Як втручання Росії та Китаю може вплинути на вибори 2024 року — The New York Times

Зміст

Ставки Росії на президентських виборах великі. Інші супротивники також можуть спробувати поглибити розбіжності серед американських виборців.

Кабінки для голосування виставлені в ряд.
Голосування виборців у листопаді. Росія, схоже, приділяє пильну увагу виборам 2024 року, оскільки незабаром її війна в Україні почнеться третій рік.

Уряд США готується до того, що наступного року його противники активізують свої зусилля щодо впливу на американських виборців. Росія має величезні ставки на президентських виборах. Китай, здається, готовий підтримати більш агресивну кампанію. Інші країни, як Іран, можуть знову спробувати посіяти розкол у Сполучених Штатах.

Поки Вашингтон очікує голосування 2024 року, минулого тижня розвідувальні служби США опублікували звіт про проміжні вибори 2022 року — документ, який дає нам деякі натяки на те, що може відбутися.

Росія, схоже, приділяє пильну увагу виборам, оскільки скоро почнеться третій рік її війні в Україні.

Колишній президент Дональд Дж. Трамп, провідний кандидат від Республіканської партії, висловив скептицизм щодо фінансування України. Президент Байден стверджував, що допомога Україні в інтересах Америки.

Хоча двопартійна підтримка України залишається, Росія зосереджена на тому, щоб послабити демократів, аби не дати можливість Сполученим Штатам надавати більше допомоги в наступні роки.

У звіті розвідки зазначено, що у 2022 році Росія намагалася очорнити демократів, зокрема шляхом посилення звинувачень у корупції з боку родини пана Байдена, значною мірою через підтримку України його адміністрацією.

«Москва звинувачує президента США у формуванні об’єднаного західного альянсу та в тому, що Київ продовжує прозахідну траєкторію», – йдеться у звіті.

У 2022 році Росію відвернула війна, заявили чиновники, але у звіті пояснюється, як бойові дії були переплетені з її зусиллями вплинути на американську політику. Згідно зі звітом, Росія розглядала відстрочку свого виходу з південного регіону Херсонщини, щоб не дати прихильникам України в Сполучених Штатах «вдаваної перемоги перед виборами». Росія остаточно оголосила про відступ через день після виборів.

Оскільки республіканська опозиція щодо фінансування України зростає, чиновники вважають, що Москва, ймовірно, спробує ще більше втрутитися у 2024 році.

У той час, як Росія вже давно намагається вплинути на американські політичні дебати щодо проблем, що викликають розбіжності, Китай традиційно зосереджувався більш вузько, працюючи проти місцевих політиків, які займають позицію щодо Тибету, Тайваню чи інших подібних питань. Представники США кажуть, що це може змінитися.

Не зовсім зрозуміло, що збирається робити Китай або яку сторону він займе у 2024 році. Але звіт припускає, що китайські лідери розглядали вибори 2022 року як шанс зобразити модель США хаотичною.

Оскільки президент Сі Цзіньпін посилив контроль над політикою та економікою, ідеологічні розбіжності між Сполученими Штатами та Китаєм посилилися. З огляду на це, китайські лідери більше зацікавлені в кампаніях впливу, які посилюють соціальні розбіжності в США, які вже давно є центром російських операцій.

Наскільки далеко зайдуть китайці, до кінця не зрозуміло. Але американські розвідувальні служби, здається, знають більше, ніж розкривають. Доповідь містить одну з таких неприємних редакцій. У ньому повідомляється, що китайські лідери «спрямували новий фокус на», а потім затемнює тему речення.

Китай вже почав експериментувати зі штучним інтелектом у своїх кампаніях впливу. Експерти галузі кажуть, що нові технології полегшать зарубіжним країнам імітацію носіїв англійської мови та генерують повідомлення, які посилять існуючі розбіжності швидше.

Але державні чиновники більше стурбовані тим, що технології штучного інтелекту можуть бути використані для створення гіперреалістичних, але фальшивих, відео, типу дезінформації, яка може швидко завдати шкоди.

Чи країни все ще намагаються зламати комп’ютерні системи місцевих органів влади?

Ні. Це одна з хороших новин в останній оцінці розвідки.

Надзвичайна децентралізація американської виборчої системи є її найбільшим захистом. Російські хакери справді атакували виборчі системи у 2016 році. Але тепер іноземні країни вважають, що надто важко суттєво вплинути на підрахунок голосів, зламавши комп’ютерні мережі місцевих органів влади.

У результаті, різні іноземні держави подвоїли зусилля, щоб іншим чином вплинути на вибори.

Крім Китаю та Росії, у звіті розглядаються інші країни, зацікавлені в впливі на голосування в США.

Згідно зі звітом, Куба, сподіваючись, що Сполучені Штати скасують санкції проти її уряду, намагалася вплинути на деякі перегони в Конгресі у 2022 році. Хоча деталі відредаговані, у звіті йдеться, що офіційні особи в Гавані зосередилися на політиках Флориди, оскільки кубинська американська громада в Маямі має величезний вплив на політику щодо Куби. Іран підтримав кілька неавтентичних кампаній у Twitter та інших соціальних медіа-платформах, спрямованих на підтримку прогресивних кандидатів. Деякі з цих фейкових облікових записів також посилили пропалестинські настрої.

Джерело — The New York Times

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
246Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається