Truth Social - це приголомшлива перемога Дональда Трампа

Donald Trump riding on a magic carpet representing his social media app, Total Social

І тривожні свідчення того, як він дестабілізує реальність для американців


Відтоді, як акції медіа-компанії Дональда Трампа почали торгуватися на біржі 26 березня, їхня вартість знизилася більш ніж наполовину, що викликало заголовки газет і вигуки лівих сил про падіння. Що все одно здається менш вартим уваги, ніж те, що хтось взагалі щось купує: навіть за ціною приблизно 26 доларів за акцію інвестори оцінюють соціальну медіа-платформу Трампа, Truth Social, за героїчну вартість порівняно з її ефективністю або очевидним потенціалом.

Ми змушені писати "приблизно" 26 доларів за акцію, тому що навіть Wall Street Journal намагався з'ясувати, скільки саме акцій перебуває в обігу. Іншими можливими тривожними сигналами для інвесторів є повідомлення незалежного аудитора компанії від 25 березня про те, що "операційні збитки компанії викликають значні сумніви щодо її здатності продовжувати свою діяльність як безперервно діючого підприємства". Після прогнозу продажів у розмірі $144 млн на 2023 рік, Truth Social отримала лише $4,1 млн і зазнала збитків у розмірі $58,2 млн.

Truth Social заявляє, що конкурує з такими гігантами, як Facebook і Amazon, але не розкриває цифри своєї аудиторії. У поданій до регуляторних органів заяві компанія намагалася зробити з цього перевагу, стверджуючи, що "дотримання традиційних ключових показників ефективності", таких як трафік або результати реклами - результатів, які зазвичай турбують медіа-інвесторів, - може "потенційно відволікти її увагу від стратегічної оцінки" бізнесу. За даними аналітичної компанії Similarweb, у березні Truth Social мав близько 7,7 млн унікальних відвідувачів, або приблизно 0,05% трафіку Facebook.

Можливо, такі реалії раптово потягнуть акції вниз. Але до того, як вони покинуть межі віри і перейдуть у сферу розуму, їм ще треба пройти довгий шлях падіння. Джон Рекенталер, віце-президент інвестиційної дослідницької компанії Morningstar, підрахував, що якби люди оцінювали Truth Social так само, як вони оцінювали первинне розміщення акцій таких компаній, як Tesla, Google і Facebook, то акції продавалися б по 50 центів.

Інвестори в Truth Social, порівняно з інвесторами в інші стартапи, явно не покладаються на такий самий аналіз і навіть не потурають таким самим мріям. Вони навіть не грають у ту саму гру, що й ті самі онлайн-інвестори, які підняли такі мемові акції, як amc та GameStop, до ірраціональних оцінок, які також були відносними частками від паперової вартості компанії пана Трампа.

Тут відбувається щось інше, потрясіння ринкової логіки, навіть розрив зі здоровим глуздом. Можливо, інвестори вірять, що пан Трамп переможе в листопаді і, як перший президент з власною соціальною платформою, наполягає на тому, щоб усі свої заяви робити саме на ній. Можливо, вони його обожнюють і хочуть примножити його мільярди. Якими б не були їхні мотиви, поведінка акцій пана Трампа наразі є найяскравішою демонстрацією його здатності не лише викривляти реальність, але й перетворювати ілюзії на дійсність, а також, можливо, і того, як американці починають плутати одне з іншим.

Протягом багатьох років пан Трамп використовував свою майстерність у віртуальному світі - суперечки та ажіотаж, які він генерує в Інтернеті, - для посилення своєї політичної влади. У нього лише 7 мільйонів підписників на Truth Social, порівняно з 87 мільйонами підписників на X. Але, взявши на себе відповідальність за віртуальні події, які він так вміло провокує, він створив величезну паперову цінність, і, схоже, знаходиться на шляху до перетворення цієї віртуальної цінності на реальне багатство. Пан Трамп володіє 78,8 млн акцій компанії, або близько 57% від загальної кількості, і він повинен отримати ще 36 млн, якщо ціна акцій залишиться вище $17,50 до кінця квітня. Згідно з угодою про "блокування", пан Трамп не може продавати акції протягом шести місяців, до 25 вересня, якщо тільки рада директорів компанії не звільнить його від цього обмеження.

Те, що пан Трамп називає "правдивою гіперболізацією", а інші називають брехнею, було ключовим для його успіху. Коли він будував Трамп-тауер, у ньому було 58 поверхів, але, нумеруючи їх, він пропустив десять, щоб натомість заявити про 68. Ця тактика час від часу дошкуляла йому, найсуворіше - штрафом у 355 мільйонів доларів, накладеним на нього в лютому після того, як нью-йоркський суддя визнав, що Трамп роками брехав, щоб отримати кредити та укласти угоди - наприклад, втричі збільшивши площу свого пентхаусу та оцінивши свій маєток Мар-а-Лаго у Флориді на основі його потенціалу для житлової забудови, хоча він відмовився від прав на будівництво там чого завгодно, але не клубу.

Проте фірмова гіперболізація пана Трампа є самою основою Truth Social. Її цінність полягає в його участі - його угода з компанією обмежує його публікацію в інших місцях - і його пости сповнені перебільшень, якщо не брехні, чи то про кримінальні справи проти нього, президента Джо Байдена, чи то про стан справ у країні. Це якесь шахрайство? Чи це просто життя онлайн, і саме там найкраще створюється цінність, яку можна обміняти на валюту офлайн через рекламу, фондовий ринок чи виборчу урну?

Немає ніякої ложки дьогтю

Віртуальна реальність завжди здається за крок від нас. Альтернативні цифрові світи на кшталт "Second Life" не прижилися, а незграбні AR-гарнітури виявилися радше відразливими, ніж захоплюючими. Але американці, можливо, не усвідомлюють, до якої міри реальність в Інтернеті - реальність, яка не існувала для більшості з них всього лише покоління тому - повернулася в реальний світ, спотворивши їхню політику, їхні стосунки, їхні уявлення про те, що є істинним і що має цінність. Правила, що регулюють все це, змінилися, і не зрозуміло, якими є нові правила. Пан Трамп та інші все ще їх вигадують.

Чиновники в адміністрації президента Джорджа Буша-молодшого висміювали те, що вони називали "спільнотою, заснованою на реальності", і наполягали на тому, що вони можуть "створити нашу власну реальність". Під час його президентської кампанії у 2016 році, коли він називав своїх прихильників "рухом", це виглядало як жарт. Але зараз цілком виправдано називати його "рухом". Зараз його можна назвати найбільш послідовною фігурою в американській політиці з часів Рональда Рейгана. Можливо, пан Трамп програє вибори в листопаді, і, можливо, це призведе до обвалу акцій Truth Social, якщо вони не обваляться раніше. Але купити кілька акцій зараз, про всяк випадок, не здається божевільним вчинком.

Першоджерело: The Economist “Truth Social is a mind-bending win for Donald Trump”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається