Як підготовка до IELTS може вбити бажання вивчати англійську

Анти-ІСПИТ-ниця на зв’язку. Так, бувають такі викладачі, які не люблять тестування та іспити. Чому? Бо, частіше, успіх залежить не від ваших реальних знань, а від вміння підлаштуватися під конкретний тип завдань та натренувати певну лексику, яку в житті потім дуже рідко використовуєте та ще й мало чуєте від носіїв мови.

Дивно, як одна тема на Writing та 5-6 питань з однієї теми (максимум суміжної) можуть визначити та об’єктивно розкрити мій рівень знань? Або як текст про вимираючі види тварин може показати наскільки я добре знаю англійську і можу працювати проєктним менеджером у логістичній компанії в США (адже IELTS частіше здаємо тоді, коли хочемо переїхати та отримати роботу закордоном). Звісно, є ще інші формати іспитів з більш варіативними завданнями по типу CAE і, на мій погляд, у тому іспиті більше об’єктивності, але розчарувань та розпачу більш за все викликає саме IELTS.

Незадоволення може бути від результату іспиту, але частіше під час підготовки до нього. Ось ти приходиш на заняття з впевненим B1, відкриваєш гарненький підручник з підготовки до іспиту (інколи це правда 4 окремі підручника по кожній навичці (Reading, Listening, Speaking, Writing) + 2 підручника з Grammar та Vocabulary і починаєш читати ті тексти, слухати ті аудіо та з’являється думка: “А чи ту англійську я до цього вчила?” Що це за переліки ідіом, навіщо знати 50 варіантів перекладу слова “прекрасний”, чому не можна просто висловити свою думку, а треба постійно додавати linking words? Може спочатку треба покращити мову до рівня C1, щоб була можливість здати хоча б на рівень B1 за отими текстами про пошук рідкісних ліків або як святкують якийсь фестиваль у маленькому містечку в Бразилії.

Коли відкриваєш підручник з підготовки до IELTS, то з’являється думка: “А чи ту англійську я до цього вчила?”

А друга причина, чому IELTS може змусити вас засумніватися в ваших навичках, так це результати іспиту. Вони можуть вас здивувати — приємно та неприємно.

Поділюся з вами історіями про моїх студентів.

Хай це буде Микита (ім’я змінила). На заняттях чудово виконував listening, раз на місяць робив 1 помилку і був на 100% упевнений у цьому компоненті. Підсумок: 6.5 з 9 на іспиті. Як так? Не зрозуміло. А ось з writing було лихо: часто не так розумів завдання, розкривав тему не у зовсім правильному напрямку, використовував забагато linking words. А на іспиті одержав 8.5. Я, звичайно, шалена рада такому результату, але де логіка?

Можна подумати, що на уроках ми приділяли більше уваги слабким навичкам, а на сильні забили. А ось і ні, часу на підготовку було достатньо, тому ми тренували навички рівнозначно. І я слідкувала за цим, навіть коли студент не хотів вкотре робити легку для нього вправу. Never take your strengths for granted!

Катя на уроках блискуче справлялась з reading у відведені 40 хвилин - прекрасний таймінг та високий відсоток правильних відповідей. А що на іспиті? Перенервувала? Важкі тексти? Але не вистачило часу і 5 відповідей написала навмання ... Думаєте вгадала? Ні 🙄 Навичка, від якої ми очікувала хоча 8.5, не принесла тих результатів. А от до Speaking чесно готувалися не дуже серйозно, тому що студентка мало чим цікавилася і з багатьох тем не було що сказати навіть рідною мовою. Але часу на підготовку було не дуже багато, щоб покращити предметні знання у багатьох сферах, тому знали - що результут буде низький. Стратегії відповіді та структурування ми розібрали, але ж треба також знати, ЩО говорити. Підсумок? 7 балів (хоча на уроках навіть з граматики ледве дотягувала до 6, і ми сподівалися на диво). Диво трапилось — питання на улюблену тему — історію 🙃

Який висновок тут можемо зробити?

Об’єктивності IELTS все ж таки не вистачає, але сам іспит життєво необхідний для переїзду за кордон: по роботі або з навчання. Тому якщо зважилися на іспит, будьте готові до несподіваних результатів і працюйте над усіма компонентами, навіть якщо на уроці з ними все легко і просто. Не очікуйте жодних результатів і не робіть ставку на 1-2 навички, бо саме на іспити це може бути слабким місцям.

Never take your strengths for granted!

Хоч, можливо, ціль іспита — розширити ваш кругозір, навчити посидючості, аналізу та структуруванню інформації. І це все прекрасні навички, але мало що мають спільного зі знанням англійської мови.

А ще я просила своїх друзів-носіїв мови перевіряти деякі моменти з Writing моїх студентів, бо я сумнівалась у правильності окремих конструкцій. І мої друзі, освічені до речі люди, казали: “Хм, сумніваюсь, що б ми склали цей іспит на 9 або хоча б на 8,5 без ретельної та тривалої підготовки. А деякі з моїх знайомих навіть з підготовкою не склали б його”.

Я пишаюся тими людьми, які наважилися скласти цей іспит. Головне — не втратити впевненість у своїй англійській!


Keep calm and just pass that IELTS!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марина
Марина@true_tutor

Business English Tutor

728Прочитань
2Автори
12Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Дякую❤️. Я обожнювала англійську, поки не вступила в універ, де ми почали вчитися за жахливим підручником і швидко скакати з теми в тему. Почала відчувати себе тупою. Зараз трохи легше, але ви нагадали мені, що ці цифри - це не є 100% об‘єктивність в оцінюванні своїх знань💞

Вам також сподобається