Як змінювати Україну вже зараз?

Зміст

Транслюйте свою громадянську позицію

Україна — це країна активних громадян. Відвідування акцій за кордоном, акцій на підтримку військовополонених, поширення петицій та зборів, нагадування світу про війну — прості й базові речі у тилу, які вже давно мають перетворитися на рутину. 

Зокрема, в Україні активно функціонує низка ініціатив й організацій, в яких ви також зможете плідно працювати на користь майбутнього своєї держави.

Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Розвивайте волонтерський рух 

Українці можуть єднатися, коли доля вкотре кидає їм виклик. Вже сьогодні можна знайти чимало проєктів, які долучають усіх охочих відкривати свої мінібанки на військові потреби.

Ми є свідками формування загальноукраїнського волонтерського руху, який охоплює небайдужих громадян. Для цього вам потрібно небагато: креативність задля успішного фандрайзингу й бажання працювати на перемогу.

Говоріть світу про Україну голосно

Акцентуйте у спілкуванні з іноземцями на тому, що в Україні немає конфлікту, а є війна, розв’язана росією! Невимушені розмови в кав’ярнях, транспорті, барах і під час публічних зібрань — це чудова змога нагадати іноземцям, що війна продовжується, а росіяни ніколи не відмовляться від ідеї знищення України.

Виходьте на мітинги, цікавтесь українським контекстом, єднайтесь і робіть усе для того, щоби синьо-жовті стяги не перетворилися на сірий шум для громадян іноземних країн. 

Акції протесту в Лісабоні / Фото: Софія Шовікова

Навчіться вже сьогодні накладати турнікет

Під час війни українцям доводиться бути адаптивними й здобувати нові навички, адже сьогодні це питання виживання.

Щовихідних українці можуть відвідати платні чи цілком безоплатні курси тактичної медицини у своїх містах. Знання після цих тренінгів суттєво змінять наше майбутнє в Україні, адже поряд з кожним завжди будуть люди, які точно зможуть надати першу медичну допомогу постраждалому. 

Фото: «Солом’янські котики»

Вивчайте мови

Ефективна комунікація з іноземцями — це наша важлива зброя, адже нам потрібно залучити якомога більше союзників для довготривалої боротьби з ворогом. Нехай це будуть ваші іноземні друзі з волонтерства або коло однодумців, з якими ви спілкуєтесь онлайн. Україні потрібні друзі у світі, а ваші знання зможуть цьому посприяти. 

Вбивайте в собі російське

Згідно з даними UA War Infographics українці заплатили 5 млн $ у бюджет росії, споживаючи російський контент. А це в той час, коли російські ракети прилітають по українським містам і вбивають людей.

Звільняйте себе з ментальної російської окупації. Не повертайтеся до перегляду російськомовних продуктів. Формуйте попит на українське в своїй державі.

«Допоки Збройні сили вбивають русню на фронті, ви нездатні вбити русню в собі», — Роман Ратушний.
Фото: кадр з фільму «Довбуш»

Навчайтесь медіаграмотності

У час, коли росіяни активно використовують соціальні мережі для поширення пропаганди в українському інформаційному просторі, нам, українцям, як ніколи потрібно навчитись відрізняти фейки від правди. 

Нині в інтернеті є багато курсів і лекцій з медіаграмотності, які ви з легкістю можете пройти. Більше знань — більша вірогідність не потрапити на гачок російської пропаганди.

Читайте перевірені ЗМІ, не поширюйте фейки й не піддавайтесь ІПСО.

Підтримуйте українське!

Сьогодні в Україні існує чимало українських брендів, які створюють якісний продукт.

Якщо говорити про одяг, то багато світових зірок обирають саме українських дизайнерів: Ruslan Baginskiy, Marianna Senchina, FROLOV і багато інших. 

Сергій Жадан, Максим Кідрук, Ілларіон Павлюк, Софія Андрухович — це лише мала частина сучасних українських авторів. Саме тому варто підтримувати наших і надавати їм стимул до написання нових творів.

Це не універсальні «правила», які допоможуть створити країну мрії, але це база, яка сприяє нам усім почати будувати Україну з себе. Пам’ятайте, Україна починається з кожного з нас. І змінювати її маємо всі ми!

Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Над дописом працювали:

Автор: @ridni.medi
Редактор: @deni_look_in
Дизайнерка: @arizuha
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Опінії
Опінії@opiniyi

Опінії кожної людини важливі

975Прочитань
0Автори
22Читачі
На Друкарні з 2 лютого

Більше від автора

  • Хто, як і для чого проєктує

    Моя клієнтка розповідала про те, як її батько фактично припинив спілкуватися з нею після розлучення з її матір’ю. Коли ж спілкувався з нею, то звинувачував у відсутніх стосунках між батьком і донькою її матір.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Чому література часу Голокосту — один з інструментів зцілення для українців сьогодні?

    принаймні так вважає Віктор Франкл, психолог і психотерапевт єврейського походження та автор «Людини в пошуках сенсу»

    Теми цього довгочиту:

    Голокост
  • Як кремль готувався до війни? Доктрина примакова

    У 1995 році відбулася інтервенція НАТО в Боснію згідно з мандатом ООН (росія проголосувала за резолюцію 743, що легітимізувала операцію в Боснії), яка викликала невдоволення в російського населення.

    Теми цього довгочиту:

    росія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається