Трохи на тему хайпових терапій

Сьогодні розповім про психологію, псевдотерапію та чому власний досвід завжди буде найкращим для нас.

Шарлатанство — це магія, яка не всім дається, а якщо дається, то свого ідола люди захищатимуть як можуть. Приклад останніх днів — Спартак Субота. Про нього я особисто дізналась задовго до Подкаст Терапії. І ще задовго до цього розслідування.

Чорний кіт, автор: https://unsplash.com/@htroupe

Він тоді сидів і також був психіатром-психологом, словом "лікував душі людей". Розповідав про стосунки між людьми. Про колишніх. Все те ж саме, що є на Терапії. Або що розповідають на інших подібних шоу. Ці теми дуже добре просуваються завжди, і не лише серед підлітків, як каже стереотип про Суботу (відштовхуюсь від постів у ФБ, де є скріни відгуків підлітків). А і серед дорослих, які емоційно застрягли в підлітковому віці чи почали "втрачати себе" через війну, стрес, втрати і так далі. І жахливо те, навіть не те, що йому і подібним вірять.

Жахливе інше. Спартак Субота, як і Полудьоний, як і інші психологи-тіктокери чи ютубери, дають надію. Вони не вирішують проблем. Навіть більше — часто спілкуються через призму стереотипів, підсилюючи їх в головах слухачів. На Подкасті відбувалось щось типу стендапу і розмов. Але сприймалось це як психологічна підтримка, навіть як фахове пояснення. І так, можна тисячу разів казати, що самі автори подкасту попереджали, що шоу не є науковим, але суть в тому, що люди вірили їм, як спеціалістам. Сподівались, що так вилікуються від психологічних хвороб. Але це лише ілюзія.

Як алкоголь чи наркотики, подібні шоу тільки на певний час можуть відволікти людину від того, що у неї є. Звісно, може здатись, що от ми послухали про стосунки, прочитали книги і все, ура, стало все краще. Ми стали іншими і сильнішими. Та не все так просто.

Більшість психологічних книг, які так жваво рекламуються і є популярними, не вирішують психологічних проблем. Люди не стають сильнішими після "Простими словами " чи "Усе замахало, але надія є".

Ні. сильнішими стають, коли самі проходять крізь біль, а не намагаються його приглушити. Розумієте до чого веду? Як і алкоголь чи наркотики, подібні психологічні шоу тільки віддаляють людей від вирішення проблеми. Скажу більше: навіть психологи не вирішують проблему, якщо людина сама з нею не розбереться.

Тільки наш власний досвід дає нам зрозуміти, як варто жити далі. Це завжди так діяло і діятиме. Як колись в дитинстві батьки казали "не роби того то!" А ми робили. отримували досвід і тільки тоді припиняли робити те, що нам не ок. Чи повторювали до того часу, поки не розуміли самі: досить.

І проблема дорослих нас в тому, що ми ті ж самі діти. Вчимось, отримуємо досвід. Тільки зараз наші проблеми виросли разом з нами і вимагають більше ресурсів на обробку і прийняття рішень. Та загалом ми такі ж.

Цю статтю пишу, щоб нагадати всім, собі також, що варто ДІЯТИ, а не лише спостерігати, уявляти, мріяти. Тільки коли ми самі почнемо робити дію буде толк.

Бажаю всім поменше слухати псевдо психологів чи когось подібного, хто дає вам надію. Або якщо відвідуєте психологів чи слухаєте подкасти, то ще й працюйте далі над собою самі. САМІ, чуєте? Вирішуйте свої проблеми через свій досвід.

Ви самі в себе є все життя і аж до кінця.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Olganova
Olganova@olganova

Трохи люблю музику

139Прочитань
6Автори
13Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (6)

Зайшла з очікуванням критики діючих методів психотерапії, а тут, виявляється, драма про Спартака Суботу і популярну “психологічну” літературу на рівні “не сумуй”. Ви зачепили цілу галузь, яка не має нічого спільного з психологією і наживається на людському болі, це круто. Але назва трохи дезінформує

Вам також сподобається