Право на помилку або як відстати від себе, дозволити собі помилятися і досягти успіху (реальна історія клієнтки) частина 2

Нагадаю, що в попередній частині йшлося про те як моя клієнтка Іванна мріяла відкрити свою студію вокалу, але при цьому не наважувалась, довгий час працюючи в кабаку вокалісткою, раджу прочитати 1 частину https://drukarnia.com.ua/articles/pravo-na-pomilku-abo-yak-vidstati-vid-sebe-dozvoliti-sobi-pomilyatisya-i-dosyagti-uspikhu-realna-istor-N6QEe

А тепер поговоримо про кроки, які допомогли Іванні і допоможуть тобі вийти зі свого страху, почати діяти та при цьому дозволити собі помилятись.

1. Шукаємо першопричину страху і перетворюємо на зрозумілу задачу

1.1.Запишіть у блокнот усі свої страхи, які турбують. Якщо не виходить сформулювати думки за один раз - виділяйте на вправу по 15 хвилин на день до тих пір, поки потік думок не вичерпається. Коли закінчите перераховувати, відстежте найчастіші страхи і зафіксуйте їх.

1.2.Продумайте наслідки найчастіших страхів. Для цього дайте відповідь собі на питання:

що таке трапиться, якщо я помилюся?

Вкажіть все, що спадає на думку, потім доведіть кожен сценарій до кінця. Частина страхів відвалиться сама собою, оскільки стане зрозуміло, що сценарії, які ви придумали, нереалістичні. Після цієї маніпуляції зафіксуйте ті страхи, які вдалося відкинути досить просто.

1.3.Знайдіть першопричину страху - думки або установки, через які ви не вірите, що у вас щось вийде. Щоб їх відкопати, випишіть страх і ставте собі питання «чому?» до тих пір, поки не розкриється справжня проблема, яка вганяє вас у ступор. Далі буде приклад.

Повернемося до Іванни - вона боїться звільнення. Їй здається, що в разі помилки вона залишиться без стабільних грошей, батьки виженуть її з дому, їй доведеться блукати по друзях і «ганьбити сім'ю». Проведемо Іванну через серію питань «чому» і на її прикладі з'ясуємо, у чому насправді криється причина страху.

Коуч (К) : Іванна, чого ти боїшся?

Іванна (І) : Мені страшно звільнятися

К: Чому?

І: Я боюся, що моя власна студія вокалу не принесе мені прибутку, через кілька місяців всі мої накопичення закінчаться. Мені не буде за що платити за оренду приміщення і я лишусь на вулиці разом з усіма інструментами. А тим часом батьки будуть мені нагадувати про мій провал ще років 20, а дядько вже не візьме мене назад на роботу. І це буде повний провал.

К: Чому ти вважаєш, що студія не буде приносити дохід?

І: Тому що треба вміти продавати, домовлятися з клієнтами самій, а в мене з цим не дуже - адже всіма питаннями займається зараз мій дядько, в якого я працюю, а я лише співаю.

К: А чому ти вважаєш, що не зможеш сама продавати? В тебе був негативний досвід в минулому?

І: Ні, я насправді навіть ніколи не пробувала, але вже вирішила чомусь, що не зможу.

К: А чому ти не пробувала?

І: Мабуть не було такої необхідності раніше та й трошки лячно було навіть думати про таке.

К: Як ти можеш зараз вирішити це питання, щоб точно знати, що впораєшся?

І: Я можу поговорити з дядьком і взяти частину роботи з клієнтами на себе, так я отримаю досвід і буду почувати себе впевненіше. І я можу його питати в разі чого, якщо щось буде не ясно. Хуух... Від цього вже не так страшно почуваю себе=)

Іванна переживала через продажі та роботу з клієнтами. Зараз вона не має цих навичок, і звідси страх, що своя студія обов'язково збанкрутує. І ЦЕ НОРМАЛЬНО так відчувати себе, в такому разі треба отримувати необхідні знання та напрацьовувати досвід.

Коли ми знаходимо справжню причину занепокоєння — страх стає цілком звичайною задачею, яку можна вирішити прописавши собі покроковий план подальших дій.

На коуч - сесії у випадку з Іванною ми вирішили, що вона може записатися на курси, забрати у дядька частину роботи із заявками клієнтів та потренуватися на поточній роботі відтачувати необхідні навички. Також ми продумали запасний план, якщо продажі не будуть давати задоволення, або буде погано виходити - запросити партнерів, які продаватимуть і домовлятимуться за Іванну, а вона платитиме їм відсоток від продажів.

2. Заводимо звичку отримувати з помилок користь

Проведіть чіткий поділ між особистістю та вчинками. Помилки не роблять вас поганим, невдалим чи якимось не таким. Вони лише вказують, що ваші дії в якійсь конкретній ситуації є не ефективними і їх потрібно змінювати, або змінювати інструменти якими ви користувались.

Іванна забрала першу заявку на роботі, але не дуже добре підготувалася до зустрічі — думала, що вона й так знає всі тонкощі бізнесу дядька. Вона не вивчила пропозиції для клієнтів, забула прочитати лист із заявки на сайті, і клієнта не влаштував їхній прайс. В такому випадку, раніше внутрішній критик Іванни вже б бушував в повній мірі, обезцінюючи цей досвід, та завдяки роботі над собою на наших сессіях Іванна навчилася реагувати інакше. Тепер в її голові крутились думки, що вона пишається собою, через те що спробувала, хоч було страшно в це іти. Плюс до того прийшла до висновку, що наступного разу вона може краще вивчити потреби свого клієнта та підготувати для нього привабливіші умови, більше дізнавшись всі тонкощі бізнесу. І це крутий досвід, з якого треба було винести ті моменти, що потребують корегування. Хоч зазвичай, ми люди, обезцінюємо свій досвід і це лишає нас росту.

3. Припустилися помилки — дайте собі час на рефлексію

Зупиніться та з'ясуйте, яких навичок чи інформації вам не вистачає, щоб діяти інакше.

Якщо ж ігнорувати помилку і не намагатися переробити її в досвід — доведеться щоразу об неї спотикатися. У результаті й справді вдасться переконати себе в тому, що «це не моє», а потім — кинути все і повернутися до нелюбої справи.

4. Дозволяємо собі помилятися

Кожна помилка — це крихта досвіду, яка допомагає стати кращою у вибраній справі. І чим більше крупиць ви збираєте, тим ближче мета.

Іванна обрала нового клієнта, підготувалася до зустрічі та домовилася про велике замовлення. Помилка подарувала їй досвід, якого вистачило для успішних переговорів, а з онлайн-курсу та книг цей досвід було не отримати — так влаштований світ, - спочатку теорія потім практика, практика і ще раз практика.

Якщо людина постійно чогось боїться, то спроба усунути страх — нереалістичне марне очікування. Потрібно боятися та все одно діяти, по можливості, паралельно шукати підтримку оточення, яка дозволить у разі чого заспокоїтись.

Також треба визнати як факт, що поразка – це частина успіху.

Ще одне нереалістичне очікування вважати, що ви зможете жити в ідеальному світі: без страху, помилок і негативу. Це поза вашим контролем. Ви можете контролювати свою поведінку та дії. Від цього залежатиме, чи встанете ви після падіння чи опустите руки.

Дозвольте собі зробити одну маленьку помилку і зробіть перший крок. Переконайтеся, що нічого страшного не сталося і ніхто не помер. Як будете готові - зробіть ще крок і повторюйте, поки страх не піде. Не поспішайте, робіть крок за кроком у власному темпі. В разі якщо кроки самотужки даються важко - ви завжди можете звернутися до мене за і я допоможу сформувати фундамент, який надалі слугуватиме вашою опорою. Тому пишіть мені в телеграм https://t.me/kucher_coach_ua та отримуйте 15 хв. діагностики в подарунок.

Якщо дочитав до цього місця - постав вподобайку для енергообміну та напиши в коментарях, що самого корисного ти для себе виніс зі статті та який перший крок готовий зробити для подолання власних страхів?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Наталія Кучер
Наталія Кучер@kucher.coach

Коуч по-київськи

227Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 29 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається