалізації. Планування свого режиму дня, роботи та мати сили й ресурс дотримуватися цього графіку.

 🔵Здатність змінювати свою поведінку залежно від зміни життєвих обставин. Гнучкість психіки людини говорить про її ресурсність та адаптивні можливості.

 

Які ознаки свідчать про те, що ваше психічне здоров’я під значною загрозою?

▫️ Почуття суму або депресії/дезорієнтоване мислення та погана концентрація уваги.

▫️ Сильні страхи, тривога або надмірне почуття провини.

▫️ Циклотимія.

▫️ Мало або зовсім не отримуєте задоволення від життя / відчуженість від інших людей.

▫️ Почуття нікчемності / багато плачу без конкретної причини.

▫️ Дуже низька або висока енергія / втрата інтересу до хобі та приємних занять.

▫️ Проблеми з апетитом / проблеми зі сном / коливання настрою / дратівливість і нервозність.

▫️ Чути голоси або бачити картини, які інші люди не бачать.

▫️ Віра в те, що інші будують змову проти Вас.

▫️ Бажання завдати шкоди собі або комусь іншому.

▫️ Виникають неконтрольовані думки або поведінка. Симптоми розладів психічного здоров'я іноді проявляються у вигляді фізичних проблем, таких як біль у шлунку або спині, головний біль або будь-який інший біль, якому Ви не можете знайти причину.

 

Які заходи можна вжити для підтримки свого психічного здоров'я?

Люди по-різному визначають питання або речі, які допомагають їм відчувати себе краще в плані психічного здоров'я. Кілька прикладів:

🟢 Проводити час з сім'єю, друзями та громадою.

🟢Займатися улюбленими справами: гуляти на природі, молитися.

🟢 Розмовляти з кимось, кому Ви довіряєте і на кого покладаєтесь.

🟢 Бачити себе позитивно/любити себе.

🟢Дотримуватися здорового харчування.

🟢 Звертати увагу на емоції та думки і висловлювати їх у відповідний спосіб.

🟢 Виділяти достатньо часу для того, щоб побути наодинці з собою та займатися релаксаційними техніками, медитацією та діяльністю, яка приносить вам задоволення.

🟢 Займатися спортом та пізнавальною діяльністю, такою як читання.

🟢 Триматися подалі від ненормальних соціальних стосунків.

🟢 Посилення психічної та соціальної підтримки

Як знайти саме свої ресурсні справи та дії подробно описала в тексті про ресурси.

Та варто пам’ятати, що між розладом (тобто діагностованим захворюванням психіки) та здоров’ям є спектр станів, різних настроїв, стратегій реагування які не вважаються «нездоровими», та будуть негативно впливати на якість вашого життя. І найчастіше це відбувається через стрес. Про що і поговоримо наступного разу.

Бережіть себе, сміливі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Nastasja M.S.
Nastasja M.S.@AnastasiiaBodyPsycho

Психолог, травматерапевт.

186Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 14 жовтня

Більше від автора

  • Синдром відкладеного життя.

    "Заживимо після Перемоги". Від творців «Ікра - то на новий рік» або Синдром відкладеного життя. Чи є він у вас?

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Будування системи ресурсів.

    Цей допис - практичний. Тож можете одразу братись за читання з щоденником та ручкою. Відновлення ресурсів наразі є важливою базочкою. Пам'ятайте про силу відновлення, яка є в вас, і не сумнівайтеся у своїй здатності перетворити виклики на можливості.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Роковини. Ефект річниці.

    Протягом цього тижня ми маємо пам'ятні дати - день Героїв Небесної сотні, 10 років після подій на Майдані, та 24 лютого. Тож тут ви знайдете опис такого явища як "Ефект річниці", пояснення чому вникають ті чи інші симптоми та як себе підтримати в цей період.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається