ЄС націлився на країни, через які Росія ухиляється від санкцій

За матеріалами Вloomberg

ЄС націлився на країни, через які Росія ухиляється від санкцій

Європейський Союз обговорює новий механізм санкцій проти третіх країн, які, на його думку, роблять недостатньо, щоб запобігти ухиленню Росії від санкцій, особливо щодо тих, які не можуть пояснити різке зростання торгівлі ключовими товарами чи технологіями, повідомляють люди, обізнані з питанням.

Основною метою інструменту було б утримати країни від допомоги Росії та придушити торгові канали, які Москва може використовувати. Якщо це не спрацює, блок матиме можливість як другий крок запровадити цільові обмеження на ключові товари.

11-й пакет санкцій, здебільшого буде зосереджений на усуненні прогалин у вже введених заходах, а також на посиленні спроможності блоку застосовувати свої обмеження. Це реакція на те, як Москва досі могла постачати численні санкційні товари через треті країни.

Імпорт до Росії таких товарів, як напівпровідникові, інтегральні схеми та інші технології, різко зріс із таких країн, як Казахстан, Об’єднані Арабські Емірати, Туреччина, Китай та інших.

Новий механізм примусового виконання, про аспекти якого вперше повідомила Financial Times, надасть державам-членам повноваження створювати два списки — один із постраждалих третіх країн, а інший — заборонених товарів.

Якщо механізм буде схвалено національними урядами, рішення про те, які країни та товари включити до списку, будуть прийматися одностайно державами-членами. Ці заходи навряд чи будуть спрямовані на Китай спочатку, але зосереджені в основному на країнах Центральної Азії та безпосередніх сусідах Росії.

В іншому запропонований пакет полегшить накладення санкцій на компанії в третіх країнах, які обходять санкції ЄС.

Для прийняття санкцій ЄС потрібна підтримка всіх держав-членів. Блок прагне завершити заходи напередодні саміту «Великої семи» пізніше цього місяця, і очікується, що країни-члени обговорять пропозиції найближчими днями.

ЄС також прагне розширити існуючі заборони на автомобілі, високоякісні технології, які Росія використовувала в Україні, промислові товари, залізо та сталь, а також продукти переробки, які використовують підсанкційні метали. Заборони на товари можуть поширюватися на права інтелектуальної власності та ліцензії, видані на виробництво цих товарів.

Новий набір заходів також накладає нові обмеження на трейлери, щоб уникнути того, щоб російські вантажівки причепили свої вантажі до вантажівок ЄС, коли вони досягають кордонів блоку. Крім того, ЄС, ймовірно, роз’яснить правила щодо існуючих заборон на вхід у порти ЄС і заборони на використання портових послуг, а також вказівки щодо пересадок із судна на судно.

Очікується, що цей пакет передбачає додавання до списків санкцій ще десятків фізичних та юридичних осіб,. Проте блок навряд чи застосує санкції проти російської державної атомної енергетичної компанії «Росатом» і ядерного палива через відсутність консенсусу серед держав-членів.

Переклад Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
246Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається