Тривожні стани людини. Поняття. Та як таким станом керувати.

Останнім часом, мені дедалі більше попадається людей із нестійкою психікою. Це багато людей пов’язує із війною в Україні. Але одразу хочу попередити ,що не лише війна є травмуючою подією. І уже майже на кожному кроці говорять: “Війна зробила мене , психопатом.” ,” Це не я винний ,що я такий агресивний, тривожний, тощо… Це все війна”

Але це не лише війна винна у наших таких станах.

ТРИВОЖНІСТЬ.

Це вроджений ,або придбаний стан психіки. Який характеризується підвищеною напругою, неспокоєм ,страхом. І такий емоційний стан може виникати не лише під час військових дій, а і в різних життєвих ситуаціях і сильно впливати на стан життя людини.

Від фахівців часто можна чути вислів, що “Тривожність є нормальною реакцією”, а знаєте чому так ми говоримо? Пояснюю нас вчать так говорити ,коли ми вивчаємо розлади психіки в вишах. Як на мене , то я намагаюся до кожного психічного розладу підходити інакше ,ніж більшість моїх колег. Бо розумію ,що кожна людина є індивідуальною, і не у всіх при стресах, травмах виникають ПТСР ,тривожність ,депресія…

Отже в даній статті я розповім вам ,що ж таке тривожність, коли вона може виникати і у всіх чи ні. Та як керувати такими станами самостійно, та коли потрібно відвідати фахівця із такими травмуючими станами, як тривожність. А оскільки маю трішки інші підходи до конкретних людей, можу одразу повідомити ,що тривожність- хоч і вважається нормальною реакцією ,на стрес, загрози життю. Але все ж потрібно враховувати те, що тривожні стани включають, як генералізований тривожний розлад, панічний розлад, соціально тривожний розлад, а самим основним на мою власну думку є такий фактор ,як генетичний фактор. І при роботі потрібно його враховувати обов’язково ,роблячи анамнез психічного стану. Бо можна лікування розтягнути до безкінечності, а можна за 3-5 сеансів зняти симптоми ,та навчити людину керувати своїм станом.

ПРИЧИНИ ТРИВОЖНОСТІ.

ГЕНЕТИЧНИЙ ФАКТОР: Схильність до тривожних станів може передаватися генетично від наших батьків. Також величезний вплив має і психічний стан мами, коли вона носить під серцем дитинку. Майбутнім матусям завжди рекомендую думати, яким народиться ваше маля. Коли ви нервуєте, часто проявляєте агресію, врахуйте, що ще в самому ембріоні наше малятко взаємопов’язане із вами. І все відчуває.

СТРЕСОВІ СИТУАЦІЇ: Екстремальний стрес- втрата близької людини, розлучення, фінансові проблеми, професійні невдачі, можуть також викликати розвиток тривожності. Як порада особисто від мене-не жуйте проблему, свій страх та невдачі, а говоріть про них вголос, або ідіть до професіонала, так ви в майбутньому не витрачатимете кошти на психіатрів, психологів. І ви не будете так часто впадати в депресію, чи апатію проблему вирішувати потрібно одразу.

ХРОНІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ: Часто також зустрічаються люди ,у котрих є хронічні захворювання-серцево судинні хвороби, захворювання шкіри(екзема, псоріаз,тощо..) ,захворювання щитовидної залози. Такі люди відчувають дискомфорт в соціумі, часто у них можуть виникати панічні атаки. Ото ж таким людям потрібно завжди мати людину ,до якої можна звернутися у будь яку хвилину.

Но от самим цікавим ,мені особисто є ФІЗІОЛОГІЧНІ ПРИЧИНИ: У нашому мозку є такі хімічні речовини-як серотонін, гамма-амінобутерова кислота(ГАБА). Що ж таке серотонін- регулютар роботи мозку, він впливає на сон, апетит ,стан м’язів, а ще що саме головне-це те що він впливає на характер та настрій людини. Що таке ГАБА та на що впливає- ця кислота впливає на активність клітин головного мозку, та потрібна ,щоб наш мозок не перезавантажувався великою кількістю сигналів. А якщо простими словами -це тормозний нейромедіатор, який захищає наш мозок від психічних перезавантажень. І отже коли наш мозок працює в посиленому режимі, він може давати збій у психіці та викликати тим самим тривожність…

МОЖЛИВОСТІ КЕРУВАННЯ ТРИВОЖНИМИ СТАНАМИ:

ПСИХОТЕРАПІЯ -Допомагає людям із тривожністю зрозуміти, що таке ,як негативні думки ,поведінка призводить до такого стану. Пояснить когнітивну поведінку.

РЕЛАКСАЦІЙНІ ТЕХНІКИ: Такі, медитація-прослуховування спокійної музики, глибоке дихання( квадратом),фізичні вправи на розслаблення, йога.

ФАРМАКОТЕРАПІЯ: є безліч ліків для полегшення симптомів тривожності. Але зловживати не раджу, це може привести до привички, що лише прибиратиме симптоми, а не лікуватиме .Лише зв’язок лікаря та психолога допоможе виправити таке травмування.

ЗОЖ: Регулярні фізичні навантаження, збалансоване вчасне харчування можуть також вплинути на емоційний стан людини.

СПІЛКУВАННЯ ТА ПІДТРИМКА: Розмови з фахівцями ,однодумцями, рідними та друзями також допоможуть у подоланні тривожних станів.

Дорогі мої пам’ятайте ,що тривожні стани можуть бути керованими, якщо вчасно звернутися про допомогу. Завжди потрібно визнавати свої емоції прислухатися до свого організму , та керувати ,а не бути керованими. Від цього залежить якість вашого життя. Бережіть і любіть себе.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Г
Галина@Gala_lubomira

психолог-консультант.

616Прочитань
2Автори
5Читачі
На Друкарні з 19 травня

Більше від автора

  • Чому у дружин та сімей військових підвищується рівень тривожності?

    Війна в Україні ,кожен день приносить в наше з вами життя нові виклики. Наш організм, за період часу котрий іде війна, уже пристосувався до деяких стресових ситуацій. Ми втомлені , але ми живі і наша підтримка нашим військовим також потрібна.

    Теми цього довгочиту:

    Самодопомога
  • ?????

    В країні третій рік війни. Що він принесе багатьом українцям? Що відбуватиметься на політичній та економічній арені ? Та чи можливий переломний хід у військових діях, у цьому році?

    Теми цього довгочиту:

    Роздуми

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається