Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Заколот Пригожина – новий корніловський виступ (переклад, Каміль Галеєв, 24.06.2023)

Це переклад треду від Каміля Галеєва, блогера, члена наукового товариства Центру Вілсона, що в Вашингтоні, округ Колумбія, США. Каміль має російське громадянство, але етнічно він волзький татарин, і я не зустрічав більше нікого, хто так розгорнуто та палко обстоював би демонтаж російської імперії.

Тема росії зацікавила мене після 24 лютого, але не тієї росії, котра в петроградських балах і большому театрі, а котра в сибірських таборах і стратегічно-ракетних церквах, ФСБ-шних кабінетах і вбогих безпринципних газетах, танкових заводах і надуто-патріотичних віршиках. З цієї причини я довгий час перекладав треди Каміля Галеєва, а сьогодні вранці побачив новий тред про вагнерівський заколот – та вирішив перекласти на Друкарню. Сподіваюсь, буде цікаво. Перекладач В.П..


Що відбувається в Росії?

Заколот – реальний. А іще – навряд він матиме успіх.

Найімовірніший результат:

  1. Заколот зазнає невдачі

  2. Режим вистоїть (іще кілька місяців)

  3. При придушенні цього заколоту, режим стане все більш і більш розлагодженим → впаде.

Інакше кажучи, Корніловський путч.

Зображення

Почнімо зі “справжності”. Значна кількість вагнерівців залишила свої позиції на сході України та ввійшла до російського регіону – Ростовської області. Це реальний заколот.

Зображення

Крім цього, він, імовірно, зазнає невдачі. Не тому що їх мало, а радше через те, що вони надто далеко.

Росія – гіперцентралізована країна. Контроль над Москвою – єдине, що важливо. І неймовірно, щоб ці хлопці могли до неї дійти, не кажучи про те, аби її зайняти.

Зображення

Москва – просто занадто далеко. Навіть якщо покинути всю важку техніку, то успішне транспортування тисяч військ більш ніж на 1000 км буде майже неможливим.

Що, найімовірніше, вийде – велетенський затор = ціль для ударів авіації.

Зображення
Відстань від Ростовської області до Москви – понад 1100 км

Якщо протягом наступних 12 годин не станеться чогось радикального, то я ставлю на те, що режим переживе цей інцидент. Контроль над Москвою – єдине, що важливо, і малоймовірно, щоб заколотники змогли її зайняти. Занадто далеко.

Знову таки, якщо не станеться чогось радикального.

Зображення

І все ж, навіть коли цей заколот зазнає невдачі (як, імовірно, й буде), він, імовірно, матиме якнайгіршу дію на воєнну спроможність Росії, а отже – на життєздатність режиму. Якби я мусив знайти для опису метафору, я б змалював заколот Пригожина як сучасний Корніловський виступ.

Зображення
Верховний головнокомандувач військ Російської республіки, генерал від інфантерії Лавр Корнілов, у серпні 1917 року, на Московській державній нараді. За два тижні до спроби перевороту, що протриває три тижні та зазнає невдачі.

Хто ж такий Пригожин? Він, перш за все й понад усе, молодший член Санктпетербурзької банди. При сходженні Путіна члени банди піднялися дуже високо. І все ж, початковий статус у банді – важливий.

Пригожин не був людиною Путіна. Він був людиною Ротенберга. Васалом васала.

Зображення
Аркадій Ротенберг і Путін на відкритому тренуванні зі дзюдо у Сочі, 2019 рік

Я не можу ані підтвердити, ані заперечити, що в пізньосовітську епоху брати Ротенберги мали побічну оборудку з пограбування ленінградських антикварних крамниць. Очевидно, що такий бізнес не міг процвітати інакше, як під патронатом КГБ.

Доносиш + робиш брудну роботу → тобі дають заробляти грошенята

Зображення
Нагородження Аркадія Ротенберга Орденом дружби, 2013 рік

Також я не можу ані підтвердити, ані заперечити, що така оборудка включала час від часу принесення в жертву частини членів банди. Частину членів банди мусили здавати правоохоронним органам. Але Ротенберги мали вплив на те, ким пожертвують.

В якийсь момент вони могли обрати Пригожина.

Бувши засудженим до 13 років, відсидівши 7, Пригожин вийшов на свободу. І все ж, йому компенсували. Я не можу ані підтвердити, ані заперечити, що його покровителі допомогли йому взятися до ресторанного бізнесу.

Він був молодшим, невагомим членом банди, але все одно – її членом.

У 1996 році покровитель покровителя Пригожина отримав роботу в Кремлі та почав свій карколомний зліт. Щойно Путіну передали владу в 2000 році, членство у банді стало безцінним. Воно давало безпосередній доступ до Першого, Доступ до тіла, як ми в Росії кажемо.

Неоціненний ресурс.

Зображення
“Кухар Путіна” Пригожин подає їжу Путіну в своєму ресторані. 2011 рік.

Це те, що слід знати про біографію Пригожина.

  1. Молодший член банди.

  2. Не цінний член. Достатньо неважливий, щоб принести його в жертву як цапа-відбувайла.

  3. Але все одно – її член.

Тож щойно пан його пана став царем, Пригожин став придворним.

Зображення
Путін, Джордж Буш молодший і Пригожин. 2006 рік

Тепер про групу Вагнера. Що важливо про групу Вагнера – це її нібито вигнанська природа. Очевидно, ви чули про набір в’язнів.

Її лави та реєстр, справді, можуть здебільшого складатись зі злочинного чи напівзлочинного люду, і ще якогось люду, котрий потрапив туди випадково.

Зображення
Пригожин вербує в’язнів на війну проти України. Знімок з відео

Однак вагнерівські командувачі – не випадковці. Найчастіше це офіцери війська, спецназу, набагато рідше – розвідки, котрих вигнали, здебільшого через злочини або украй неприйнятну поведінку. І котрим довелось починати кар’єру заново.

Зображення
Путін і керівники ПВК Вагнера: Андрій Богатов, Андрій Трошев, Александр Кузнецов, Дмитрій “Вагнер” Уткін. Грудень 2016 року.

Для прикладу – цей хлопець справа від Путіна. Офіцер спецназу. 2008 року засуджений за грабіж і викрадення. 2013 року – звільнений для приєднання до Вагнера.

Іще багато кого – вигнали за менші порушення. Але патерн – типовий. Вагнер – це ваш другий шанс, коли перший шанс – втрачено.

Зображення
Вагнерівець Александр “Ратибор” Кузнецов, відомий як керівник вагнерівських загонів у Лівії.

Типова біографія вагнерівського командира:

  • Вишколений офіцер з відповідним військовим досвідом

  • Вигнанець зі звичайних військ, за злочини, неприйнятну поведінку або просто бо не вписувався

  • Але отримав другий шанс у Вагнера.

Така людина мала б бути вдячною системі. Чи не так?

Зображення
Заступник голови ПВК “Вагнер” Андрій Трошев, колишній полковник поліції. На його грудях – зірка героя росії. Церемонія нагородження у Кремлі, грудень 2016 року.

Коли врахувати, що вагнерівське керівництво складається з колишніх офіцерів, вигнаних з системи, то постійне міряння членами зі звичайним військом стає трохи зрозумілішим.

Важливо довести, що ми кращі, і не тільки з прагматичних міркувань.

Зображення

Своєрідна вагнерівська символіка з фокусом на скаженому беззаконні – також має більше змісту. Я не гадаю, що вся вона оптимізована прагматичними міркуваннями, як пропаганда. Типу, навіщо взагалі братися за таку пропаганду?

Зображення

Гадаю, що перебільшений, а іноді – контрпродуктивний, фокус на тому, аби бути сильно, сильно кращими за звичайне військо – може бути якось пов’язаний з тим, що вагнерівське керівництво – вигнали з останнього.

Тепер про наслідки. Якщо заколот зазнає невдачі (а так, імовірно, й станеться, якщо сьогодні не відбудеться якийсь радикальний розвиток подій), то він матиме якнайшкідливіший вплив на воєнну спроможність Росії.

Спостерігачі описують Вагнера як наймане військо. Але насправді – усе російське військо є найманським. Когось з реєстру та лав – мобілізували, хтось – записався добровільно. Але переважна більшість не має позитивної мотивації лишатися в окопах, окрім платні.

Іноземні спостерігачі, котрі приписують байдужість російського суспільства до війни “пропаганді” – невігласи. Проповіді (“пропаганда”) небагато вартують. Понад усе – мотивація. Путін – кмітливіший за іноземних спостерігачів, тому він платить солдатам непомірні гроші.

Причинно-наслідковий зв’язок “переконання спонукають до дій” – переоцінений.

Частіше – все навпаки. Мотивація спонукає до дій, а дії – спонукають до змін переконань. Ви дієте так, як вмотивовані діяти, а потім раціоналізуєте те, чому такі дії були супер.

Так і повинно бути.

Путін це знає та платить солдатам непомірні гроші, котрі вони ніколи не зароблять як цивільні.

АЛЕ

Чим більше заробляєш, тим менше мотивації лишатися в окопах. Це як гра в казино. Певної миті краще зібрати виграш та піти.

190.000 рублів на місяць – можуть спершу здаватися великою платнею. Напевне, так і є. Але чим довше ти в окопах, тим менш імовірно, що буде шанс потратити те, що вже зароблено.

Найманське військо – швидко втомлюється.

Додайте дуже малу ротацію та відсутність реалістичних перспектив демобілізації до завершення війни – і отримаєте крайню втому. Хоч перебування в обороні може давати стратегічну перевагу, воно має жахливий вплив на моральний дух російського війська, як це бувало завжди.

Не є неможливим те, що нинішня ситуація взагалі не постала б, якби не український контрнаступ. Коли завдати тиску, частина ланок ланцюга може не витримати (як і сталося).

Тепер – про наслідки. Якщо заколот зазнає невдачі (як, імовірно, і буде), далі станеться падіння довіри, і доволі можливо – чистки щодо справжніх та надуманих зрадників.

Значна частина лав та реєстру війська може мати сумнівну вірність. Вони не повстануть, але можуть не ворухнути пальцем на оборону режиму. Те саме стосується значної кількості військової поліції тощо. Навіть коли вони вірні режимові, останній не може бути в цьому певен.

Якби я мусив назвати один-єдиний інститут, на котрий режим може покладатися найбільше, то назвав би не ФСБ, а радше ФСО. Не Федеральну службу безпеки, а Федеральну службу охорони. Роздуту службу тілоохоронців.

Ми звикли уявляти ФСБ як сучасну російську знать. Але коли поглянути на міністерські та губернаторські призначення останнього десятиліття, то помітне швидке зростання частки офіцерів ФСО.

По суті, особисті тілоохоронці Путіна стають губернаторами.

Зображення
Путін з охоронцями Алексієм Дюміним і Євгенієм Зинічевим, кінець 00-х. Нині Дюмін – губернатор Тульської області, Зинічев – голова російського МЧС.

Недооцінка ролі ФСО може бути пов’язана з тим, що ми завжди змальовуємо Росію в совітських поняттях, завжди шукаємо совітські паралелі та алюзії.

Проте я сказав би, що сучасна Росія – набагато більше косплей Голштейн-Готорпської імперії, ніж більшість вважає.

Зображення
Путін у Кремлі, 2015 рік

Наш фокус на ФСБ, і лише на ФСБ, може бути наслідком відмови уявляти Росію інакше як в совітських поняттях. ФСБ-КГБ-НКВД. Фокусуємось на ФСБ і лише ФСБ, бо маємо для неї совітську паралель.

В ФСО совітської паралелі насправді немає. Тому ми її ігноруємо.

Зображення

Але така паралель є в Російській імперії. Найкращий спосіб уявлення сучасної ФСБ – описати її як косплей Преображенського полку. Щонайменше так вона розвивалася під час епохи пізнього Путіна. Влада Імперської гвардії.

Зображення
Ілюстрація з книги А. Чичеріна “История Лейб-Гвардии Преображенского полка. 1683-1883 г.”, 1888 рік.

Коли їм довірили охорону священного тіла імператора, їм можна довірити що завгодно (типу управління провінцією). А коли доходить до придушення внутрішнього повстання, то, імовірно, не ФСБ складає останню лінію оборони. Напевне, вона складається з полків ФСО.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Негатив
Негатив@negativo_ua

1.8KПрочитань
6Автори
26Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Polish death metal

    Смертьметал у Польщі

    Теми цього довгочиту:

    Дезметал
  • Experimental black metal

    Цього разу поговорімо про Experimental black metal – всіляке дивне у блекметалі, а іноді навіть за межами металу, що з блекухою пов'язано. Дуже постараюся звести тред до справді класних гуртів, а не списку божевільного.

    Теми цього довгочиту:

    Блекметал
  • Кмітлива підготовка, ч. 4 – Документи статусу кампаній – ДСК (переклад)

    Коли гра стартує, і світ кампанії починає рух, все може стати надмірно складним. Як вмістити це в своїй голові? Інструмент, яким я користуюся – документ статусу кампанії

    Теми цього довгочиту:

    Настільні Рольові Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається