Вони знають. Динаміка в групах.

У тому, що окремий учасник групи розповідає про себе, є речі, які однаково добре знають і він сам, і інші учасники групи - «Я відомий». Є те, що він знає про себе, а інші ні - «Я прихований». Є речі, які інші знають про нього, а він сам ні - білі плями. І є те, чого про людину не знають ані учасники групи, ані він сам - «Я невідомий». (Вікно Джохарі)

Мова може йти не лише про терапевтичні групи, ми всі соціальні істоти і є частиною групи. Тому це може бути і сімейна група, і компанія друзів, і колектив на роботі.

Я знаю про себе

Я не знаю про себе

Інші знають про мене

Я відомий

Білі плями

Інші не знають про мене

Я прихований

Я невідомий

🧠 Цілі групової психотерапії полягають в тому, щоб розширити межі «відомого Я» за рахунок областей «Я прихованого», білих плям та «Я невідомого» 🌑 (A. Fenster).

Що я розповідаю про себе на групі? Нарциссизм, потреба в схваленні, контакті, «бути хорошим», отримати увагу, підтримку, бути “в центрі”.

Чого я про себе не знаю? — Цікавість, інтерес, натхнення, але можливо і тривога, сором «Я не контролюю». Інші знають, а я ні: психологічна «оголеність», я оголюю свою особистість і можливо навіть не усвідомлюю цього, а в цей момент інші все бачать.

Чого інші не знають про мене? Сором, прихованість, недовіра, неможливість близькості. Якщо уявити щось, що я не хочу щоб про мене дізнались інші в жодному разі - це воно. Якщо б запропонували озвучити що саме я не хочу щоб про мене знали - одразу генерується, вигадується щось інше, більш соціально схвалюване. Але антидот до сорому полягає у співчутті та доброті не наодинці з цим досвідом. Також важливо пам’ятати, що намагаючись щось приховати, ми ще більше показуємо це)

Є і протилежний бік - я одразу викладу про себе всю “неприємну” інформацію, щоб уникнути розчарувань інших людей в мені до зближення, або щоб не наближалися.

І найцікавіше: чого ані я, ані інші не знають про мене? Яка я людина, що ще в мені цікавого? Як глибоко це можна дослідити? І що може бути цікавішим за людську особистість з усіма її особливостями та проявами, яку ніколи не можливо дізнатись повністю.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лілія Проценко
Лілія Проценко@ss.psy

Клінічний психолог

1.3KПрочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 10 липня

Більше від автора

  • Хочу бути лідером. Як поводяться групи?

    Лідер базової групи - найбільш травмований її учасник, завжди стає цапом-відбувайло, і для цього має хорошу причину. Це можливе отримання уваги через сором і самотність у травмі. Теорії групового психоаналізу, про роль лідера в робочій, а не базовій групі.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Ознайомитись перед стартом роботи

    Щоб можна було одразу переходити до роботи та заощадити ваш час, гроші та ресурси для терапії, а не для розповідей про неї, я зібрала у цю статтю всю інформацію, яка надається на перших зустрічах.

    Теми цього довгочиту:

    Психотерапія
  • Про мене, досвід і освіту

    Мене звати Лілія, я клінічний психолог, психотерапевт у процесі навчання методам IFS, EMDR, груповий аналіз, застосовую Mindfulness. Допомагаю вирішити психологічні проблеми в повсякденному житті та кризових ситуаціях, отримати бажаний результат та змінити те, що не подобається.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається