Трохи про трактири, таверни й корчми в орденській Пруссії.


Жалувати право на відкриття трактиру могли в межах своєї юрисдикції комтур, єпископ або магістр.
Крім права на відкриття корчми оскаржився зазвичай невеликий наділ землі для випасу худоби, сади або грядки, право рибного лову і заготівлі деревини. Будували будівлю трактиру і необхідні госпбудівлі за свої кошти.
Плату, як і всі податки, вносили на святого Мартіна (11 листопада). Зазвичай плата становила 3-7 марок, а також бралася натурою - гуси, курчата, віск тощо. Додатково сплачувалися й основні податки, включно з церковною десятиною. Загалом плата з корчм становила приблизно 6% від загального доходу Ордену.
Основною сферою діяльності корчми був продаж різної їжі та напоїв. З останніх основним було пиво, яке дозволялося і варити, але також мали продавати і замкове пиво.
Скільки всього трактирів було на орденській території Пруссії сказати складно. Так відомо, що в 15 столітті в комтурстві Кенігсберг було близько 80 таверн. Наприклад, 1362 року маршалом і комтуром Кенігсберга Хеннінгом Шиндекопфом було видано 10 грамот на відкриття трактирів. І приблизно стільки ж єпископом ермландським.
Переклад однієї з грамот маршальських:
"1362 рік, 15 серпня. Кенігсберг.
З волі Великого Магістра Вінріха фон Кніпроде і за порадою своїх старших братів, верховний маршал Хеннінг Шиндекопф вручає вірному Ґотфріду корчму перед будинком в Ауколітені [у Ґрос Вонсдорф під Фридландом] за кульмським правом на рахунок платні  у розмірі трьох марок і трьох жирних гусей, що сплачуються на святого Мартіна".

1381 року єпископ помезанський Йоганн I видав грамоту на відкриття нового трактиру в селищі Горін/Guhringen трактирнику Гензелю Міхельсу.
Розміри нового трактиру були просто вражаючими - 6 на 5 рутів або 22 на 19 метрів.
Крім загального залу пивної, у трактирі також були окремі спальні кімнати.
Примітно також те, що новий трактир був побудований на кошти єпископа. Зазвичай же трактирники, як і мірошники, і фермери, мусили будувати й утримувати свої будівлі власним коштом.
Одним із тих, хто засвідчив грамоту і права трактирника, був помезанський офіціал (судовий вікарій) Йоганн фон Посільге, автор "Хроніки землі Прусської".
Дана грамота була в 13-й день місяця вересня.

Один із найстаріших і підтверджених трактирів, на території сучасної області, існував до кінця ВВВ в Інстербурзі/Черняхівську.
У 1516 (29 липня) році Великий магістр Альбрехт фон Бранденбург видав грамоту Мартіну Камсвігу на відкриття в Інстербурзі трактиру.
За грамотою трактирнику виділялося півхуфа землі, луг для сінокосу і капустяні грядки. На кожну ділянку дано докладні описи їхнього знаходження.
Щорічно шинкар мав платити Ордену за це 6 марок і 3 жирних гусака, а також розливати в трактирі замкове пиво. Йому дозволялося варити 2 ласти ячмінного пива і третій з особливого дозволу пфлегера Інстербурга.
Грамоту було видано в Кенігсберзі, у вівторок після дня св. Якова, в 16 рік.
Називався трактир "Зелена кішка". За легендою назва з'явилася через те, що у господаря була чорна кішка, чия шерсть часом у світлі каміна мала зеленуватий відтінок. І нібито кішка ця шипіла і дряпала кожного, хто хотів обдурити господаря або думав піти не заплативши.
На жаль, до наших днів будівля трактиру не збереглася. Розташовувався трактир поруч із замком на березі замкового ставка.

Трактир ‘Зелена кішка’
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Історично-кулінарний кут
Історично-кулінарний кут@Peter_Bosch

1.4KПрочитань
9Автори
37Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про варіння пива та пиво у літній час

    До наукової епохи пивоваріння (до XIX століття), у Баварії пиво варили тільки навесні і восени, щоб уникнути поширення бактерій, хоча науково існування мікроорганізмів не було на той момент відкрито, але зварене влітку пиво швидко псувалося і втрачало свій смак.

    Теми цього довгочиту:

    Німеччина
  • Пивні чудеса

    Пивних чудес є чимало, і напрочуд багато з них пов’язано з ірландськими святими.Що, в принципі, логічно: Ірландія — це пивна, а не винна країна, і там, де святий Домінік примножує вино, святий Колумбан розливає пиво.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається