Українські удари безпілотників завдають шкоди нафтовій галузі Росії

An oil refinery during sunset in Omsk, Russia

Третій за величиною виробник у світі тепер є імпортером бензину


Продаж більшої кількості нафти за вищими цінами мав би бути предметом мрій для нафтової держави. Але для Росії це ознака нової, каральної фази війни з Україною. Місяці ударів українських безпілотників по нафтопереробних заводах підірвали здатність Росії виробляти нафтопродукти, такі як дизельне паливо і бензин, і перетворили третю за величиною нафтовидобувну країну світу на імпортера бензину. Енергетичні компанії намагаються зменшити свої втрати, продаючи неперероблену нафту за кордон, що призвело до зростання експорту до десятимісячного максимуму в березні.

Під час останнього нападу України 2 квітня, його організатори розширили свою зону досяжності. Їм вдалося закласти вибухівку на нафтопереробному заводі за 1115 км від кордону. В результаті атаки загорівся об'єкт, що відповідає за 3% російських нафтопереробних потужностей. Хоча ця атака не завдала довготривалої шкоди, інші були більш успішними. Загалом, за даними інформаційної компанії s&p Global, обстріл з боку України вибив сьому частину російських нафтопереробних потужностей. Ремонтні роботи і повінь в Орську 8 квітня вивели з ладу ще більше потужностей. Оптові ціни на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі різко зросли. Україна, яка сама стала мішенню ударів по енергетичній інфраструктурі, сподівається, що ці атаки сповільнять потік доларів у військову машину її ворога і зменшать підтримку війни.

Російські нафтові гіганти страждають найбільше. Нафтопереробні заводи, які зазвичай виробляють бензин і дизельне паливо для зарубіжних клієнтів з премією, були переорієнтовані на внутрішнє виробництво. Обсяги дизельного палива через вихід з російських портів досягли п'ятимісячного мінімуму. У той же час, нафтові барони шукають нових клієнтів для своїх надлишкових запасів нафти, на яких вони зазнають збитків у розмірі близько 15 доларів на кожному барелі, який можна було б експортувати у вигляді нафтопродуктів, говорить Сергій Вакуленко, колишній керівник нафтової галузі.

Хоча після переобрання Володимира Путіна в березні атаки з боку України сповільнилися, Україна не дала жодних ознак того, що вони припиняться. Вона може запустити безпілотники швидше і дешевше, ніж Росія може відремонтувати свої нафтопереробні заводи. Деякі об'єкти, такі як НПЗ "Норсі" в Нижньому Новгороді, ремонтуються особливо повільно і дорого, частково через те, що доступ до обладнання обмежений західними санкціями. Починаючи з цього місяця, російські нафтовики також повинні скоротити обсяги видобутку нафти з надр приблизно на 5% в рамках обмеження видобутку, узгодженого з ОПЕК+, нафтовим картелем.

Досі автомобілісти були захищені від "незапланованого технічного обслуговування", спричиненого Україною (як каже російське міністерство енергетики). Уряд стримує ціни, заборонивши експорт бензину на шість місяців, починаючи з 1 березня, і уклавши угоду з Білоруссю, своєю країною-клієнтом. У першій половині березня Росія імпортувала 3 000 тонн палива з Білорусі, що більше, ніж у січні, коли імпорт був нульовим. Побоюючись, що цього може бути недостатньо, офіційні особи також попросили сусідній Казахстан виділити третину своїх запасів, що еквівалентно 100 000 тонн, на випадок, якщо вони знадобляться Росії, повідомляє Reuters. Якщо атаки продовжаться, це може призвести до зростання цін.

Наслідки для державних фінансів Росії повинні бути обмеженими, навіть незважаючи на те, що доходи від продажу нафти становлять 34% її бюджету. Державна нафтова компанія "Роснефть" виплатить менші дивіденди, якщо не зможе компенсувати втрачені доходи, але багато хто сумнівається, що ці дивіденди взагалі потраплять до державної скарбниці. Уряд навіть заощадить трохи грошей, виплачуючи менше субсидій нафтопереробним заводам на барель. Найбільші надходження до бюджету Росії приносять податки на ресурси. А оскільки вони стягуються як роялті на усті свердловини, уряду байдуже, чи експортується нафта як сира, чи як перероблене паливо, каже пан Вакуленко. Поки Росія може експортувати сиру нафту, вона може збирати роялті.

Спостерігачі за межами Росії стежать за тим, чи вплинуть напади України на світовий ринок нафти. Вони поки що не мають значного впливу, але ціна на нафту марки Brent зросла на 19% цього року до трохи менше 90 доларів за барель завдяки обмеженню поставок країнами ОПЕК+, кращим, ніж очікувалося, глобальним економічним умовам і перебоям у Червоному морі. Мало хто зі спостерігачів ставить на карту більше, ніж Джо Байден, який має вибори в листопаді. Його адміністрація закликала Україну припинити атаки, побоюючись, що вони спровокують жорстку відплату з боку Росії і призведуть до зростання цін на бензин. Українські лідери готові піти на цей ризик.

Першоджерело: The Economist “Ukrainian drone strikes are hurting Russia’s oil industry”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається