Як підтримати себе, коли опускаються руки

У кожного з нас у житті бувають моменти, коли ми перестаємо вірити в себе, сумніваємося у власних силах, хочемо щось змінити, але боїмося, що не зможемо. У такі моменти корисно звернутися до минулого позитивного досвіду та згадати свої перемоги. Вони є абсолютно у кожного з нас.

Можна, наприклад, згадати ситуацію, схожу на ту, з якою ми зіткнулися зараз. Або будь-який інший досвід нашого успіху. Але подивитись уважно, звернувши увагу не на сам факт перемоги, а на те, що допомогло нам цієї перемоги досягти.

Зазвичай нам легко назвати якості, які ми вважаємо негативними, а от із позитивними справи складніші.

Задаємо собі питання:

З якими складними ситуаціями я впорався легко і досяг успіху?Що допомогло мені це зробити?Які мої сильні якості сприяли успіху?Які мої рішення та дії привели до хорошого результату?

Розглядаючи свій життєвий досвід з погляду пошуку наших особистих ефективних стратегій, ми знаходимо опору, ґрунт під ногами, у нас з'являються ресурси. Так, ми розпочинаємо діалог із власною силою, прихованою всередині кожного з нас. І тоді впоратися із поточною ситуацією стає набагато простіше.

Ми вже знаємо, у чому наші переваги, у чому наші власні особливості поведінки, і можемо спиратися на них. Підсилювати сильне, а не викорінювати слабке.

Згадую цікаву розповідь. Одна досвічена психологиня та коуч СНД, свого часу керувала психологічною службою спорту. Тоді спортивні психологи працювали зі збірними командами, а вона працювала з тренерами.

Що відрізняє великих тренерів від просто тренерів? Великі тренери знаходять найефективніший для конкретного спортсмена прийом так звану «коронку» і відпрацьовують його. Під час поєдинку, наприклад, у спортивній боротьбі, спортсмен шукає слушний момент, щоб цей прийом застосувати. Так, всі знають, що він користуватиметься цим прийомом, але він користується ним так, що перемагає.

Концентрація на сильних якостях, наших ефективних стратегіях допоможе нам впоратися з будь-якою ситуацією. Тож бережіть себе та підсилюйте свої сильні якості. А якщо досі не змогли їх відшукати - пишіть мені, допоможу на коуч-сесії (15 хв. діагностики безоплатні і ні до чого не забов’язують) посилання на телеграм в описі мого профілю або за посиланням https://t.me/kucher_coach_ua . До наступних зустрічей!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Наталія Кучер
Наталія Кучер@kucher.coach

Коуч по-київськи

227Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 29 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

я думаю можна написати ще більше на цю тему, бо інфи мало всюди

Вам також сподобається