Війна з ХАМАС може загрожувати ізраїльському імпорту


Велика тайванська судноплавна компанія скасувала заплановану зупинку в ізраїльському порту Ашдод через війну що триває між Ізраїлем і ХАМАС, посилаючись на міркування безпеки.

Порт Ашдод є важливими морськими воротами для всіх видів товарів, що прямують до Ізраїлю та з нього, і оточений логістичними компаніями та складами, подібними до тих, що знаходяться в інших провідних портах світу. Майже закриття порту Ашдод призвело до збільшення трафіку в порту Хайфи.

Інші судноплавні компанії також переглядають можливість заходження в ізраїльські порти через конфлікт, що призводить до підвищення премій за ризик.

Наземне вторгнення Ізраїлю в Газу, що насувається, ризикує зробити рейси торгових суден в ізраїльські порти та з них ще більш небезпечними та дорогими. Залежність Ізраїлю від імпорту, особливо харчових продуктів та сільськогосподарської продукції, робить ситуацію тривожною.

Ізраїльські та ліванські порти вже віднесені лондонськими страховиками до найвищої категорії ризику, а це означає, що судноплавні компанії потребують згоди своїх страховиків на всі заходи в ці порти та платять за це надбавку за військовий ризик.

На цей момент премія за військовий ризик, яку сплачують судноплавні компанії за судно, що заходить в Ашдод, становить 0,65 % від загальної вартості судна, що вище, ніж в інших ризикованих портах, таких як Триполі та Хайфа.

Високі ізраїльські тарифи відображають ризик пошкодження суден у водах Ізраїлю. Судновласники та страховики переглянули свою оцінку здатності Ізраїлю забезпечити безпеку країни після нещодавніх атак ХАМАСу, що призвело до значного збільшення військових премій. Судноплавні компанії вже перекладають збільшені витрати на клієнтів, додаючи надбавки до контейнерних перевезень.

Те, як судноплавні компанії та їхні страховики оцінюють конфлікт Ізраїлю з ХАМАС та перспективу ширшої війни в регіоні – має величезне значення для Ізраїлю, оскільки він значною мірою покладається на морські шляхи для торгівлі.

Навіть до початку конфлікту заходити в ізраїльські порти було складно, з тривалим часом очікування і великими чергами. Ризик потрапляння ракет та інших стихійних лих у кораблі в Ашдоді додає до проблем які вже існують, в той час, як потенційний конфлікт з Хезболлою в Лівані ще більше збільшить ризики для сусідньої Хайфи.

Якщо Хезболла буде втягнута у війну, існує значне занепокоєння щодо супутніх пошкоджень кораблів і оперативних перебоїв. Уряд США вже радить своїм громадянам покинути Ліван, і хоча рішучі заяви Нетаньяху спрямовані на стримування «Хезболли», судноплавні компанії та страховики стурбовані. Якщо вони вважатимуть занадто ризикованим заходити в ізраїльські порти, країна може зіткнутися з нестачею продовольства.

Джерело: Foreign Policy

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається