Туреччина рухається проти Європи за допомогою торгового коридору, альтернативного IPEC


Президент Туреччини Ердоган оголосив про плани створити торговельний коридор, альтернативі коридору Індія-Близький Схід-Європа (IMEC), погодженому США та ЄС на саміті G-20 у Нью-Делі на початку цього місяця. У Басрі вже триває будівництво «Дороги розвитку» вартістю 17 мільярдів доларів.

Значна частина альтернативного коридору Ердогана залежить від кооптації іракського проєкту «Дороги розвитку». Міністр закордонних справ Хакан Фідан наполягав, що ведуться «інтенсивні переговори» з Іраком, ОАЕ та Катаром щодо транспортного маршруту до Туреччини з порту Грейт-Фо в багатій нафтою провінції Басра на півдні Іраку. Проєкт, розроблений італійською компанією Progetti Europa & Global, побудує залізничні та автомобільні лінії від порту Гранд-Фо через міста Діванія, Наджаф, Кербела, Багдад і Мосул, а потім перетне турецький кордон через Сілопі та далі до Європи. Передбачається також, що надасть Іраку доступ до порту Мерсін на середземноморському узбережжі Туреччини.

У 2022 році прямі іноземні інвестиції турецьких компаній в Ірак здебільшого оберталися навколо Elkon зі штаб-квартирою в Стамбулі. Згідно з дослідженням GlobalData, виробнича компанія відкрила три нових бетонних заводи в Багдаді, Куті та Аль-Діванії. Оскільки будівництво Дороги розвитку нарощується, Багдад очікує, що Ердоган скористається 5 мільярдами доларів, які він пообіцяв на відновлення Іраку після ІДІЛ на конференції в Кувейті у 2018 році. Туреччина досягла відносного успіху в жонглюванні тиском великих держав на світовій арені. Однак поточна геополітична нестабільність може змусити Ердогана обрати сторону. Третім і найпривабливішим варіантом для Туреччини було б викроїти власний торговельний коридор.

Ердоган давно намагався представити Туреччину посередником між США, ЄС і Росією під час війни в Україні, отримавши значні економічні, дипломатичні та військові здобутки в таких питаннях, як вступ Швеції до НАТО. Але стратегія неприєднання Туреччини зараз має зворотний ефект на кількох фронтах. На тлі дедалі більшої поляризації міжнародних відносин підхід Туреччини «усім друг, нікому не ворог», успішний так довго, схоже, приведе країну в геополітичне забуття. Результат цієї епопеї про торговельний коридор може визначити подальшу стратегію Ердогана.

Джерело: Railway Technology

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається