Як впливає війна

Якщо коротко, то на кожного із нас – по-різному.

Загострює певні якості, відкриває нові риси характеру, змушує діяти незвично, наново пізнавати себе, шукати своє місце в цьому світі.

В цей період руйнуться чи навпаки встановлюються зв’язки.
Змінюються пріоритети, цінності і в цілому – ставлення до життя.
До свого життя.
Це я про тих, хто в тилу.

І окремо хочу декілька слів про тих, хто бачив справжнє пекло.
Хто був на лінії вогню.

Бійці повертаються з війни іншими – зі своїм унікальним досвідом, мудрістю. Вони можуть вирішити і виконати те, чого більшість із нас ніколи не переживали.

Це люди однозначні: вони не мають масок, у них все чітко – є чорне і біле. Все різноманіття і фарби, всі цілі і принципи мирного життя для них залишилися, так би мовити, за кадром.

На війні діють інші правила.
Правила, які допомагають вижити, зберегти життя, виконати наказ.

Ми ніколи не зможемо зрозуміти всю глибину їх переживань.
І справа не в тому, щоб підібрати правильні, якісь особливі слова.
А в тому, що лише той, хто має такий же досвід, може зрозуміти. Це – побратими, ті кому можна довіряти. Ті, хто пройшов той самий шлях.

Саме тому не треба очікувати, що ваш захисник після повернення додому чи у короткій відпустці буде поводитися так, як завжди.
І головне – що з ним можна буде спілкуватися так, як ви звикли. Що варто йому повернутися і все стане нормально. Миттєво переключитися на буденне життя – складно.

Для воїна стало вже звичним бути весь час насторожі, приховувати емоції, не планувати, вирішувати всі питання тут і зараз.
Ділити світ на своїх і чужих.

Війна впливає.
Змінює.
Інколи кардинально.

Звісно, атмосфера любові і прийняття допомагають зцілювати душевні рани, але на все треба час. А інколи – і допомога фахівця. Щоб емоційно пережити і інтегрувати той досвід, який воїн отримав на війні. Тому що не кожне любляче серце може витримати розповіді про ті жахіття, які довелося пережити бійцю. І тому немає причин соромитися звернутися за допомогою.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юлія Коробенко
Юлія Коробенко@j_korobenko

Психологиня

85Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 25 серпня

Більше від автора

  • Що допомагає пережити тяжкі часи

    1.   Віра Це справді дуже потужна сила. Можна вірити в що завгодно, якщо це допомагає триматися: в себе, в інших людей, у ЗСУ, Вищі Сили, Бога. 2. Емоції Два моменти: сильні негативні емоції бажано виражати та проживати доступним та безпечним для вас та оточення способом.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • До чого слід бути готовими ветеранам, а також тим, хто буде їх зустрічати

    Повернення до цивільного життя – це не відпустка та полегшення, а великий стрес через зміни. Не у всіх так, але зіткнуться з цим багато хто

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Як змінює війна

    Війна жорстко змінює і залишається всередині. Ті, хто побував на війні, хто кожної миті молився за своє життя, аби воно продовжилося б ще на хвилину. Хто пройшов надлюдські випробування, бачив жахіття, смерть і стільки всього, що емоції і думки тепер складно помістити у слова.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається