Як прагнення Москви до автономії може дати Америці перевагу над Китаєм


Вашингтон може використати Москву для створення регіонального балансу сил у Євразії на користь американських інтересів. Отже, працюючи зі своїми союзниками та партнерами над тим, щоб перешкодити Росії в Україні, Сполучені Штати повинні, однак, почати розглядати кроки, які могли б зберегти стратегічну автономію Росії в майбутньому – особливо ті, які б зменшили залежність Москви від Пекіна.

Дехто може заперечити, що США немає сенсу допомагати ворожій Росії вийти зі скрутного становища, в якому вона сама опинилася. Проте стратегічна автономія Росії також принесла б Сполученим Штатам значні стратегічні вигоди. Найбільш очевидно, що це послабило б, якщо не скасувало б, тісну стратегічну прив'язку Росії до Китаю. Ця близькість дозволила Китаю скористатися ізоляцією Росії від Заходу для посилення власних можливостей.

Пекін отримав доступ за зниженими цінами до критично важливих природних ресурсів. Він отримав складну військову техніку, яку поки що не здатен виробляти самостійно, в тому числі сучасну систему попередження про балістичні ракети, яка наразі перебуває на стадії будівництва. Після її завершення такі системи матимуть лише Китай, Росія і США. А маючи врегульований кордон на півночі та не маючи нагальної потреби турбуватися про стратегічні наміри Росії, Китай може зосередитися на конкуренції зі Сполученими Штатами в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Як мінімум, більша стратегічна автономія допоможе гарантувати, що будь-які угоди – геополітичні, політичні, комерційні чи технологічні – які Росія укладатиме з Китаєм, будуть менш сприятливими для останнього і зменшать перевагу, яку Пекін може отримати у своєму суперництві з Вашингтоном.

Крім того, більш стратегічно автономна Росія також відкриє простір для нових дипломатичних і комерційних домовленостей у Центральній Азії, Північно-Східній Азії та Арктиці. Хоча ці домовленості ускладнять розрахунки Китаю, вони не повинні бути спрямовані проти Пекіна. Навпаки, Китай може бути включений до багатьох спеціальних коаліцій, створених для розв'язання питань нерозповсюдження, боротьби з тероризмом і регіональної безпеки. Але вони допоможуть гарантувати, що Китай не зможе скористатися слабкістю Росії для домінування в цих регіонах на шкоду Сполученим Штатам.

США не можуть дозволити собі дивитися на Росію виключно через європейську призму. Вони повинні оцінити різні ролі, які Росія відіграє в Євразії. Повна перемога в Україні через нищівну поразку Росії створить стратегічні проблеми для Сполучених Штатів в інших регіонах.

Попри своє обурення поведінкою Москви, Вашингтону все ще потрібна Росія, достатньо сильна, щоб ефективно контролювати власну територію і створювати регіональні баланси сил в Азії на користь Вашингтона. Сполученим Штатам не потрібно боятися російської сили. Навпаки, їм потрібно творчо подумати про те, як вони можуть використати російські сили, інтереси та амбіції для просування своїх власних. Як держава, що переважає, США не повинні вважати це нездійсненним завданням.

Джерело: Foreign Affairs

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається