Війна в Україні: чи готова ФРН ухвалити нових біженців? - DW

Війна в Україні: чи готова ФРН ухвалити нових біженців? Успіхи російської армії в Україні можуть призвести до збільшення потоку біженців до Німеччини та ЄС. Чи готові Берлін та Брюссель до такого сценарію – і що потрібно зробити, щоб його запобігти?

Експерти малюють похмуре майбутнє у разі перемоги Росії у війні проти України. "Якщо Путін досягне своєї мети, і Україна програє війну, це може призвести до того, що ще десять мільйонів людей стануть біженцями", - описує радикальний сценарій австрійський експерт з міграції, голова аналітичного інституту European Stability Initiative (ESI) Геральд Кнаус (Gerald Knaus)) в інтерв'ю DW.

Наразі Росія майже щодня повідомляє про просування своїх військ в Україні. Обидві сторони масивно обстрілюють один одного за допомогою ракет та безпілотників. Однак перевага — на боці Росії, яка краще озброєна й останнім часом відкрито почала називати свої дії в Україні "війною", а не "спеціальною військовою операцією". Натомість міжнародна підтримка України слабшає.

"Якщо буде зруйновано Харків та інші великі міста, якщо зростатиме кількість жертв, а надія зникати, тоді ми можемо зіткнутися з найбільшим у світі потоком біженців з 1940-х років", - застерігає Кнаус.

З ним не погоджується експерт із внутрішньої політики німецьких соціал-демократів Хельге Лінд (Helge Lindh). В інтерв'ю DW Лінд заявив, що "не чекає такої високої кількості біженців" з України. На його думку, це може статися у разі подальшого посилення воєнних дій, проте "зараз не існує загрози величезної хвилі біженців".

У Німеччині знаходяться близько 1,65 млн українських біженців

Коли понад два роки тому Росія, порушуючи міжнародне право, почала повномасштабне вторгнення в Україну, жителі ФРН продемонстрували щиру солідарність з українцями. Втікачів підтримали рядові німці, і політики. Українцям, які прибули до Німеччини, не потрібно проходити бюрократичну процедуру отримання притулку, вони одразу можуть шукати роботу та мають право на соціальні пільги, медичне обслуговування та мовні курси.

Близько 1,65 мільйона з 4,3 мільйона біженців від війни в Україні зараз перебувають у ФРН, повідомило наприкінці березня МВС. Їхня кількість продовжує зростати, і політики опозиційних консервативних партій Християнсько-демократичний союз (ХДС) і Християнсько-соціальний союз (ХСС) дивляться на це із занепокоєнням. "Ми, європейці, несемо особливу відповідальність за тих, хто приїхав до нас із сусідніх країн, рятуючись від війни. Але, звичайно, в якийсь момент наші можливості досягнуть своєї межі", - сказав DW експерт ХДС із внутрішньої політики Торстен Фрай (Thorsten Frei).

Незабаром після початку повномасштабної російської агресії більшість біженців з України виїхали до сусідніх країн Центральної та Східної Європи, насамперед до Польщі. На піку там було зареєстровано близько 1,6 млн українців. Сьогодні їх трохи менше за мільйон. Зараз про найбільшу серед європейських країн кількість українських біженців в абсолютному вираженні повідомляє Німеччина.

Однак у співвідношенні числа біженців до населення вимальовується інша картина, показали розрахунки дослідника міграції Кнауса. Так, у Болгарії частка біженців становить 3,4 відсотка, у Чехії – 2,6 відсотка, у Німеччині – всього 1,4 відсотка. За загальної чисельності населення близько 38 мільйонів Польща також бере на себе помітну частину піклування про біженців: близько 2,6 відсотка населення країни, як і раніше, є біженцями з України.

Заклики до солідарності у Європі

Водночас Торстен Фрай критикує той факт, що якщо розраховувати в абсолютних цифрах, "Німеччині доводиться справлятися з основним тягарем припливу" українських біженців. На його думку, уряд ФРН має домагатися рівномірного розподілу українських біженців у країнах Європи. "Один лише Баден-Вюртемберг прийняв більше українців, ніж уся Франція", - зауважив він. У Баден-Вюртемберг проживає 11 мільйонів жителів, а у Франції — близько 68 мільйонів.

Хельге Лінд із правлячої партії СДПН зазначає, що біженці, вирішуючи, в яку країну поїхати — Францію, Бельгію, Італію — з більшою ймовірністю віддають перевагу Німеччині, оскільки умови тут сприятливіші з "можливістю прямого працевлаштування та отримання великих соціальних пільг".

Чи готова Німеччина до приймання більшої кількості біженців?

Російська агресія проти України приносить дедалі більше жертв та провокує нові потоки біженців. Що буде, якщо Путін зможе перемогти чи назавжди анексує частину України та продовжить тероризувати її населення? "ЄС не готовий до найгіршого сценарію, який може наслідувати", - вважає Кнаус.

У Німеччині політики з правлячої коаліції та опозиційних партій розгублені, оскільки все більше людей з різних країн звертаються за захистом у Німеччині. Торстен Фрай із ХДС очікує, що цього року, можливо, до Німеччини прибудуть ще 300 тисяч прохачів притулку. За його словами, це "безпосередньо торкнеться українських біженців, яким не вистачає житла і, зокрема, можливостей інтеграції". Хельге Лінд стурбований тим, що "місцева влада в Німеччині вже скаржиться на те, що досягла межі можливостей". Якщо приплив людей з України "знову значно збільшиться, то у ФРН одразу відновляться міграційні дебати", каже політик.

Але Лінд, Фрей та Кнаус сходяться в одному: найкращим способом розв'язання проблеми було б надати Україні масовану військову підтримку, щоб нікому більше не довелося втекти від війни.

Джерело

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.6KПрочитань
4Автори
243Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається