Від України до Китаю Мелоні та Байден ближчі, ніж ви думаєте - Аtlantic Сouncil

Зростання Джорджії Мелоні до прем’єр-міністра Італії стало важливим розривом із недавнім минулим її країни. Вона перша жінка, яка обійняла цю посаду, вона перший ультраправий лідер після закінчення Другої світової війни. Дійсно, політика її партії спочатку викликала велику невизначеність і навіть деяке занепокоєння щодо того, як її уряд підійде до трансатлантичної співпраці. Зрештою, інші ультраправі партії в Європі дотримуються різко антагоністичних поглядів щодо НАТО та Європейського Союзу (ЄС). 

Але коли справа доходить до оцінки Мелоні, трансатлантичному співтовариству було б добре порадити зробити домашнє завдання та прийняти її лідерство. Її дії чітко продемонстрували прагматичну та недвозначну відданість трансатлантичним відносинам, засновану на цінностях. Важливо те, що вона робить, а не те, що про неї говорять інші.

27 липня Мелоні вирушить до Білого дому, щоб зустрітися з президентом США Джо Байденом. Її візит відбувається в той момент, коли Італія готується взяти на себе головування у Групі семи (G7) наступного року, що є критично важливою роллю з огляду на сьогоднішні геополітичні події. Тож чого Байден може очікувати від італійського лідера щодо важливих питань сьогодення?

Італія підтримує боротьбу України за свободу та демократію

Мелоні зберігає чітку відданість Італії стовпам ЄС і трансатлантичного співтовариства. Вона була однозначною у своїй позиції проти самодержавства. Ще більш помітним є те, що вона голосно підтримує Україну і чітко вважає Росію відповідальною за її неспровоковану агресію. Чіткість її позиції контрастує з іноді більш неоднозначними позиціями інших партій італійської коаліції.

Під керівництвом Мелоні уряд Італії продовжував підтримувати Україну проти Росії військовою допомогою. Байдужа до низької суспільної підтримки військової допомоги для цих зусиль — лише 39 відсотків італійської громадськості висловлюються за підтримку збільшення військової допомоги Україні — вона підкреслила справедливу справу. Під час виступу в Сенаті Італії в березні вона сказала: «Український народ захищає цінності свободи та демократії, на яких базується наша цивілізація, і самі основи міжнародного права». Вона додала: « військова допомога була потрібна, щоб допомогти нації під ударом». Партія Мелоні Fratelli d'Italia разом із правоцентристськими коаліційними партіями Lega та Forza Italia послідовно голосували на підтримку України, навіть перебуваючи в опозиції під час уряду колишнього прем'єр-міністра Маріо Драгі.

Чи продовжить китайський «Пояс, один шлях» вести до Риму?

Ще однією важливою сферою стратегічного діалогу Італії з США стане питання трансатлантичної координації щодо Китаю. Італія стала першим і єдиним членом G7 ініціативи «Один пояс, один шлях» (BRI) у 2019 році, коли вона підписала  Меморандум про взаєморозуміння з Китаєм. Популістський коаліційний уряд пообіцяв нову торгівлю та інвестиції, що добре сприйняли на той час, але економічні вигоди так і не відбулися. 

Назвавши членство Італії в BRI «великою помилкою», Мелоні вказала, що може не продовжити угоду в 2024 році . Оскільки 51 відсоток італійців негативно ставляться до Китаю, Мелоні може бути легше приєднатися до скоординованого трансатлантичного рішення щодо BRI.

Глобальна фінансова криза 2008 року створила величезні можливості для китайських інвесторів, які орієнтувалися на компанії, що перебувають у стресовому стані, у пошуках технологій, інновацій та ринків. У 2022 році Італія була другим за величиною партнером з імпорту в Європі (після Німеччини) з імпорту китайської продукції на суму понад п’ятдесят мільярдів доларів. З іншого боку, італійський експорт до Китаю становить менше 3 відсотків , або лише вісімнадцять мільярдів доларів. Очевидно, що оптимістичне бачення Італії BRI не справдилося.

Крім того, Мелоні була сильним голосом у захисті демократичних цінностей і критиці авторитарних репресій Китаю від Сіньцзяна до Гонконгу. Вона розкритикувала погане управління Китаєм пандемією COVID-19 і відкинула ідею про те, що Китай підтримував Італію в розпал кризи. На тлі критики китайських військових навчань у Тайванській протоці минулого року вона сказала , що «ЄС є важливим ринком для Китаю, який ризикує бути закритим, якщо Пекін вирішить напасти на Тайвань».

Значення американсько-італійських економічних відносин

Крім геополітики, на порядку денному зустрічі Байдена і Мелоні також, ймовірно, будуть економічні питання. Тут у них є міцна база для розвитку. За останнє десятиліття товарообіг між Сполученими Штатами та Італією майже подвоївся з 52 до 100 мільярдів доларів. На відміну від Китаю, торговельний баланс Італії з США завжди був позитивним. Минулого року, наприклад, італійський експорт до Сполучених Штатів досяг 73 мільярдів доларів. Сполучені Штати є другим за величиною експортним ринком для Італії, на них припадає 11 відсотків усього експорту та понад 20 відсотків експорту за межі ЄС. Так само Італія є третім за величиною ринком в ЄС і восьмим у світі за номінальним валовим внутрішнім продуктом; з населенням близько шістдесяти мільйонів він є шістнадцятим за величиною експортний ринок для Сполучених Штатів зі значними торговими та інвестиційними можливостями, зосередженими у секторах високої вартості.

Італійські інвестиції в Сполучені Штати склали понад 41 мільярд доларів США , підтримуючи майже сто тисяч американських робочих місць. Щоб показати це в перспективі, італійські прямі іноземні інвестиції в Сполучені Штати майже вчетверо перевищують інвестиції в Китай. На горизонті, як частина програми відновлення ЄС після COVID-19, Італія стане одержувачем Національного плану відновлення та стійкості вартістю понад 200 мільярдів доларів, який зосереджується на трьох стратегічних напрямках: цифровізація та інновації, екологічний перехід і соціальна стійкість, спрямована на виправлення, структурні економічні проблеми та неефективна інфраструктура для залучення серйозних інвестицій зі Сполучених Штатів. У 2022 році Італія зайняла дев’яте місце серед країн ЄС за прямими іноземними інвестиціями США з обсягом близько 26 мільярдів доларів.

Коли Байден і Мелоні зустрінуться в Білому домі, вони поділяться твердою прихильністю до трансатлантичної співпраці з основних геополітичних питань. Великі теми обговорення, ймовірно, будуть зосереджені на співпраці для протидії глобальним викликам, від економічного зростання до спільної безпеки, де Італія відіграє дуже важливу роль у Північній Африці та Сахелі, що відповідає стратегії Байдена щодо створення нових дипломатичних альянсів в Африці та західної альтернативи до BRI Китаю. Зміцнення економічного співробітництва також має бути пріоритетом, виходячи за рамки традиційних секторів, у яких здебільшого зосереджені інвестиції США, таких як виробництво, електроніка, телекомунікації та послуги. Вашингтон і Рим повинні, наприклад, сприяти новій співпраці в галузях, які працюють над штучним інтелектом, енергетичним переходом і обороною.

Мелоні та Байден більш узгоджені, ніж багато спостерігачів можуть подумати. Байден повинен скористатися цим шансом, щоб розвинути свій багатообіцяючий старт.

Валбона Зенелі є старшим науковим співробітником Європейського центру Атлантичної ради та керівником стратегічних завдань Європейського центру досліджень безпеки імені Джорджа К. Маршалла.

Джерело Аtlantic Сouncil

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • 10 цікавих фактів про мови та переклад

    Чи знали ви, що у світі існує понад 7 000 мов? Тож не дивно, що індустрія перекладацьких послуг продовжує стрімко розвиватися. І в цій статті я наведу ще 10 цікавих, а можливо і корисних фактів про індустрію перекладу та лінгвістичних послуг.

    Теми цього довгочиту:

    Мова
  • Погляд з 2014: Кінець початку?

    У своїх коментарях після початку кризи 4 березня, Путін заперечив присутність російських військ українській території, але висловив можливість легітимного вторгнення. Відмовившись від зобов'язань Будапештського меморандуму 1994 року, він виправдовує можливі дії Росії в Україні.

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • 10 цікавих фактів про мови та переклад

    Чи знали ви, що у світі існує понад 7 000 мов? Тож не дивно, що індустрія перекладацьких послуг продовжує стрімко розвиватися. І в цій статті я наведу ще 10 цікавих, а можливо і корисних фактів про індустрію перекладу та лінгвістичних послуг.

    Теми цього довгочиту:

    Мова
  • Погляд з 2014: Кінець початку?

    У своїх коментарях після початку кризи 4 березня, Путін заперечив присутність російських військ українській території, але висловив можливість легітимного вторгнення. Відмовившись від зобов'язань Будапештського меморандуму 1994 року, він виправдовує можливі дії Росії в Україні.

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні