Як Пентагон знайшов $300 млн для України, але все ще залишається в глибокому мінусі

Лоліта Балдор, Associated Press, і Тара Копп, AP



Навіть маючи бюджет у понад 800 мільярдів доларів і можливість купувати мільйони одиниць зброї та обладнання щороку, Пентагон іноді може знайти кілька доларів за диваном. Або навіть 300 мільйонів доларів.

Вдруге за дев'ять місяців бухгалтери Міністерства оборони нагострили олівці, перегорнули свої книги й знайшли спосіб відправити більше військової допомоги Україні.

Цифра в 300 мільйонів доларів може здатися величезною для пересічних громадян, які намагаються сплачувати іпотеку. Але не для Пентагону. Враховуючи величезний розмір військового бюджету, навіть незначна економія, як-от зменшення ціни на кілька доларів на кожну кулю в новому контракті, може вилитися в мільйони доларів.

Саме так керівники Білого дому і Пентагону пояснили, чому вони змогли відправити новий пакет зброї та обладнання в Україну цього місяця, попри те, що законопроєкт про фінансування військової допомоги застряг у Конгресі. Це був перший пакет допомоги з кінця грудня, і відсутність постачання американської зброї призвела до того, що українські війська на передовій переведені жорстке нормування або ж у них взагалі закінчилися боєприпаси.

Високопоставлений представник оборонного відомства заявив, що міністерство використало економію, отриману на армійських контрактах, які виявилися дешевшим, ніж планувалося. Чиновник говорив на умовах анонімності, щоб обговорити деталі процесу.

Виявлення 300 мільйонів доларів викликало певний резонанс. Міністерство оборони просить у Конгресу гроші, необхідні для заміни зброї, яку воно вже відправило в Україну. Раніше цього місяця Пентагон показав, наскільки серйозним був дефіцит - 10 мільярдів доларів. Це означає, що військові служби, які відправили накопичене обладнання в Україну, не отримають заміну, якщо Конгрес не схвалить законопроєкт про фінансування, який республіканці в Палаті представників заблокували.

Незрозуміло, чи міг би Пентагон спрямувати ці 300 мільйонів доларів на зменшення дефіциту в 10 мільярдів доларів на поповнення запасів замість цього. Існує контроль з боку Конгресу за використанням різних статей фінансування, і Пентагон не одразу відповів на питання про економію. Але в умовах, коли в українських військ закінчуються боєприпаси в боротьбі з Росією - і немає жодних ознак того, що фінансова безвихідь у Конгресі скоро закінчиться, - адміністрація Байдена вирішила використати заощаджені кошти для допомоги своєму союзникові, який бореться з труднощами.

На додачу до складної фінансової звітності, Пентагон оголосив минулого року, що виявив бухгалтерську помилку, яка вивільнила додаткові 6,2 мільярда доларів на озброєння для України. Військові служби використовували вартість заміни для визначення вартості обладнання, відправленого в Україну. Але правила вимагають, щоб вони використовували чисту балансову вартість, яка є нижчою.

Надлишок був у повноваженнях на витрати, а не в реальних грошах, і це означало, що Пентагон отримав схвалення Конгресу на відправку додаткового обладнання в Україну на суму 6,2 мільярда доларів.

Погляньмо на складну бухгалтерію:

ДІРА В 10 МІЛЬЯРДІВ ДОЛАРІВ …

Дефіцит у 10 мільярдів доларів на поповнення випливає з оцінок, зроблених бухгалтерами Пентагону в перші місяці війни. Тоді було мало деталей щодо того, яке озброєння з часом знадобиться Україні, і що зрештою надішлють США. У ті перші місяці поспіхом надходили переважно прості системи, такі як боєприпаси для стрілецької зброї та протитанкові засоби.

Для цих простих систем витрати Пентагону на поповнення запасів були оцінені як близькі до співвідношення 1 до 1.

Але минали місяці, і США почали відправляти цілі системи протиповітряної оборони, бронетехніку, складні ракети - навіть танки "Абрамс". Співвідношення вартості заміни зростало, залежно від системи, іноді до 4 до 1, тому що військові в деяких випадках замінюють стару зброю на новішу, більш високотехнологічну, дорожчу.

Наприклад, армія відправила в Україну "Хаммери", але купує нові та набагато дорожчі JLTV для їх заміни. Армія також купує високоточну ударну ракету (PrSM) на заміну армійській тактичній ракетній системі великої дальності (ATACMS), яка має великий попит в Україні та коштує дешевше, ніж PrSM.

Як наслідок, попередні оцінки того, скільки коштуватиме поповнення американських запасів, не виправдалися. На скільки саме, однак, важко підрахувати. Пентагон не надав жодних подробиць, які б пояснювали, як він дійшов до цифри в 10 мільярдів доларів, наприклад, загальну вартість вже відправленого обладнання і те, скільки з нього відомству потрібно поповнити.

... І ЕКОНОМІЯ В 300 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ

Коли США почали укладати контракти на заміну зброї, відправленої в Україну, чиновникам іноді вдавалося заощадити гроші, отримуючи речі за нижчими цінами, ніж очікувалося спочатку.

Наприклад, військові змогли купити 25-міліметрові боєприпаси по 93 долари за патрон замість початкової оцінки в 130 доларів за патрон. Таким чином, коли було закуплено 120 000 набоїв, економія лише на цьому контракті склала 4,4 мільйона доларів.

Така економія насправді трапляється постійно, так само як і перевиконання контрактів. За останні два роки військові відомства повернули до фонду поповнення, станом на вересень 2023 року, понад 1,57 мільярда доларів через економію коштів або інші проблеми з контрактами.

З повернутих коштів близько 1,5 мільярда доларів було використано для заміни інших запасів, відправлених в Україну, тоді як решта 70 мільйонів доларів надійшли занадто пізно у фінансовому році та закінчилися до того, як їх можна було перенаправити.

Високопоставлений представник оборонного відомства повідомив, що більша частина з 300 мільйонів доларів надійшла від армійського контракту на закупівлю броньованих багатоцільових машин. Остаточна вартість виявилася на 290 мільйонів доларів меншою, ніж передбачалося спочатку.

По суті, повернуті 300 мільйонів доларів дозволили Пентагону компенсувати витрати на відправку більшої кількості боєприпасів в Україну, не заглиблюючись у дефіцит.

НЕСПОДІВАНКА У 6,2 МІЛЬЯРДА ДОЛАРІВ

Наприкінці червня минулого року, коли наближався кінець фінансового року і фінансування Конгресу для України почало скорочуватися, посадовці Пентагону оголосили, що виявили бухгалтерську помилку.

Рахунок, про який йшлося, стосувався “Президентських повноважень на скорочення”, або PDA. Ця програма дає відомству повноваження вилучати зброю з власних запасів і відправляти її в Україну. Вона не передбачає фінансування - це відбувається в інших законопроєктах про асигнування.

Коли військові служби знімали зброю з полиць, вони використовували вартість заміни для розрахунку вартості відправленого обладнання, а не балансову вартість, як це вимагається. Балансова вартість зброї - це первісна вартість мінус амортизація, яка була набагато меншою, ніж вартість заміни зброї, і після того, як витрати були скориговані, залишилося близько 6,2 мільярда доларів США на витрачання коштів.

ЩО ЗАЛИШИЛОСЬ?

Пентагон кілька разів використовував ці несподівано знайдені 6,2 мільярда доларів, щоб відправити додаткову зброю в Україну, і наразі там залишилося близько 3,91 мільярда доларів.

Теоретично, ці гроші можна було б використати для відправки зброї з американських запасів в Україну. Але через те, що грошей на заміну зброї не залишилося, і немає жодних гарантій, що Конгрес ухвалить рішення найближчим часом, Пентагон неохоче користується цими повноваженнями.

Відправка зброї без фінансування лише поглибить 10-мільярдний дефіцит на поповнення запасів, що призведе до подальшого скорочення запасів і потенційно поставить під загрозу американські війська.

Минулого тижня високопосадовці Пентагону публічно закликали Конгрес схвалити пакет додаткового фінансування у розмірі 95 мільярдів доларів, який досі не розглядається на Капітолійському пагорбі. Близько 60 мільярдів доларів з цієї суми підуть на підтримку України, а 20 мільярдів доларів - на поповнення запасів зараз і в майбутньому. Чиновники стверджують, що таке фінансування насправді є благом для Конгресу, оскільки воно буде використане для збільшення виробництва на виробничих підприємствах по всій території США.

Минулого тижня генерал Сі Кей Браун, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, наголосив на цьому під час рідкісної поїздки до законодавців. Він взяв із собою республіканських членів Палати представників і Сенату від Арканзасу та Оклахоми, деякі з яких виступали проти законопроєкту про витрати, щоб відвідати компанії в цих штатах, які виробляють зброю, необхідну Україні, і показати, що законопроєкт, якщо він буде прийнятий, в кінцевому підсумку принесе користь місцевій економіці й робочій силі, які складають оборонно-промислову базу США.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PS Magazine українською
PS Magazine українською@PsMagazineUA

Команда перекладачів і авторів

6.4KПрочитань
1Автори
42Читачі
Підтримати
На Друкарні з 20 лютого

Більше від автора

  • Зброя з трейлерів Stalker 2

    В цьому коротенькому матеріалі я зібрав всю зброю що була показана в геймплейних відео, трейлерах та матеріалах розробки S.T.A.L.K.E.R 2

    Теми цього довгочиту:

    Stalker 2
  • Національні особливості українських F-16

    Всі, мабуть, вже знають що до нас почали надходити європейські F-16 які пройшли модернізацію MLU. Детально про яку можна прочитати в цій статті.

    Теми цього довгочиту:

    F16
  • БМП Marder - короткий опис та історія

    Презентуємо Вам нову статтю з циклу матеріалів про БМП/БТР які є на озброєнні СОУ. БМП Marder породистий німець, який надається Силам Оборони з ФРН. А тому ми вирішили що треба коротенько (або не дуже) Вам про цю машину розказати.

    Теми цього довгочиту:

    Бронетехніка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається