Створюючи акаунт у Друкарні я обіцяла, що трохи розповідатиму і про Євробачення. Що ж, почнімо.

І першим дописом на тему буде розповідь про живі виступи учасників та мій не професійний погляд на номер, пісню чи якісь нюанси стейджингу. Якщо ви готові трохи поринути у атмосферу цьогорічного конкурсу чи подискутувати у коментах щодо номерів — тоді поїхали!

Норвегія. Alessandra — Queen of Kings

Відкривала перший півфінал представниця Норвегії Алессандра. Коротко: дівчина фактично розпочала свою кар’єру з участі у конкурсі, трек Queen of Kings є дебютним для неї. Хоча до цього вона пробувала свої сили у місцевому Голосі країни, але великих успіхів там не досягла.

Alessandra - Queen of Kings

Розпочинається виступ з темної сцени підсвіченої льодяним синім та фіолетовим світлом, але і одночасно вступ пісні величний та холодний. Можна було б тут зробити відсилку, що представниця з Норвегії і там погода не дуже приємна, але все ж… чи можливо таки відсилка вірна? Адже якщо вслухатись у слова пісні, то один з сенсів, який уловлюється, це “Норвегія велична королева серед своїх сусідів”:

She, queen of the kingsBroken her cage, threw out the keysShe will be the warrior of North and Southern seas

Але ви скажете мені, що текст, цитую:

She, queen of the kingsRunnin' so fast, beatin' the windNothin' in this world can stop the spread of her wings

Текст то про жінку та її силу серед чоловіків! Що посил тут не політичний, а більш феміністичний. Жінка бореться за свої права у чоловічому світі і стає королевою, яку ніщо не спинить І… можливо тут також буде правда. Та вернімось далі до виступу аби розібратись що до чого.

Номер до самої кульмінації пісні лишається темним, виконавиця в образі королеви і танцівники без певних ролей, скоріш існують в тут для заповнення сцени. Слід відмітити чудову підготовку організаторів в плані виставлення світла в номерах. Буду до цього вертатись, адже це є невід’ємною частиною виступів, через світло та сцену ми можемо відчути пісню, а не тільки її слухати.

Alessandra на репетиції свого виступу, eurovision.tv

Кульмінація: щоб відрізнити її від решти номеру було зроблено декілька акцентів. Перший: Алессандра стоїть сама на сцені і виконує вокальну партію на більш передньому плані, підлога під нею стає теплого помаранчевого кольору. Другий: її саму підсвічують червоним, відділяючи в головний момент від фону, який все ще темний і холодний. ІМХО — такий прийом звісно дає динаміки і контрасту, але дещо в ньому проглядається простота номеру чи навіть застарілість. Мені, як простому глядачу, ці акценти не дуже сподобались. На останньому приспіві співачка так і лишається на виступі сцени, танцівників вже не показують, хоча вони є на задньому плані, а світлова композиція це такий чисто концерт в Палаці Україна: коли в обличчя глядачів світить все світло зі сцени.

Після номеру я собі так і не змогла вияснити: він пов’язаний з піснею, яка несе сенс чи то сильної жінки чи то сильної країни (але друге менш імовірне, хочаааааа). Гаразд, хай це буде просто красива королева, номер з пафосних нульових. На 7 з 10.

Щодо виконання пісні питань майже немає, через хвилювання деякі моменти Алессандра стратила і проспівала не дуже ок, але, пробачимо це їй? Все ж відкривала концерт як не як. Про прописані плейбеки мовчу, най будуть собі вони, в деяких артистів і взагалі жирний ревер на вокалі і нічого.

Висновок: для відкриття ідеальний номер з присмаком старих виступів, не погано, але і не дуже цікаво, для мене це 7 з 10.

Мальта. The Busker — Dance

Після феєричного початку номеру ми переносимось у Х-фактор чи Голос країни чи Шоу Джиммі Феллона… називайте як хочете, але далі нас чекає вечірка від представників Мальти цього року гурту The Busker. Певно номер з відсилкою до вечірки це ще й тролінг до назви гурту — Гугл мені спершу видає алкогольний напій, а вже потім десь там є і інфо про сам гурт. Це була хвилинка гумору від мене, не зважайте.

Гурт заснований ще в 2012 році та виконує пісні переважно у жанрі інді-поп, хоча конкурсну пісню слід більше віднести до фанкового звучання, яке притаманне, наприклад, Бруно Марсу.

The Busker - Dance

“О боже це ж ретро!” — якись такий вигук був в моїй голові під час першого перегляду. Номер починається з графіки під стиль восьмибіток. У виступі є декілька локацій і відповідно частин номеру: вечірка вдома, подорож у авто. Починається все з вечірки, де вокаліст сам стоїть серед фотокарток в повний ріст з учасниками від Мальти попередніх років.

Важливо відмітити, що цей номер абсолютна протилежність Алессандрі: він кольоровий, задні екрани сцени вже з зображенням, є декорації, учасники у різнобарвному одязі. Словом: всього потрошки. Але що занадто, то не здраво, що власне і показало результат — хлопці не потрапили до фіналу.

Продовжимо з виступом. Після вечірки на самоті з фото, вокаліст приходить до двох інших учасників гурту, тут локація вже вулична: вказівник, де одне з місць це Sweaterland (так, тут мова про светр) та лава, на якій і сидять виконавці. Sweaterland до речі це не просто пасхалка виступу та слова з пісні, це ще елемент промо гурту. Вокаліст виступає у дуже екстравагантному светрі, саме він є героєм пісні та реклами гурту: в ньому були багато учасників від інших країн та і сам він здійснив подорож до Ліверпуля… Словом, всім светр, почувайтесь в ньому якнайкраще! :)

Sweaterland на фоні, светр на передньому плані, все як треба :) eurovision.tv

Далі вокаліст відходить від декорацій та виступає вже безпоередньо на сцені, а учасники гурту розбридаються до своїх музичних інструментів. З цікавинок номеру ще це напис слів з пісні на руці вокаліста.

Йдемо далі. Після приспіву нас чекає ще один акт виступу, знову восьмибітка, декорації. На цей раз ретро автівка з назвою гурта. І ЗНОВУ ТУТ Є ПАСХАЛКА. А і так: бекграунд на екранах схематично показує, що герої таки їдуть на авто, а не стоять на місці, цікаво обіграна сцена, з ефектом занурення всередину номера. Далі ще одна сцена… Так багато їх на один номер, уххх.

Перейду трохи вже до зйомок і планів. Чому на початку в мене виникла асоціація, що цей номер це номер скоріш з якогось шоу? Та бо багато ширококутної зйомки, яка часто використовуєтьс в лейт найт шоу і вже з собою несе таку асоціацію. Міні сценки з виступу зняти саме ширіком, що додає штучності кадру, менше в ньому кіношності. Та це було б нічого, якби решта елементів не перенасичувала виступ.

Кульмінація номеру супроводжується візуальним ефектом на камері — світло прожекторів стає з гострими кінцями, ніби чотирипроменеві зірки. Підлога сцени ритмічно підтримує кадр світлими бліками, а візуально ми бачимо сцену очима артиста: на фоні вже глядачі, а не локації та екрани. І знову нас розважають ширококутним планом. Згодом ближче до кінця пісні весь номер перетворюється на звичний виступ, глядач може видихнути, адже все завершилось.

Тож, привіт, в нас знову виступ з присмаком ретро, тільки на цей раз це 70-80-ті і стара зйомка. Але цій пісні саме такого плану зйомка і була потрібна. Легкий фанк, смачний звук саксофона та низькотемповий танцювальний ритм з присмаком атмосфери літньої ночі.

Виконання пісні: куплети прописані з даблом на фоні, а от приспів артист виконує самостійно. Багато електронного звуку, такий собі трек для неонової підсвітки та нічного релаксу. Вокально виконано чисто, що рідко чутно в цьому півфіналі.

Висновок: номер перенасичений елементами, пісня складна для сприйняття, хоча сама по собі і цікава. За виступ даю 5 з 10 саме через забиту елементами картинку.

Сербія. Luke Black — Samo Mi Se Spava

Наступним парад виступів продовжив артист із Сербії, загадкова особистість конкурсу з не менш дивним бдсмно-кібер номером. Втім, він вже доволі успішний на своїй Батьківщині: підписаний на Universal Music Group, випустив 4 мініальбоми.

Luke Black - Samo Mi Se Spava

Вриваємось у вечір з кібернастроєм, що поєднується з ігровими елементами чи навіть відправляє нас в фантастичний світ майбутнього. Тільки сенс пісні дещо не однозначний… Втім, це не єдиний учасник до кого можна йти з претензією щодо сенсів.

Номер має певну сюжетну основу: вокаліст встає з кокона, весь білий та світлий, його ніби як невинність підкріплюють прожектори направлені прямо в камеру. Він прокидається і намагається зрозуміти де він і що довкола. Але в певний момент стає очевидно, що він згадує для чого існує та зосереджується на знищенні свого ворога. В даному випадку це якась віртуальна комаха. На певних акцентах пісні змінюється і бекграунд: то ми бачимо щось на кшталт польоту істоти поряд, її гнів, то бачимо чисте зоряне небо, то ми знову бачимо цю комаху, яка готова ввійти в бій, адже відчуває щось неладне.

Окремо варто звернути увагу на танцівників, які дуже вправно відтворюють роботичні рухи і оживають водночас з нашим героєм, який на фразі “Гру закінчено” і починає основну кульмінацію номеру та вбиває свого ворога. Але робить це з особливою ефектністю!

Гру закінчено! eurovision.tv

Наприкінці виступу ми бачимо агонію чудовиська, якого поступово вбиває Люк Блек. Як падають його посіпаки, як сміється виконацець показуючи таким чином, що він зміг перемогти.

В цілому номер після попереднього виглядає максимально ефектно: сама пісня дуже харш-ідіемна, з великою кількістю похмурого звучання, а номер це щось середнє між бдсмом та фантастикою.

Виконання пісні: а чи є тут пісня як така? Адже частина вокалу це шепіт, частина це напівтихе промовляння слів, сміх. в студійці всі ці нюнси зачищені і доведені до ідеалу, трек звучить приємним для вуха. Але вживу Люку явно слід попрацювати над тим, аби не кидатись в нас своїм нестабільним вигукуванням фраз.

Висновок: не об’єктивний, адже мені ця пісня і номер дуже сподобались, втім на рекапі всіх виступів Люк виглядав досить не впевнено та сиро. Оцінюю номер на 6 з 10.

Латвія. Sudden Lights — Aijā

Мої персональні фаворити за піснею та номером цього року однозначно стали латвійці. І тому досі болить їх непрохід у фінал, при тому що туди потрапили абсолютно ніякі номери Португалії та Чехії. Втім, про це далі.

Sudden Lights це латвійський інді-рок-гурт, заснований у 2012 році в Ризі. Знову бачимо доволі досвідченого артиста, що прийшов на конкурс. До речі, потрапили вони на Євробачення з другого разу. Вперше на нацвідборі Латвії вони були ще в 2018 році. Конкурсну пісню 2023 року за словами самих латвіців вони присвятили Україні.

Sudden Lights - Aijā

Вся зйомка номеру — це камерний виступ гурту посеред прожекторів з теплим світлом. Початок показує нам кожного з музикантів біля ламп, які чи то статично світяться чи блимають під ритм пісні. Кольорова гама всього номеру відправляє уяву в романтичну прогулянку під штучний захід сонця. Атмосфера дуже приємна і під стиль самої пісні.

З цікавих акцентів — графіка на підлозі сцени під ногами вокаліста чи біля прожекторів нагадує дуже ті самі іскри з переможного номеру Джамали. Хм, можливо це ще один натяк на підтримку нас?

Кульмінація номеру підтримується безліччю жовтих ламп (вибачте, я дійсно не в курсі різновидів різного освітлення сценічного) позаду сцени. На екрані виглядає дуже ефектно і сильно.

Момент з номеру eurovision.tv

Номер дуже мінімалістичний і теплий, дуже підкреслює саму пісню. Та чогось забракло глядачам, аби дати можливість учасникам пройти далі.

Виконання пісні: все чисто, питань немає. З приємного — тут хоча б дійсно є мелодія і розвивається голос. Але сама пісня досить нішового напрямку і цілком зрозуміло, чому вона лишилась в півфіналі.

Висновок: це мої персональні фаворити, номер об’єктивно один з кращих. Номер оцінюю на 9 з 10.

Текст описів вище створювала за день після проведення першого півфіналу, перечитуючи зараз аж в самої пробрала нотка ностальгії. Це були тільки 4 виступи, в наступних частинах розповім про хайпову Лорін, дуже незрозумілого представника Фінляндії і про свого фаворита півфіналу — Пашу Парфені з Молдови.

Тож, якщо нам з вами по дорозі — велком!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Olganova
Olganova@olganova

Трохи люблю музику

139Прочитань
6Автори
13Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Абсолютно продовжуй ще!❤️

Вам також сподобається