Яку вигоду отримує КНДР від дружби з Росією?

Автор: Soo-Hyang Choi

Лідер Кім Чен Ин заявив, що економіка Північної Кореї перебуває на "явному підйомі", оскільки його держава заявила про успішне випробування нової тактичної балістичної ракети, яка може бути відправлена до Росії в обмін на підтримку його режиму.

Під час з'їзду правлячої Трудової партії Кореї Кім заявив, що "політичний і економічний потенціали країни стрімко зростають", повідомило у вівторок офіційне Центральне телеграфне агентство Кореї. Чотириденна зустріч завершилася в Пхеньяні днем раніше, коли Північна Корея запустила дві ймовірні балістичні ракети, провівши друге випробування такої зброї менш ніж за тиждень.

Кім Чен Ин під час засідання Центрального комітету Трудової партії Кореї, що проходило з 28 червня по 1 липня в Пхеньяні, Північна Корея.
"Ми відчуваємо явне покращення економічної ситуації в першому півріччі порівняно з аналогічним періодом минулого року", - цитується в звіті KCNA слова Кіма.

Ключові промислові галузі, включаючи металургійну, хімічну та енергетичну, виконали свої місячні та квартальні плани без значних відхилень, і до кінця року в країні з'являться 20 нових виробничих баз, сказав Кім, не уточнивши при цьому фактичний розмір цих галузей.

Економіка Північної Кореї, яка, за оцінками центрального банку Південної Кореї, становитиме близько 24,5 мільярда доларів США у 2022 році, перебувала на спаді через запроваджені глобальні санкції, спрямовані на покарання Пхеньяну за його прагнення до створення ядерної зброї, також на спад економіки вплинуло рішення Кіма закрити кордони на початку пандемії Covid, що призвело до перерви в і так невеликій торгівлі.

Але після повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад два роки тому США і деякі їхні партнери звинуватили Кіма в тому, що він відправив мільйони боєприпасів і “десятки” балістичних ракет президенту Владіміру Путіну, щоб допомогти йому вести війну.

Натомість Путін надав Кіму товари і продовольство для стабілізації економіки країни, а також, можливо, технології для посилення армії КНДР, яка у свою чергу становить загрозу для регіону, стверджують Сеул і Вашингтон. Ця допомога може стати найбільшим поштовхом для економіки Північної Кореї відтоді, як Кім прийшов до влади близько десяти років тому.

Державні ЗМІ Північної Кореї повідомили, що ракетні запуски в понеділок включали нову тактичну балістичну ракету, яка може нести надвелику боєголовку вагою 4,5 тонни. Південнокорейські військові заявили, що одна з ракет могла мати несправності в польоті, оскільки вона зникла з радарів, пролетівши близько 120 (75 миль).

"Друга ракета, яка вчора продемонструвала аномальний політ, схоже, приземлилася в полі, де немає цивільних будинків", - заявив речник Об'єднаного комітету начальників штабів Лі Сун Чжун на черговому брифінгу в Сеулі у вівторок. "Випробувальні запуски в глибині країни відбуваються вкрай рідко, тому говорити, що вони були успішними, скоріш за все, буде брехнею", - додав Лі.

Північна Корея час від часу робить сумнівні заяви про успіхи у випробуваннях зброї.

Боєголовка була встановлена на ракету сімейства Хвасон-11, широкого класу балістичних ракет малої дальності, поставками до Росії яких Київ, США та інші звинувачують Кіма. Пхеньян і Москва відкидають звинувачення в передачі зброї, незважаючи на численні докази того, що цей факт має підтвердження.

Північнокорейські боєприпаси потрапляють до Росії. Джерело: Білий дім

Кім провів численні випробування одного і того ж сімейства балістичних ракет малої дальності з тих пір, як у вересні поїхав до Росії на саміт з Путіним. Міністр оборони Південної Кореї Шин Вонсік заявив, що ці випробування можуть бути демонстрацією для російського лідера можливості продажу зброї.

Минулого місяця Путін здійснив свій перший за 24 роки візит до Північної Кореї, під час якого Кім пообіцяв беззастережну підтримку військових дій Росії в Україні. Обидва лідери також підписали угоду, згідно з якою країни прийдуть на допомогу одна одній у разі нападу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

538Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається