Як поїздка Сі Цзіньпіна до Європи відроджує розкол на континенті часів холодної війни - Bloomberg

Окрім фотографування та деяких місцевих делікатесів, китайському президенту Сі Цзіньпіну не вдалося досягти багато чого під час своїх двох днів у Франції разом із президентом Еммануелем Макроном. Однак подорож Сі через Східну Європу виявилася більш продуктивною, дозволивши йому додати Сербію до списку країн, які підтримують його візію глобального порядку, і використати все більш напружені стосунки між Угорщиною та ЄС. Хоча Сі говорив про уникнення "нової холодної війни", його дипломатія відродила поділ Європи на схід та захід. Ось деякі ключові висновки з подорожі та що слід спостерігати в наступні місяці.

Відсутність угод у Франції

Макрон сподівався, що, створивши ближчі особисті зв'язки, він зможе переконати китайського лідера вплинути на Володимира Путіна, щоб завершити війну Росії в Україні. Але Сі мало змінив позицію Китаю. "Китай розуміє наслідки кризи в Україні для людей Європи", — писав він у статті для французької газети Le Figaro. Це приблизно стільки емпатії Сі проявив з початку конфлікту. Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляйєн, яка приєдналася до тристоронньої зустрічі у Парижі, також підкреслила «екзистенційний характер війни. Сі пізніше відповів на тиск Брюсселя та попередив щодо використання конфлікту як інструменту для критики Китаю.

Якщо Сі сподівався на те, що зможе посіяти розбрат між ЄС та США, то він не домігся великого успіху. Після зустрічі з Сі фон дер Ляйєн зазначила, що ЄС готовий використовувати всі доступні інструменти, щоб протистояти тому, що вона назвала нечесними торговельними практиками Китаю, які залишаються проблемою в США. Сі категорично заперечує такі звинувачення.

Доброзичливість приносить більше юанів

Сі оголосив ряд нових інвестицій у Будапешті, підкреслюючи Угорщину прем'єр-міністра Віктора Орбана як модель для того, як виглядатиме відносини ЄС з другою за величиною економікою світу. Він також приніс обіцянки збудувати інфраструктуру, яка допоможе розповсюджувати продукцію з китайських заводів у межах торгового блоку з планами на Угорщину. BYD Co., китайський гігант з виробництва електромобілів, раніше вибрав країну як місце свого першого європейського автомобільного заводу; країна також є центром виробництва батарей.

Угорщина з купою проблем в уряді шукала можливість закріпити фінансування та новий імпульс для своєї економіки. Серед угод — гроші на коштовне оновлення застарілої залізничної мережі країни та будівництво довгоочікуваного з'єднання між аеропортом Будапешта та центром міста, за словами міністра закордонних справ Петера Сідьйярто. Угорщина також буде намагатися поглибити співпрацю з Huawei для просування цифровізації в країні.

Без обмежень із Сербією

Президент Сербії Александар Вучич влаштував Сі чудовий прийом у Белграді, з натовпом, які радісно зустрічають його і махають національними прапорами. Ця сцена стала для нього PR-перемогою в Китаї, як і вино і вечеря Сі у Франції, що навіть стало популярною темою на соціальній платформі Weibo. Вучич заявив, що "немає межі" у відносинах між двома країнами. Сі також домігся того, щоб Сербія приєдналася до "суспільства зі спільним майбутнім", ставши першою європейською країною, яка приєдналася до зусиль Китаю щодо створення коаліції нового світового порядку.

Як показник економічних переваг, які дружній партнер може отримати від Китаю, Сі зазначив, що Угода про вільну торгівлю з Сербією набуде чинності з 1 липня, додавши, що його нація розширить імпорт сільськогосподарської продукції та розпочне більше прямих рейсів. Центральні банки обох країн також будуть працювати над розрахунковою угодою в юанях для зміцнення їхніх бізнесових та торговельних зв'язків. Сербія також заявляє, що буде зберігати частину своїх валютних резервів у юанях, пропорційно до боргу країни перед Китаєм, який зростає.

Поворот на Схід знову

В Угорщині Сі похвалив "незалежну" зовнішню політику Орбана, закликавши Будапешт очолити відносини регіону з Китаєм. Державні ЗМІ Китаю пішли ще далі, називаючи Угорщину "найбільш західною серед східних націй", у спробі підкреслити культурні подібності між двома країнами. Це не перший спроба Китаю поділити блок. Пекін створив механізм для посилення зв'язків з 16 центрально- та східноєвропейськими націями у 2012 році.

Але ентузіазм поступово спадав; країни обурювались зростанням торгових балансів, тоді як Китай також не виконував обіцянок про мільярди доларів інвестицій. (Потім сталося вторгнення Росії до України, яке спричинило широке переосмислення стосунків з Китаєм.) Литва та три балтійські країни офіційно оголосили про своє рішення вийти, фактично роблячи формат застарілим. У Белграді Сі також наголосив, що "ніколи не забуде" про бомбардування китайського посольства силами НАТО 25 років потому. Ракети США вбили трьох китайських журналістів у 1999 році у відповідь на бомбардування, яке Білий дім пізніше назвав помилкою і звинуватив у неї застаріли карти. Здається, Сі не відвідав місце колишнього посольства.

Що спостерігати далі

Китай та Франція підписали 18 двосторонніх угод під час візиту Сі. Міністерство комерції Китаю розпочало антидемпінгове розслідування щодо спиртових продуктів з ЄС ще в цьому році, що було відповіддю на відкрите розслідування ЄС щодо субсидій на електромобілі від Китаю в жовтні минулого року. ЄС може накладати тимчасові субсидії на електромобілі після дев'ятьох місяців, тому термін до липня наближається. Сі також сказав, що Китай "вітає" французькі сільськогосподарські продукти та косметику, але якщо конфлікти через перевищений виробничий потенціал Китаю перетворяться на торгову війну, ці області легко можуть стати наступними мішенями. Щодо України, візит Путіна в Пекін покаже, наскільки Макрон може вплинути на Сі.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
246Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається