«Великий Дайджест», або ж Звіт за квітень — жовтень 2023 року.

Так... Мені доїдати, чи як?

Передмова.

Деякі з новин мають старі зображення, та вийшли до виходу 9 розділу (для точності, до кожної новини я написав дату). Тому, так, просто зробіть здивоване лице й уявіть, що не знали про це. Дякую. А також, будемо відверті: половина з цих всіх новин, що ви прочитаєте в цій статті, абсолютно ніяк не змінять ваше життя. Просто будьте готові до цього. Проте, також, ця стаття — справжня праця, підсумок всіх моїх виконаних і невиконаних справ, з приправою гумору. Мені було просто в кайф розписувати всі свої виконані справи. Над цією статтею я старався так же, як над розділом, чи над арт-буком. Тому мені було б приємно, якби ви виділили свій час і на цей підпроєкт) Що ж, подивимося, що я там такого наробив…

Основна частина.

⚡ (25.04) Я призупинив свою сторінку Patreon, і подав заявку на її видалення (на цей момент вже видалили). Так, ситуація вже вщухла, а я тільки прокинувся 🤭 Ну як завжди коротше. Але краще пізно, аніж ніколи. (так, я витратив на оформлення свого Патреону багато часу, отримав з нього нуль гривень, та видалив його 📈). Я не буду створювати ще один акаунт Buy me a coffee, бо в мене вже є один. Тому цей акаунт буде спільним, як для MSC WORLD, так й для мене. Не буду робити там місячні платежі, як то було на Патреоні — тепер просто, скільки хто захотів кинути, стільки й кинув. Та й ексклюзивний контент навряд чи там з’явиться. Думаю про перехід на які-небудь українські платформи для донатів. На всяк випадок, все одно кину посилання:

Buy Me a Coffee <<<

Бай мі а філіжанку кави

(25.04) Трохи скоротив, переосмислив, та доповнив свої плани... Детальніше про плани в майбутній статті "Майбутні проєкти MSC WORLD".

Бачите цю картинку? Запам’ятали її? А тепер забудьте про цю картинку назавжди.

(25.04, 02.05) Переробив ТУ САМУ останню сторінку. Тепер там замість Patreon хизуються мої посилання (QR-коди) на Linktree та Buy me a coffee. Та трошки по-іншому задизайнив загалом усю картину. Виглядає набагато краще, чи не так?

Пафосно дивиться на читача

(01.05, 30.07 — 01.08, 17.09) Відредагував деякі сторінки в українському та англійському перекладі (це вже третій раз, як я редагую сторінки. Трилогія 🤣). Загалом, це знову виправлення помилок в тексті, але також є один цікавий факт: Правильність написання імен моїх персонажів. Джанлука (Gianluca), замість Жанлука (Janluca), а також Жан-Поль (Jean-Paul), замість Жанполь (Jeanpaul). Згоден, відчувається, як щось не досить фатальне, проте для мене це важливо 😌 «Під ніж» потрапили такі сторінки... І так, нагадую, маркером позначені ті сторінки, які змінені як в українському перекладі, так і в англійському. Без маркера — тільки в українському! А також у зв’язку із цим самим редагуванням сторінок, перезалив розділи на Itch.io та Webtoon (новина в новині? 🤔)

От кому ця інформація взагалі в біса потрібна??

(02.05) Там у команди Mroko Guild (старий сайт: MrokoArchive, на якому я публікую свій комікс) розробляється новий доволі крутий сайт — Mroko.online. І там все дуже круто: від дизайну, до функціонала. Одним словом, це справді стрибок вище голови, порівняно зі старим сайтом. Хоч там і бувають проблеми, але загалом все дуже стримано. І це, до речі, вже другий сайт на моїй пам’яті (після Honey-manga.com.ua) на якому можна публікувати та редагувати свій комікс власноруч. Вони справді молодці! До речі, й мій комікс вже там є:

🐰 Mroko.online <<<
🐇 MrokoArchive <<<

Читати перший, Читати останній

(02.05) Виклав свій комікс на вищезгаданому Honey-manga.com.ua. Теж дуже крутий, зручний та стильний сайт для манґи та українських мальописів, де можна навіть самому викладати розділи, без усіляких милиць. Дякую всім, хто створює подібні сайти, ви неймовірні:

🍯 Honey-Manga <<<

Прочитано (заспокоєне обличчя)

(25.04, 02.05) Також, виклав і свій арт-бук на Honey-manga.com.ua (ура! Тепер можна подивитися на арти з арт-буку не завантажуючи їх з Itch.io!🎉). Дякую за це окремо команді Honey-manga, що додали на сайт тип проєкту «Арт-бук», та не обділили нас, хоч хтось про це згадав 😁! Ще з приводу арт-буку: прибрав звідти декілька артів. Усі прибрані арти «закрию» наступною, останньою, п’ятою колекцією.

🍯 Honey-Manga <<<

А панство все дивиться...

(30.05) Все-таки не втримався, та перемалював обкладинку 9 розділу. Також, було прийнято рішення залишити у розділі обидва варіанти=) Тільки стара версія буде в кінці розділу, а нова — в початку. Все це, звичайно, смаківщина, але мені більше подобається новий варіант.

OLD (старий варіант), NEW (новий варіант). Дякую, кеп.

(10.07) Я пішов з Manga.in.ua. І мій комікс зі мною теж. Точніше, мій комікс попросту зник. Скоріше за все, його видалили, і навіть не зрозуміло за що 🤷‍♂️. І чесно кажучи, у мене немає ніякого бажання розбиратися, що, чому, і навіщо, бо настраждався я із цим сайтом конкретно. Тож зараз маючи купу інших альтернатив, я просто піду.

Цікавий факт: Manga.in.ua. був першим сайтом, на якому я виклав MSC WORLD українською. Дякую сайту та модерації за те, що були зі мною та терпіли мої постійні редагування розділів. Відпочивайте!:)

(10.07 — 30.07) А тепер розкажу дуже цікаву історію. 10 липня мені написала одна з адміністраторок Mroko (наскільки я зрозумів) і розповіла про те, що мій комікс публікується РОСІЙСЬКОЮ на РОСІЙСЬКОМУ сайті для коміксів! Оце так несподіванка...

Звісно, в мене було "темне минуле", але з усіх російських сайтів я свій комікс повидаляв, а тут мені кажуть, що він є на якомусь сайті, про який я навіть ніколи й не чув (тобто, так, його на цьому сайті опублікував не я 🙃). Я вирішив взятись за це питання, і як з'ясувалося, опис коміксу, теґи, та й самі розділи були взяті з сайту MangaLib (ще один російський сайт, на якому я публікувався раніше). Я написав модерації цього сайту на пошту, з проханням видалити мій комікс. І тепер скажу лише те, що поки цю ситуацію вдалося владнати, і мій комікс, на момент 30 липня, вже видалили. ОДНАК, модератор, що відповідав мені, не заперечував того факту, що та "хороша" людина, що перезалила мій комікс, може перезалити його ще раз, якщо його повністю видалити 🤔 Щось взагалі все дуже заплутано. Що ж, поспостерігаємо за розвитком цієї ситуації.

Ви ще звідки на мою голову? Чи це минуле дає про себе знати?

(15.07) Переробив свої замовлення артів (гаразд, комішки, чи як ви їх там називаєте?). Переклав українською (лише назви позицій та заголовки не перекладав), змінив ціни, ну й переписав деяку інформацію теж. Також поприбирав деякі позиції (а саме Comic strip та Portrait). Тому, ви можете вже сміло замовляти у мене арти! (егеж…)

все дуже добре видно, дякую :)

(11.07 — 18.07) Ну й звичайно ж, найголовніша подія цього дайджесту — Реліз 9 розділу! Точніше, лише його основної частини. Трохи не встигав по дедлайну (так, це смішно чути, враховуючи те, скільки я його малював 🤭), тому вирішив розділити виходи сторінок. 11.07 виходить основна частина розділу, а 18.07 виходять вторинні сторінки. От вам підказка (таблиця/схема/приклад), яку я робив раніше (і, так, я її також змінив нещодавно. Тому, вважайте це новиною в новині!😱):

✉️ Telegraph <<<
🍯 Honey-Manga <<<
🐰 Mroko.online <<<
🐇 MrokoArchive <<<

Таблиця/схема/приклад

(17.07 — 18.07) Зробив от таку цікаву схемку (давно, до речі, потрібно було її зробити), й от що ми з неї дізнаємося:

  • 2 та 9 розділи — розділи, з найбільшою кількістю діючих персонажів у них (6);

  • Валентино та Джанлука з'являлися в коміксі частіше (7 з 9 розділів), ніж Себастьян (5 з 9 розділів). Тож, так, де-юре головним персонажем є Себастьян, але де-факто — Валентино та Джанлука;

  • Персонажі, які найменше з'являвся в коміксі разів — Рафаєло (один раз в 3 розділі) та Лялька Крістофера (один раз в 6 розділі). А якщо рахувати ще й згадки/флешбеки, то Невідомий та Джек, які поки що не з'являлися в коміксі безпосередньо у подіях, з'являлися лише по одному разу. Також з тих, кого немає в списку персонажів, можна згадати собаку, яка з'явилася буквально на один кадр в 4 розділі, та випадкового пасажира в автобусі, який з'являвся два рази: в 1 та 8 розділах.

Якщо придивитися, то це схоже на східну півкулю Землі.

(17.07) Пам'ятаєте плани щодо майбутніх проєктів? (звісно, що пам'ятаєте) Ну, я зробив те ж саме, тільки зі... Статтями... Так...??

НАШО!? Хоча, гаразд, це виглядає доволі круто. Можеш повною мірою поглянути на ту частину роботи, яку ти вже виконав. В майбутньому, буду частіше таке робити. Хоча, я вже так роблю XD

(01.08) Однак, є ще одна подія, яка не уступає по важливості з новиною про вихід нового розділу — Реліз версії 1.0 моєї візуальної новели (хтось ще її пам'ятає, крім мене?)!

Всі зміни в новій версії я як завжди розписав в новому пості свого Девлоґу на Itch.io, але найголовніша зміна — це українська локалізація у грі. По суті, 1.0 означає те, що гра вийшла офіційно, і цей проєкт (а також OST до самої гри, бо це також вважається підпроєктом) віднині закритий. Хто знає, чи повернуся я до нього ще, в якості нового розділу чи взагалі частини 🤔 Але всі карти говорять, що так (принаймні, мені того хотілося б). Лише скажу, що мені було приємно працювати з цим проєктом, та відкривати для себе щось нове. Взагалі, гейм-індустрія це цікаво. Але саме програмування було найскладнішою частиною цього процесу.

🎮 Сама гра <<<
🎧 OST до гри <<<
📝 Devlog-Стаття <<<

Ця ідея з оцінками знизу, хоч і притягнута за вуха, але мені подобається)

(04.06, 29.07 — 18.09) Переклав 6, 7, 8, та 9 розділи англійською. Вони вже зараз доступні на Itch.io та Webtoon (а також ще на одному сайті, про який піде мова трохи згодом в цій статті). Більше мені нічого додати. Лише скажу те, що як виявилося, перекладати розділи дуже і дуже нудно. Монотонна та механічна робота:( Тому цей переклад розтянувся аж на два-три місяці, настільки не хотілося його робити. Але чого тільки не зробиш, заради західного читача…

Обкладинка 7 розділу це ще той віл бі файн...

(01.09) Підсумовуючи свій переклад розділів англійською, та заміну деяких сторінок в коміксі, написав ще одну статтю до свого Девлоґу на Itch.io (так, він англійською, як і всі інші подібні до нього статті, що виходили раніше. Ви ж про це знали?). Також, нагадаю про ще одну статтю про Арт-бук та його нову колекцію, ну, й ще раз нагадаю про статтю по моїй грі, раз на те пішло 😉 (взагалі, можете їх не читати, але я і так знаю, що ви їх не прочитаєте):

🎮 Devlog-Стаття по грі <<<
📖 Devlog-Стаття по коміксу <<<
🎨 Devlog-Стаття по арт-буку <<<

От скажіть, що стильні колажі та картинки — це моє все...

(19.09) Все мені не йметься, та вирішив ще раз викласти свій комікс ще раз англійською на ще одному сайті — Tapas.io. Ще помітив одну тендецію на західних сайтах, що не можна викладати вертикальні обкладинки розділів — це завжди повинен бути квадрат. Або треба постійно змінювати розмір картинки (З цим на українських сайтах полегше). Це й зрозуміло, бо такі сайти як Webtoon чи Tapas.io орієнтуються більше на формат вебкоміксів, а не на формат класичних коміксів, або ж манґи. Але навіть не дивлячись на це, ці сайти можуть також підійти для мого просування:)

🐶 Tapas.io <<<

no views? no subscribers? no likes? 🥺🥺🥺

⚡ (01.10 — 30.10) Ну, й звичайно вихід 5 Колекції Арт-буку. До речі, ви ж навіть не знаєте, яка назва в цієї останньої колекції? Зустрічайте — Eternal Faith in White Love, яка містить в собі 30 артів. Як я вже сказав у своєму Телеграмі, всі арти з цієї колекції будуть поступово виходити в моєму Telegram, Instagram та Tik-Tok впродовж жовтня. Проте чого я вам не казав так це те, що ті ж самі арти будуть виходити й вдруге, впродовж листопада, вже в YouTube Shorts та Instagram Reels. Все ще намагаюсь просувати свою творчість як тільки можу.

А в кінці, як вийдуть всі арти з цієї колекції, я викладу її на Itch.io (тут ви зможете завантажити всі 5 колекцій абсолютно безкоштовно) та Honey-manga (тут ви зможете просто переглянути всі арти з минулих колекцій). Також, пропоную вам одразу послухати плейлист цієї колекції (посилання на Spotify та Youtube Music), пісні з якого, будуть прикріплятися до певних артів, які були намальовані під впливом натхнення від цих пісень (цілих 2 години! На хвилиночку!) Всі пісні розташовані в порядку, в якому будуть виходити арти.

Ще й не будемо опускати той факт, що я просто не встигав з Арт-буком. Планував я його закінчити вже в серпні, й в вересні почати викладати арти. Але просто не встигав, тому переніс вихід Арт-буку на жовтень, поки в вересні (та прямо в жовтні), у поспіху, я дороблював останні арти та інші проєкти)

Цей Арт-бук став мені своєрідною віддушинною. Особливо це помітно саме в останній колекції, де більшість артів стали більш абстрактними, та почали більше орієнтуватися на почуття, образи та сенс, аніж на історію. Також, Арт-бук це для мене ціла окрема епоха (як зі своїми плюсами, так і своїми мінусами), яку я радий завершити. Бо коли закінчується щось одне, починається зовсім інше.

Один з найкращих та найдовших моїх проєктів. Пригода тривалістю в три роки (а саме стільки моєму арт-буку) добігає кінця. Дуже приємне відчуття на душі, але одночасно й пусте. Пишаюся їм. Але так зійшлося, що в Телеграмі я зовсім не афішував цей проєкт, тому деякі з вас дізнаються про нього, мабуть, вперше. Можливо, щоб виправити це, напишу окрему статтю про цей проєкт. Цікаві факти, пояснення деяких моментів... Але, подивимося.

Можливо, хтось знає це відчуття, коли доробив давній проєкт, над яким працював дуже-дуже довго, і ти став повністю вільним. Тобто, без жодних нав’язливих думок про цей проєкт. Але й водночас, твій мозок відмовляється визнавати, що те, над чим ти працював стільки часу, просто взяло — й завершилося. Дуже дивно себе почуваєш. Теж саме відчуваю кожен раз, коли закінчую новий розділ коміксу…

І як же я міг не обійтися без статті в Девлоґу на Itch.io!

🎨 Devlog-Стаття <<<

🏪 Itch.io <<<
🍯 Honey-manga <<<

🎧 Spotify <<<
📺 Youtube Music <<<

Обкладинка до плейлисту останньої колекції. Цікавий факт: в мене вже був плейлист з піснями інших колекцій (і у цього плейлиста також була власна обкладинка). На жаль, не він, не обкладинка, не збереглися. Чи не на жаль? Бо більшість пісень з минулого плейлиста були російськими…
The End 2020 — 2023

Післямова.

Що ж, підбиваємо підсумки. Хоч я вам і обіцяв цим літом вже намалювати 10 розділ, замість 9-го. Хоч я вам і обіцяв готовий Арт-бук вже цього літа, а не осені. І хоч я вам обіцяв цим літом почати малювати ваншот (ну, гаразд, це я вам не обіцяв, то в мене було лише в планах, але все ж), я пишаюся своїм результатом. Не дивлячись ні на що, я пишаюся пройденим результатом. Серйозно. Завершити 3 великих проєкти, та ще й поступово закінчувати купу маленьких підпроєктів — відчуваєш себе справді живим, в якомусь сенсі. Принаймні, я з гордістю можу сказати, що провів це літо (та й половину весни, й половину осені…) продуктивно, а не змарнував його, як то б було раніше. Це все! Дякую, що прочитали мою першу статтю українською! Далі — більше!
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
MSC WORLD
MSC WORLD@msc5world

Скільки ще світів має померти?

61Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 7 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається