“Українська культура у совєтському союзі або її відсутність”

Україна протягом тривалого періоду перебувала під окупацією, спочатку Московської держави, потім Російської імперії і, нарешті, Союзу Радянських Соціалістичних Республік. Усі три державотворення намагалися знищити та придушити українську культуру.

Одним з аспектів, який варто розглянути, є вплив совкового режиму на українську культуру. Варто зазначити, що багато совкових лідерів були українофобами, існування повноцінної української культури для них було неприйнятним.

Протягом совкового періоду українська мова та література були пригнічувані, а російська мова нав'язувалась як "велика" мова. Це завдало шкоди розвитку української мови та культури. На жаль, українська культура була представлена в безглуздій та дурнуватій формі, яку совєти вважали відображенням української культури. Це призвело до стереотипного сприйняття української культури як низькопрофільної, обмеженої лише до віночків, квіточок та вишиванок. Українську культуру, яка була багатошаровою та виразною, знищували.

Еліта була репресована, українська мова була замінена російською. Фактично, українська мова існувала лише формально, а повсякденне життя відбувалося переважно на російській мові. Пропаганда протягу життя відводила українській мові другорядну роль, пропагуючи ідею, що українською ніде, крім України, не використовують, що призводило до знецінення та недооцінки української мови та культури.

В результаті, українська культура під радянським союзом була представлена як недосконала, безглузда та несерйозна. Це була своєрідна стратегія Росії, яка радувалась елементам української культури, таким як горілка та сало, але не була зацікавлена у високому мистецтві, мові та культурному розвитку Великої України.

Варто визнати, що це лише одна сторона медалі, оскільки під час совкового періоду також були видатні українські письменники, художники, музиканти та інші представники культури, які боролися за збереження українського національного духу та спадщини.

Важливо зрозуміти, що українська культура не може бути зведена до стереотипів та обмежень, які існували за совкових часів. Вона є багатогранною, різноманітною та багата на талановитих представників. Незважаючи на минлий репресивний вплив совкового періоду, українська культура зуміла вижити і продовжувати своє існування. Вона набула нових проявів і виразності, а також знайшла шляхи до збереження своїх цінностей та традицій.


Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Daily Edition
Daily Edition@dailyeditionua

цифрове видання

614Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

  • alicy - Bella Casa: Коментар до прес-релізу та пісень

    З великим нетерпінням чекаємо виходу нового альбому alicy "Bella Casa", який з'явиться 14 червня.Судячи з прес-релізу, альбом обіцяє бути емоційною та особистою подорожжю, яка досліджує теми дому, приналежності, самопізнання та кохання.

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • alicy оголошує про вихід нового альбому "Bella Casa"!

    14 червня вийде третій альбом Аліси "Bella Casa". Цей альбом, над яким співачка працювала з зими, обіцяє стати її найкращою роботою на сьогоднішній день.

    Теми цього довгочиту:

    Музика

Вам також сподобається

Коментарі (6)

Шароварщина - спроба видати щось абсурдно просте за складну культуру. Ось цим займалися росіяни аби припідняти вкрадені елементи культур, та знецінити наші неросійські культури.

Вам також сподобається