тренд на академії: їх різновиди та походження

в масовій культурі загалом, не лише в літературі, дарк або інші види академій зустрічаються доволі часто. якщо коротко, в їх центрі стоїть навчання, саморозвиток та читання, але щоб зрозуміти цей жанр повністю перш за все варто розібратись як він взагалі з’явився.

хоч його ознаки помітні і в книжках, написаних раніше, збірне поняття цієї естетики «академій» зародилося у середині-кінці 2010-х ще на тамблері. однак особливої популярності він швидко почав набирати саме з весни 2020 року, через що ЗМІ почали «гудіти» заголовками про щось нове.

учні по всьому світу через пандемію і карантини були відділені від живих уроків, взаємодій у навчальних закладах та студентського життя, що і посприяло активному вираженню себе через цю субкультуру. до неї відносять книги не лише з сеттінґом університетів та коледжів, а і загалом всіляко пов’язані з навчанням [найчастіше з гуманітарними науками та/або мистецтвом]. та і вплинув цей тренд не лише на літературу, а й на кіно та моду.

наприклад, у 2020 медіа l’officiel відмітили особливе поширення колекції ralph lauren’s осінь/зима 2016, а фільм «спілка мертвих поетів» 1989 року досі залишається популярним завдяки своїй “дарк-академічності”.

ralph lauren’s осінь/зима 2016

різновиди академій

• темна академія [dark academia]

звичайно найочевидніше бути почати з неї, тому що серед усіх, як на мене, ця є найпопулярнішою. для дарк академії характерна певна депресивність, готичність і таємничість, секретні спілки і в деякій мірі маніакальна жага до знань, котрі стоять вище всього.

тими, хто вплинув на формування дарк академії як в літературному, так і естетичному плані, визначають оскара вайлда [через що його «портрет доріана ґрея» часто вказують як представника жанру], мері шеллі з її «франкенштайном» та поета джорджа байрона. але все ж тою, хто окреслила чіткі риси темної академії і стала її «засновницею», є донна тартт і її «таємна історія».

до того ж визначають окремий піджанр «таємниця вбивства у кампусі», котре стається в закритій обстановці навчального закладу і навколо якого відбувається головна драма.

твори, які відносять до темної академії:

  • цикл «атлас» оліві блейк [ксд планують видати у 2024]

  • «печера ідей» хосе карлоса сомоса

  • «беззоряне море» ерін морґенштерн [писала на неї відгук]

  • «не відпускай мене» кадзуо ішіґуро

  • цикл «дев’ятий дім» лі бардуґо

  • «ніби ми злодії» м. л. ріо

• світла академія [light academia]

вона в точності навпаки повторює дарк академію. її визначення, до речі, з’явилося в результаті посту plantaires на тамблері у січні 2019, котрий буквально так і говорить:

ви чули про дарк академію, тепер прийшов час лайт академії… все прекрасно, обнадійливо і ніхто не помирає.

адже якщо перша гнітить своєю атмосферою, то тут є саме романтизація та ідеалізація навчального процесу, захоплення ним в позитивному сенсі; тут більше знаходження друзів, пошуки себе і врешті подолання всіх перешкод. як зівставила сама письменниця наталія матолінець — якщо дарк академія це про готику, то лайт академія це дуже про романтизм.

творами світлої академії вважають:

  • «академію аматерасу» наталії матолінець

  • перші три книги «гаррі поттера»

  • «пригоди енн із зелених дахів»

• хаотична академія [chaotic academia]

якщо перші дві дуже естетичні та пов’язані зі стилем та модою, то ця академія все ж простіша і показує навчальний процес таким хаотичним і сповненим безладу, яким він часто і буває [те відчуття, коли хочеш відповідати дарк академії, а на ділі виходить тільки хаотік].

це більше про саме прагнення до навчання, а не його красу. також тут часто можна зустріти певне «висміювання» претензійності попередніх піджанрів.

бачила, що до хаотичної академії записують:

  • «bunny» мони авад [буде у «жорж»]

  • «legendborn» [вийде у в-ва «ранок»]

• романтична академія [romantic academia]

насправді вона дуже схожа з лайт академі і може загалом в неї включатись, але для цієї очевидно характерні більші акценти на романтичості і любови, що не є головним фокусом «світлої».

книги, які сюди відносяться:

  • «емма», «гордість і упередження», «чуття і чуттєвість» джейн остін

  • «маленькі жінки» луїзи мей олкотт

  • «гіпотеза кохання» алі гейзелвуд


також ще є арт академі, суть якої зрозуміла за тим же принципом, але загалом, як на мене, якоїсь визначеної межі поділу всіх академій немає [окрім лайт і дарк], тому періодично вони можуть перетинатись. однак особисто мені не подобається, коли звання «темної академії» додають на будь-яку книгу через незначний натяк на навчання/читання з метою реклами, тому сподіваюсь, що цей довгочит допоможе їх розрізняти і в чомусь то й корисний!!🫶🏻

мій телеґрам-канал про книги і не тільки: нотатки куміхо🦊

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
куміхо пише
куміхо пише@kumiho

🦊

76Прочитань
2Автори
4Читачі
На Друкарні з 7 січня

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Колись натрапляла на вікіпедію всіх “академічних естетик”, і їх же там пару десятків піджанрів…

Вам також сподобається