Вторгнення ХАМАСу переписує правила на Близькому Сході


Очікувана наземна операція Ізраїлю проти Хамасу в Газі та реакція на неї Ірану і групи союзних йому ісламістських бойовиків по всьому регіону можуть визначити новий баланс сил на Близькому Сході та новий набір уявлень про майбутнє регіону.

Атака зруйнувала ще одне припущення, яке тривалий час культивувалося прихильниками ХАМАСу, такими як Туреччина та Катар, і було прийняте багатьма на Заході та навіть всередині ізраїльського істеблішменту: що ісламістське угруповання якимось чином пом'якшило свою початкову ідеологію, яка спрямована на ліквідацію будь-якої єврейської присутності між річкою Йордан і Середземним морем.

Жахи нападу ХАМАСу також зруйнували уявлення, яке довгий час відстоював прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, про те, що палестинські прагнення можна звести до керованої неприємності, і що окупація може тривати навіть тоді, коли Ізраїль прагне до нових відносин з арабським світом.

Наслідком цієї нової реальності є те, що США мають повернутися на Близький Схід, змінивши тенденцію трьох адміністрацій поспіль, які намагалися відвернутися і зосередитися на інших глобальних викликах, таких як Китай і, після тогорічного вторгнення в Україну, Росія.

Адміністрація Байдена вже відправила дві авіаносні групи до Східного Середземномор'я в рамках зусиль зі стримування Ірану і його ліванського протеже «Хезболли» від приєднання до конфлікту і потенційного розпалювання регіональної війни, в яку також можуть бути втягнуті Іран і країни Перської затоки. Вашингтон також поспішає надати зброю Ізраїлю.

Очікувана наземна кампанія Ізраїлю з ліквідації Хамасу, яка може призвести до великих жертв, притаманних міським боям, стане перевіркою того, наскільки Іран і Хезболла віддані палестинському угрупованню і палестинській справі.

У минулих конфліктах навколо Гази «Хезболла» здебільшого залишалася осторонь, дотримуючись правил взаємного стримування, узгоджених після ізраїльського вторгнення до Лівану у 2006 році. Ліванське угруповання володіє арсеналом високоточних ракет, що постачаються з Ірану, які можуть завдати значної шкоди життєво важливій інфраструктурі та військовим об'єктам Ізраїлю.

Однією з важливих змін з 2006 року є нова доктрина Ірану «об'єднання арен», яка має на меті покращити координацію і спільні дії Тегерана, Хамасу, Хезболли та іранських маріонеток в Іраку і Ємені в їхньому протистоянні з Ізраїлем. Виселення Хамасу з Гази стало б величезним ударом по цій доктрині – однією з причин, чому Тегеран може вирішити розширити конфлікт, щоб зберегти свій регіональний вплив.

Джерело: Wall Street Journal

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.8KПрочитань
3Автори
22Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається