Як скандал із Менендесом може закінчитися тим, що Туреччина отримає F-16, а Швеція вступить до НАТО


Після висунення федеральних звинувачень у хабарництві Менендес нещодавно пішов у відставку з посади голови сенатського комітету у закордонних справах. Президент Туреччини Ердоган назвав відхід Менендеса «перевагою», зважаючи на те, що в минулому сенатор виступав проти продажу винищувачів F-16.

Протягом свого головування Менендес критикував Туреччину, підтримуючи грецькі та вірменські справи. Його відхід відкриває простір для перегляду потенційної угоди щодо винищувачів і заявки Швеції на вступ до НАТО.

Туреччина є складним, але важливим союзником Сполучених Штатів. Занепокоєння щодо її демократії та зв'язків з Росією зважуються з її роллю в НАТО, підтримкою України й регіональним енергетичним значенням. У лютому 27 сенаторів заявили Байдену, що не підтримають постачання винищувачів F-16, якщо Туреччина не припинить блокувати вступ Швеції до НАТО. Менендес не підписав цього листа.

Від початку переговорів продаж F-16 був ключовим для того, щоб Туреччина схвалила пропозицію Швеції. На посаді голови Менендес фактично мав право вето на угоди з продажу озброєнь. Навіть після проривної пропозиції Туреччини щодо Швеції на саміті НАТО, Менендес посилався на інші претензії, які виступали проти F-16.

Якщо Менендес буде відсторонений, шлях до продажу F-16 для США буде прямим, якщо Туреччина піде назустріч Швеції. Ердоган нещодавно прямо пов'язав ці два питання після того, як довгий час заперечував їхній зв'язок.

Конгрес залишається обережним, бажаючи взяти на себе зобов’язання з боку Туреччини. Але час йде. Параліч може змусити Туреччину шукати літаки деінде, розірвавши оборонні зв’язки між США та Туреччиною. Угода щодо F-16 має стратегічне значення не лише з огляду на заявку Швеції на вступ до НАТО. Оборонна співпраця є наріжним каменем для США і Туреччини, які вже постраждали від Сирії та С-400. Якщо угода з продажу F-16 зірветься, в оборонних зв'язках може статися розрив на покоління.

Джерело: Atlantic Council

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається