Український «міст» у НАТО може бути небезпечним, попереджають експерти - Politico

Деякі експерти з питань зовнішньої політики хочуть, щоб Україна наблизилася до вступу в альянс, тоді як інші вважають, що це призведе до розриву військового блоку.

Можливість майбутнього членства України в НАТО палко обговорюється напередодні майбутнього саміту альянсу у Вашингтоні.

Десятки експертів з питань зовнішньої політики в середу закликали членів НАТО утриматися від просування України до членства на саміті, попереджаючи, що це може поставити під загрозу США та союзників і розірвати коаліцію. Якщо Україна буде прийнята, стверджує група, напад Росії на Україну в майбутньому призведе до статті 5 НАТО, яка закликає союзників захищати члена, який зазнав нападу.

Аргумент за статтею 5 поширений серед тих, хто виступає проти членства України, але така публічна позиція приблизно 60 аналітиків дає уявлення про аргументи, які, ймовірно, висунуть на триденному заході, який розпочнеться у вівторок.

"Чим ближче НАТО до обіцянки, що Україна приєднається до альянсу після закінчення війни, тим більше стимулів для Росії продовжувати війну", - йдеться у листі, отриманому POLITICO.
"Виклики, які ставить Росія, можна вирішити, не вводячи Україну в НАТО".

Просування України до членства може мати неприємні наслідки, йдеться у листі, «перетворивши Україну на місце тривалого протистояння між двома провідними ядерними державами світу» та зіграти на наративі російського лідера Володимира Путіна про те, що Москва протистоїть Заходу. Лист був написаний Вільямом Ругером, президентом Американського інституту економічних досліджень, та Стівеном Вертхаймом, старшим науковим співробітником Фонду Карнегі.

Інші аналітики із цим не згодні. Минулого тижня дослідники RAND Corp. написали, що союзникам буде корисно запропонувати Україні ясність щодо умов її майбутнього членства на саміті. Атлантична рада також наполягала на членстві України в НАТО, стверджуючи, що це доведе Києву, що підтримка Заходу не похитнеться.

Аналітичні центри та викладачі коледжів не приймають політичних рішень НАТО, але вони часто роблять свій внесок у дебати щодо зовнішньої політики, написавши авторські статті та організувавши дискусії — особливо напередодні та під час великих подій, таких, як майбутній саміт.

Адміністрація Байдена утрималася від підтримки негайного членства Києва, але кілька високопосадовців нещодавно заявили, що під час саміту Україні буде запропоновано «міст» до альянсу. Офіційні особи кажуть, що НАТО також запропонує Україні нову штаб-квартиру для управління її військовою допомогою — жест доброї волі, який показує, що Захід буде підтримувати країну і надалі, навіть якщо їй не буде надано членство.

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг у своїй сьогоднішній статті в журналі Foreignaffs не згадав про членство України, але згадав про майбутнє Києва разом з альянсом і занепокоєння з цього приводу:

“Ми хочемо дати зрозуміти, що займаємося цим надовго. … Посилення нашої підтримки не робить НАТО стороною у цьому конфлікті”.

Україна не очікує особливих змін щодо членства на саміті. Вони шукають гарантії безпеки.

“Крім офіційного запрошення, ми також очікуємо на конкретні рішення щодо членства України в НАТО у пакеті з іншими гарантіями безперервності військової допомоги та підвищення оперативної сумісності”, — розповіла POLITICO віце-прем'єр-міністр України з питань ЄС та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина.

Для Києва вже є обнадійливі ознаки: члени НАТО погодилися на прохання Столтенберга зберегти військове фінансування країни на рівні 43 мільярдів доларів у 2025 році, на тому ж рівні фінансування, що альянс надав після вторгнення Росії, повідомляє Reuters. У вівторок США оголосили про новий пакет заходів безпеки для України на суму 2,3 мільярда доларів.

За даними опитування Європейської ради з міжнародних відносин, опублікованої в середу, українці кажуть, що їм набагато більше потрібно, щоб Захід надав додаткову зброю та боєприпаси, ніж вступ до НАТО. Лише 22 відсотки українців виступають за ухвалення членства в НАТО в обмін на відмову від території, окупованої Росією, а 71 відсоток виступають проти такої угоди.

Україна все ще переслідує свої максималістські цілі проти Росії, щоб повернути всі території, втрачені у війні, заявив Андрій Єрмак, головний радник президента Володимира Зеленського, невеликій групі журналістів у вівторок ввечері. Україна була «не готова до компромісу», навіть незважаючи на те, що деякі американські та європейські союзники тихо шепотіли чиновникам у Києві, що слід розпочати переговори з Росією.

Київ готовий вести переговори лише на основі своєї формули миру із 10 пунктів, яка, за словами Єрмака, призведе до «справедливого миру» для його країни.

Джерело — POLITICO

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
249Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Коли Україна та Молдова вступлять до ЄС? - DW

    Переговори про вступ України та Молдови до ЄС розпочинаються, але навряд чи завершаться незабаром. Чому? DW проаналізувала основні причини.

    Теми цього довгочиту:

    Єс
  • Обіцянка центризму в поляризованому світі - Project Syndicate

    Центристська політика надії, сповнена співчуття та прагматизму, стане різким відходом від нинішнього напряму глобальної політики. Це наша найкраща альтернатива політиці страху та відчуження, яку пропагують сучасні популісти.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Чому саміт ШОС в Астані вже став тріумфом Сі Цзіньпіна - Deutsche Welle

    В Астані пройшов черговий саміт Шанхайської організації співробітництва. Основні заходи відбулися 4 липня, а першого дня на інформаційному полі явно домінувала китайська сторона.

    Теми цього довгочиту:

    Брикс

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається