Як може виглядати військова мобілізація в Китаї

Автори: The Economist 

Певна підготовка була б очевидною за кілька тижнів до нападу на Тайвань

Військові ігри Китаю дуже помітні. Свідченням цього є нещодавні морські навчання з росією і повітряні навчання з Таїландом, а також навчання з транспортування військ за допомогою пасажирського порома напередодні власних військових навчань Тайваню, які розпочалися 24 липня. Лідер Китаю Сі Цзіньпін пообіцяв досягти «мирного возз'єднання» материка з Тайванем, проте деякі коментатори побоюються, що замість цього Китай може спробувати захопити Тайвань силою. Будь-яку таку спробу буде важко приховати.

Якби Китай захотів вторгнутися на Тайвань, це було б «національним, загальнодержавним заходом», - говорить Джон Калвер, колишній співробітник ЦРУ, який зараз працює в At;antic Council, американському аналітичному центрі. Напередодні вторгнення військово-повітряні сили, ймовірно, взяли б під контроль увесь повітряний простір Китаю, що спричинило б збої в роботі, які майже одразу стали б очевидними для китайського населення в цілому і для спостерігачів за кордоном. Буде посилено охорону і особовий склад на авіабазах і в портах, на ключових об'єктах інфраструктури і вздовж сухопутних кордонів Китаю. Військові аванпости в Джибуті і Таджикистані будуть приведені в стан підвищеної готовності.

Значну частину цієї активності можна було б побачити на супутникових знімках, хоча Китай, ймовірно, намагатиметься перешкоджати збору цих зображень. За кілька днів до атаки китайські супутники будуть скупчуватися навколо американських, маючи на меті атакувати їх. В останню годину або близько того перед початком вторгнення кібератаки, ймовірно, намагатимуться вивести з ладу можливості інших країн бачити, що роблять китайські збройні сили.

Логістичне нарощування вже було б помітним для сторонніх за кілька тижнів до цього. Напередодні дня «Z», як назвав його Ян Істон у своїй книзі «Загроза китайського вторгнення», все південно-східне узбережжя Китаю, найближче до Тайваню, перетворилося б на «добре укомплектований військовий табір» з колючим дротом, натягнутим уздовж берегової лінії, флотиліями цивільних і військових кораблів і розлогими військовими таборами, в яких розмістився б значно збільшений контингент військ з усім їхнім спорядженням. Постійний потік залізничного і вантажного транспорту з накопиченням військових та інших транспортних засобів переправляв би людей, зброю, боєприпаси і припаси. Комерційні судна і судна берегової охорони будуть конфісковані для використання у військових цілях, так само як і багато цивільного автотранспорту. Будуть розгорнуті польові госпіталі, як це зробила росія біля кордону з Україною приблизно за два місяці до свого нападу минулого року.

Життя цивільного населення незабаром буде порушене. Китайські експерти і чиновники, ймовірно, будуть відкликані з-за кордону, а місцевим експертам і еліті буде заборонено виїжджати з країни, так само як і їхнім сім'ям. Контроль за рухом капіталу буде суворим і масштабним. Можливо, буде проведена загальнонаціональна кампанія зі збору крові, а банки крові можуть бути переміщені ближче до потенційних зон бойових дій біля узбережжя лише за кілька днів до нападу. Віртуальними приватними мережами, які мільйони китайців використовують для обходу інтернет-брандмауерів, ймовірно, стане ще важче користуватися.

Сигнали про наміри уряду можуть бути помітними ще раніше. Найбільш помітними будуть пропагандистські кампанії. Атака означатиме повну зміну того, як Комуністична партія Китаю легітимізує своє правління всередині країни - від економічного зростання до союзу з Тайванем, говорить пан Калвер. Китайські громадяни, яких з дитинства вчать, що Тайвань є невід'ємною частиною «батьківщини», стануть об'єктом інтенсивних і повсюдних інформаційних кампаній з цього приводу, а також похмурих попереджень про насильницькі дії активістів, які виступають за незалежність Тайваню. Одночасна кампанія з впливу на громадську думку в Тайвані, особливо через соціальні мережі і прокитайські ЗМІ, може підкреслити небажання Америки захищати Тайвань, одночасно вихваляючи багатство, здоров'я і щастя жителів материкової частини країни. Не обійдеться і без дезінформаційних кампаній.

З військового боку, виробництво боєприпасів різко збільшиться за шість місяців або більше до запланованої атаки, говорить пан Калвер. Навчання припиняються, щоб зберегти основну техніку. Будуть скасовані всі відпустки в збройних силах і призупинена демобілізація військовослужбовців за короткостроковими контрактами, як це сталося в 2007 році напередодні виборів на Тайвані, коли китайські лідери побоювалися, що переможе кандидат, який виступає за незалежність. Різко збільшиться кількість зустрічей на високому рівні в Пекіні і навколо командних центрів. Змінилися б також освітні та інформаційні кампанії для збройних сил. Для більшості військовослужбовців збройних сил Китаю це був би перший раз, коли б вони готувалися насправді вбивати. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

226.3KПрочитань
21Автори
566Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається