Якою є «перемога» для України? - The Spectator

Цього тижня у Нью-Йорку Володимир Зеленський представить Джо Байдену «План перемоги» для України. Але як визначити, що насправді означає «перемога»? Між Зеленським і його західними союзниками, а також всередині самої України, виникає суттєва і швидко зростаюча відстань щодо цього питання.

Зеленський наполягає на тому, що основою перемоги України залишається «виведення окупаційних військ силою або дипломатично, так, щоб країна зберегла свою справжню незалежність і була звільнена від окупації». Він також відхилив ідею про припинення вогню, зазначивши, що будь-яке «замороження війни чи інші маніпуляції… просто відкладуть російську агресію на пізніший етап». Навіть незважаючи на те, що Росія продовжує стабільно просуватися на Донбасі, Зеленський та його підлеглі все ще говорять про перемогу. На тлі цього в Вашингтоні лунають обережні заяви, які натомість зосереджуються на зміцненні ліній фронту та на наближенні мирних переговорів. Остання частина допомоги США має на меті «поставити Україну в сильну позицію на полі бою, щоб вони були в сильній позиції за переговорним столом», сказав радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван. Частина «значного пакету» в 717 мільйонів доларів включає військову техніку, необхідну Україні для «стабілізації» фронту та забезпечення «сильного опору» російським силам. Але більша частина допомоги спрямована на відновлення енергетичної системи України, забезпечення їжею, притулком та медичними засобами, а також на розмінування. Це суттєво відрізняється від двох величезних пакетів у 60 мільярдів доларів, переважно військової допомоги, затверджених США у 2022 році та на початку цього року. І це також сильно відрізняється від вирішального постачання основних бойових танків, літаків F-16, систем протиповітряної оборони та крилатих ракет, які, за словами Зеленського, йому необхідні.

Окрім більшої кількості зброї, «План перемоги» Зеленського, як очікується, включатиме дозвіл на використання західних ракет проти цілей всередині Росії та прискорену процедуру вступу до НАТО та Європейського Союзу. Якщо цього не станеться, Борис Джонсон емоційно заявив на цих сторінках минулого тижня, що «молода, смілива і красива країна» буде роз crushed – це буде «катастрофічна поразка» не тільки для України, а й для НАТО, що призведе до «глобального колапсу західної довіри». За логікою Зеленського та Джонсона, все, що менше за вигнання російських сил з усієї території, окупованої з 2014 року, є «поразкою». І, відповідно, Україна повинна продовжувати боротьбу стільки, скільки буде потрібно, поки це не буде досягнуто, будь-якими необхідними засобами – включаючи, як минулого тижня запропонував новий міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, призов деяких з мільйона українців-чоловіків, які втекли за кордон. Іншими словами, не може бути миру без повторного завоювання і покарання агресорів. Але всередині самої України з’являється зовсім інший наратив, який віддає пріоритет миру і безпеці над перемогою і справедливістю. Можливо, справжня «перемога» для України полягає не в поверненні втрачених земель, а в тому, щоб стати процвітаючою, демократичною європейською нацією, вільною від російського політичного втручання та достатньо сильною, щоб захистити себе від майбутніх військових загроз. І, можливо, війна, яка систематично знищує ціле покоління молодих українців і знищує інфраструктуру та економіку країни, насправді є перемогою для Володимира Путіна.

Минулого року колишній радник адміністрації Зеленського Олексій Арестович викликав політичну бурю, коли написав: «Якщо втрата Донбасу і Криму є ціною за вступ України до ЄС і НАТО, це недорога ціна». Після того, як його звинуватили у зрадницькому наративі, він швидко покинув країну. Але закінчення війни, щоб зберегти майбутнє своєї країни, є наративом, який все більше українців починають приймати. Опитування показують зростаюче розчарування українців у конфлікті: 70% вважають, що уряд експлуатує його для особистої вигоди. Більше 57% тепер підтримують переговори для завершення війни – це зросло з 43% рік тому.

«Нам потрібно відрізати втрачені території, як гангренозну кінцівку, і рухатися далі», – сказав мені один колишній високопосадовець у кабінеті Зеленського під час нещодавнього візиту до Києва. «Прірва між політичною елітою, яка програє цю війну, і звичайними людьми не може бути більшою». Чи не є Зеленський просто наївним, наполягаючи на тому, що Україна може насправді повернутися до своїх довоєнних кордонів – чи, як стверджують деякі з його внутрішніх опонентів, він насправді створює наратив зрадництва західних союзників, що дозволить йому вступити в переговори з Росією, не втрачаючи обличчя? За словами колишнього генерального прокурора України Юрія Луценка, опозиційного політика та колишнього лідера революції Майдану, амбітний список вимог, який Зеленський представляє Вашингтону, насправді розрахований на відмову. Без ракет, літаків і членства в НАТО, які він вимагає, Зеленський може правдоподібно стверджувати, що Україну підвели союзники, і вона не має вибору, окрім як вести переговори. Російські вимоги, безсумнівно, включатимуть кілька пунктів, які вже були погоджені українськими переговорниками на переговорах в Стамбулі в квітні 2022 року, такі як нейтралітет України та узгодження юридичного статусу окупованих територій. Луценко припускає, що угоду можна буде винести на національний референдум як єдиний спосіб врятувати незалежність та суверенітет України. Тоді Зеленський зможе «статі в позі Президента Миру» на майбутніх виборах, звинувачуючи Захід у тому, що йому довелося йти на компроміси.

Частина українського суспільства вважатиме будь-яке припинення вогню, що заморожує конфлікт уздовж лінії контролю, жахливим зрадництвом – миром без честі. Для самого Зеленського повернення за стіл переговорів неминуче призведе до звинувачень, що скасування переговорів у квітні 2022 року було великою помилкою. А інша частина українських виборців вимагатиме знати, за що була ця жахлива жертва, якщо остаточна угода буде тісно пов'язана з тим, що було на столі в Стамбулі в той час. Наявність третьої сторони, на яку можна покласти всю провину – у вигляді Заходу – є політично вигідним способом примирення тих українців, які вимагають миру, і тих, хто наполягає на справедливості, і може бути ключем до підтримки України після закінчення війни.

В ідеалі «перемога» повинна поєднувати і мир, і справедливість. Але реальність полягає в тому, що територіальне розділення України, на жаль, вже сталося. Як і інші розділення та анексії, це було несправедливо, незаконно, криваво, жахливо. Але, як виявили переговорники в Дейтоні після югославської війни, практично неможливо скасувати етнічні чистки і повернути спустошені землі до попереднього статус-кво. Прогероїчна частина населення окупованих територій була тероризована, арештована та змушена втікати. Водночас найбільший контингент військ, що воює на російській стороні, складають 130 000 колишніх українських громадян з Донбасу, які боролися та загинули на своїй рідній землі проти сил Києва. Чи зробить примусове повернення цих російськомовних до України країну сильнішою, стабільнішою, демократичною та вільною – чи навпаки?

Багато з найпалкіших союзників України стверджують, що залишення Путіну 22% України, які він окупував за величезну ціну в крові, буде нагородою за агресію. «Ми матимемо ризик ескалації по всій периферії колишньої радянської імперії», – аргументував Джонсон минулого тижня. «Ми, напевно, побачимо ескалацію в Південно-Китайському морі та на Близькому Сході... всюди де Путін вважає, що агресія окупить».

Але правда в тому, що нібито могутня російська армія була зупинена не НАТО – яке, а малими збройними силами України. Росії знадобилося дев'ять місяців щоб захопити невелике містечко Авдіївка. Чи може хтось уявити, що Варшава буде наступною у списку цілей Кремля? Хто може правдоподібно стверджувати, що ця війна, яка коштувала Росії більше ніж 70 000 загиблих, розчавила значні частини економіки і перетворила Москву на політичного васала Пекіна, була успіхом, який слід повторити?

Ніхто не стверджуватиме, що Фінляндія програла Зимову війну 1939-1940 років, коли незалежна Балтійська країна протистояла всій силі червоної армії Сталіна. Протистоячи надзвичайним обставинам, фінни відкинули своїх російських ворогів і залишилися незалежними та вільними, незважаючи на втрату десятої частини своїх довоєнних територій на користь СРСР. Путін, безсумнівно, стверджуватиме, що будь-яка угода про припинення вогню є перемогою. Але за будь-яким об'єктивним міркуванням його війна була катастрофою, яка не досягла своєї основної мети – повернення України до політичної орбіти Москви. Це, очевидно, тепер ніколи не відбудеться. Результатом цього конфлікту є те, що Путін здобув Донбас, але втратив Україну.

Зменшення втрат часто супроводжується жалем і відчуттям зради та сорому. Мільйони українців, що були змушені покинути Донбас, опиняться – як німці Померанії та Східної Пруссії в 1945 році, кашмірці, панжабці та бенгальці в 1947 році або кіпріоти в 1974 році – постійно відірваними від своїх домівок. Але колись ця війна закінчиться, і вона закінчиться – як сам Байден прогнозував ще в травні 2022 року – за столом переговорів. Жодна зі сторін не може перемогти іншу.

В такому випадку справедливість – у формі повернення територій, покарання російських військових злочинців або стягнення репарацій – не є досяжною. Але з західною допомогою безпека для України є досяжною, як і добробут і свобода. Україна довела, що її народ має витривалість, дух і уяву, щоб досягати великих речей. Можливо, побудова нового демократичного майбутнього, а не безкінечна боротьба проти культу смерті Путіна, є справжньою славою України?

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.1KПрочитань
4Автори
267Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається