NUAM набагато більше, ніж просто плейлисти — інтерв’ю із засновником сервісу Олексієм Єфименко

The Rock Spectrum

Ми всі живемо у світі інформації, великої кількості даних, відстежуємо та досліджуємо різні аспекти. Особливо важливо, коли йдеться про музику. Ми хочемо дізнаватися рейтинги виконавців, жанрів, статистику прослуховувань тощо. І один сервіс вирішує цю проблему.

Проєкт NUAM заявив про себе після повномасштабного вторгнення і став важливою частиною музичної індустрії України та найкращим агрегатором для пошуку музики всіх можливих жанрів. Проєкт не має конкурентів і за 2 роки встиг розростися до значних масштабів, ставши порятунком для музичних журналістів при виході нових релізів. Нарешті з’явилася унікальна платформа, що збирає всю музику в одному місці та виконує свої обов’язки на відмінно.

Перша співпраця The Rock Spectrum i NUAM розпочалася весною 2023-го року. То був плейлист Метал, як здоровий спосіб життя”, який згодом набув популярності, а ми отримали низку позитивних відгуків. Це нас обох змотивувало, і співпраця на цьому не закінчилася — вона триває і досі.

  • NUAM(New UA Music) — багатофункціональний сервіс для відстеження та дослідження української музики. В розпорядженні NUAM найбільша база українських музикантів, яка регулярно поповнюється новими іменами. Усі релізи музикантів із цієї бази щодня відстежуються. Свіжі треки відслуховуються і ретельно сортуються за багатьма параметрами: жанр, тема, певні особливості, мова.

сторінка зі статистичними даними за кількістю релізів

На сайті NUAM є безліч цікавих матеріалів: починаючи з чарту України, списки жанрів і альбомів, і закінчуючи базою та релізною п’ятницею. В Україні це єдиний сервіс, на якому збирається, сортується і регулярно оновлюється вся музика. На сайті можна вивчати та досліджувати актуальну статистику, обирати свій жанр, улюбленого артиста і бачити перед собою список усіх релізів.

(головна сторінка)
( ось такий вигляд мають плейлисти)
  • NUAM BASE — мета цього інтерв’ю та важлива подія вересня. Музичні медіа не оминули цю новину і писали про презентацію найбільшої бази NUAM. Тепер слухачі та шанувальники проєкту зможуть все більше відстежувати інформацію про улюблених виконавців. Тут міститься понад 10 тисяч імен артистів незалежно від жанру. Артисти сортуються за жанром, фільтрами та іншими критеріями.

(NUAM BASE)
(сортування за жанром)

Засновник NUAM, Олексій, розробляв цю базу самотужки понад 2 роки. Уявляєте, скільки часу знадобилося для розробки цієї бази? Без вливання інвестицій і сторонньої допомоги. І все це — самотужки! Це варте поваги!

Ця база стане незамінним інструментом не лише для слухачів, а й для музичних журналістів, критиків та артистів, адже вона надає доступ до різноманітних даних, які допомагають глибше зрозуміти музичний ландшафт України.

В редакції The Rock Spectrum ми мовчки вражені і дивимося з широко відкритими очима на такий об'єм праці, адже вже зараз багато слухачів діляться позитивними враженнями про NUAM BASE. Ми впевнені, що з часом база буде тільки розширюватися, додаючи нові функції та можливості.


У цьому інтерв’ю розмовляємо з Олексієм Єфименко — розробником та єдиним учасником проєкту:

  • про виникнення та унікальність сервісу для звичайного споживача;

  • труднощі та виклики, що виникають під час роботи;

  • про важливість проєкту у контексті культурної спадщини України;

  • про вигорання та мотивацію;

  • шляхи монетизації та відсутність фінансування;

  • плани на майбутнє;


– Олексію, привіт, розкажи нашим читачам трішки про себе та проєкт NUAM.

– Привіт! Олексій, 36 років, народився та живу в Чернігові, люблю музику і колекціонування. Причому і те й інше люблю з дитинства. Тому мені самому дивно, чому до ідеї створити колекцію музики я прийшов тільки зараз.

– Рано чи пізно до всього приходимо, що так любимо, тож мені цікаво, що ти колекціонуєш?

– Насправді серйозної колекції чогось ніколи не було. У дитинстві навіщось колекціонував запальнички, а точніше – запчастини від них. Не питай, я сам не знаю, навіщо. Є трохи вінілу і касет. З останнього – ігри на PlayStation. Ігри, в які я практично не граю останні роки два, тому що немає часу на це.

NUAM – вочевидь, найкраща колекція з перерахованих, тому що вона загальнодоступна і приносить користь.

– Значить почнемо з простого: що таке проєкт NUAM в загальному розумінні, коли він з’явився, та що тебе надихнуло на його створення?

– Думаю, я все ще в пошуку лаконічного і чіткого опису проєкту NUAM. Спочатку проєкт планувався як «сервіс для відстеження нових релізів українських артистів». З накопиченням великої кількості музики я став її сортувати і створювати плейлисти — так опис змінився на «збірка кураторських плейлістів». Зараз NUAM набагато більше, ніж просто плейлісти, тому я використовую теглайни «агрегатор української музики» або ж «сервіс для дослідження української музики».

Зрештою я хочу створити сервіс, який закриє всі запити українського слухача стосовно самої української музики. Без якихось статей, новин, рецензій, інтерв'ю та всього іншого, що лише побічно стосується того, навколо чого все це існує, — самої музики.

Мені самому завжди не вистачало такого сервісу. Загалом я від самого початку хотів створити подібний комбайн, де буде все, але був упевнений, що не потягну проєкт такого масштабу, тому й починав із малого. Зараз я розумію, що з автоматизацією та оптимізацією багатьох процесів я можу робити в рази більше навіть без команди.

– Ти єдина в Україні людина, яка нарешті реалізувала те, про що всі тільки говорили, але не робили. Ти зібрав найбільшу базу в Україні. Скільки часу і сил витрачаєш на цю роботу? 

– З приводу часу. Практично весь мій час я витрачаю на NUAM. Вечори суботи та неділі можу відпочивати. Сплю зазвичай по 6 годин. Тобто це приблизно 100 годин роботи на тиждень.

Тут, думаю, потрібно пояснити. Я обожнюю те, чим займаюся, тому мені легко витрачати на це весь свій час. Завдання по NUAM дуже різнопланові, тому, коли мені потрібно відволіктися від якогось завдання, я просто перемикаюся на інше. Я не бачу ситуації, за якої б я вигорів. Можливо, тільки повна відсутність інтересу до проєкту від українців.

Може здатися, що я якийсь асоціальний задрот. Це правда лише наполовину. У мене величезна компанія друзів, з якими ми щотижня відпочиваємо, як востаннє. У нас своє переносне караоке, яке можна транспортувати в один з орендованих будинків, і влаштувати там концерт, на яких мікрофони – це розхідник, що часто ламається після drop the mic (підлоги в будинках ми не псуємо!).

З приводу того, чому я єдиний, хто зробив загальну базу. Тут просто все дуже вдало збіглося. У мене поки що є фінансова подушка від минулої роботи. Це дозволяє мені не витрачати час на якусь роботу, а повністю присвятити себе проєкту, який, здається, неможливо монетизувати. Відсутність можливості монетизації, думаю, головна причина, чому до мене ніхто цього не робив. Це дуже великий проєкт. Абсолютно нормально, що про це говорили, але не робили. Тому що на цьому не заробити.

Я поки що не уявляю, що буду робити, коли мої кошти вичерпаються. Тому паралельно збираю донати, щоб мати змогу працювати над NUAM ще якийсь час після того, як на балансі буде 0. Щоправда, половину цих донатів уже витратив на календар і каталог караоке – це були аукціони на концертах від МУР та Курган і Агрегат. На ЗСУ, звісно.

– Все ж реально нема жодних шляхів монетизувати такий важливий проєкт?

– Можливо, є якісь шляхи. Але в мене не працює голова в цей бік. Я взагалі не про бізнес. Я лише розумію, що монетизація – це неминуче закриття пейволом якоїсь важливої частини контенту. Саме важливої, тому що за якусь дрібницю ніхто не стане платити.

До мене іноді приходять за якимись даними. Я поки що не брав ні з кого гроші за це, тому що зараз мені важливіша згадка NUAM там, де ці дані будуть опубліковані. Тут теж незрозуміло, як монетизувати це, бо це не поставиш на потік.

Поки що єдиний варіант, який я бачу, це донати. Разові або за передплатою за ранній доступ до якогось контенту. З такого в мене тільки плейлисти. Тому що все інше так чи інакше пов'язане з релізами, які потрібно показувати, власне, в день релізу.

Я так впевнено говорю про відсутність шляхів монетизації з однієї простої причини. Зараз про NUAM знають більше люди з індустрії, ніж самі слухачі, для яких насамперед цей сервіс і розробляється. Я вже з багатьма знайомився, спілкувався. Усі ці люди про музичний бізнес. Але поки ніхто не прийшов до мене з якоюсь чіткою ідеєю щодо монетизації, щоб теж із цього щось отримати. Я бачу NUAM як абсолютно унікальний сервіс у незайнятій ніші без будь-якого натяку на появу конкурентів. Тому відсутність якихось пропозицій для мене є сигналом, що монетизація просто неможлива. Або ж поки що рано. Або всім ліньки. Або я собі вигадав, що NUAM взагалі чогось вартий. Я не знаю. Поки що я хочу просто працювати і думати про проєкт, а не про прибуток.

NUAM однозначно вартий. Не думай про таке, це дуже крутий сервіс. Можливо, в тих людей просто нема розуміння, як такий проєкт монетизувати, оскільки його база — унікальна й раніше в нас такого не було. Я гадаю, що базова підписка кількох рівнів не завадила б?

– Український слухач дуже неохоче платить за музику. У нас на першому місці за платними підписками найгірший з можливих муз. стрім. сервісів – YT Music. Просто, тому що він найдоступніший у нашій країні. Тепер уяви, що користувач заходить на NUAM і бачить, що тут теж потрібно додатково заплатити за щось, щоб отримати доступ до плейлистів, чарту, бази артистів, радара релізів або ще чогось. Гадаю, ті, хто все ж таки заплатять, зроблять це просто як донат, а не тому, що їм дуже хочеться ще віддавати кілька доларів на місяць за музику.

Водночас я вважаю, що така робота гідна оплати. Але ким і як – незрозуміло. Я не думаю, що утримувати проєкт і себе на донати – це щось утопічне. Тим паче, враховуючи, що ні я, ні NUAM багато не вимагаємо. Тому поки що дивлюся тільки в цей бік.

У мене ніколи не було в планах зробити з цього бізнес. Немає їх і зараз. Але я завжди готовий до цікавих пропозицій. Головне, до цікавих. Погані я і сам можу придумати. Знайти мої контакти не складно ;)

– Ти не думав робити деякі плейлисти платними? Інформація коштує грошей чи не так?

– Інформація однозначно коштує грошей. Їжа, секс та інформація – це те, що завжди буде продаватися в будь-яких умовах. Ось тільки моя інформація – це добірки музики (якщо говорити про плейлисти). Не те щоб це було чимось украй важливим.

Робити повністю закриті плейлисти, доступні тільки за підпискою, я не хочу. Тимчасово закриті – можна. Але я б і сам не став за це платити, оскільки вже зараз доступно понад 100 плейлистів від NUAM на будь-який смак. Навряд чи хоч хтось їх усі послухав і сильно чекає на наступний.

– А якби для проєкту знайшлися інвестори або якісь великі медійні організації запропонували тобі співпрацю на взаємовигідних умовах, в яких би передбачалася, скажемо, фінансова ставка? 


– Я рази три починав підраховувати, скільки коштує підтримувати NUAM. Щоразу через хвилину мені ставало нудно. Та й складно це порахувати. У будь-якому разі це смішні гроші – приблизно 20 000. Гривень. На рік! Цю суму можна суттєво підняти підписками на різноманітні сервіси, які спростили б роботу або дозволили б реалізувати нові фічі. Вони починаються від ~$130 на місяць. Якби якісь із цих підписок були критично важливими для роботи NUAM, я б платив, звісно. Але поки вдається розробляти власні рішення і не залежати від сторонніх сервісів із високими цінниками.

Це я все до того, що загалом не дуже-то й зрозуміло, навіщо комусь щось вливати в NUAM. Тут, виходить, потрібно вливати в мене, щоб я міг продовжувати працювати над проєктом і після вичерпання нинішніх коштів не витрачав час на сторонню роботу. Але, знову ж таки, кому і навіщо це може знадобитися? Жодної фінансової віддачі від цього вливання проєкт не передбачає. А на махінації на кшталт «привіт, ми такий-то лейбл, будемо тобі платити, а ти наших артистів у всіх місцях на перші позиції» я не піду, звісно. 

– Знаєш, це дуже сумно, але найсумніше війна, яка безжально руйнує плани. Повномасштабне вторгнення вплинуло на реалізацію проєкту?

– Воно його запустило. Сам NUAM існує з 2020 року, але тільки після 24-го лютого 2022 року, точніше, після того, як від Чернігова відійшла русня, я по-справжньому взявся за проєкт. Я, на жаль, із тих, у кого потрібно було випустити кілька ракет, щоб до мене нарешті остаточно дійшло, біля кого ми живемо. До цього я був аполітичний. Ну той, який «я займаюся своїми справами, нікого не чіпаю, не чіпайте і мене». Тобто ідіот.

Нехай робота над NUAM буде такою собі відплатою за мою тупість перед суспільством. Усе, що я зараз можу.

– А тепер поговоримо про те, заради чого зібралися тут в інтерв’ю. Розкажи, будь ласка, про NUAM Base?

– NUAM Base – це найбільша динамічна, інтерактивна база українських артистів. Я хочу зробити цей продукт основним місцем, куди український слухач буде йти, якщо потрібно знайти артиста в якомусь жанрі та відкрити для себе щось нове на локальній сцені. Базовим місцем для наших муз. блогерів/ЗМІ, які зможуть використовувати цей інструмент для роботи.

Я хочу закрити всі запити слухача з пошуку української музики. А якщо таких запитів немає, хочу, щоб вони з'явилися, бо NUAM Base спонукає до дослідження.

– Дуже цікаво скільки часу ти робив цю велетенську базу?

– База накопичувалася з першого дня заснування NUAM, понад чотири роки. На розробку самого вебзастосунку пішло чотири місяці. Вона могла тривати довше, але я вирішив випустити те, що вже встиг зробити. Там з'являтиметься ще багато додаткових можливостей.

– Які це можливості й чим вони будуть корисні українському слухачеві?

– Здебільшого це розширення можливостей фільтрації за різними даними і дрібні поліпшення навігації. Уже майже готова фільтрація за лейблами. Триває робота над фільтром за містами. В артистів з'явиться історія динаміки популярності (ці дані накопичуються), у деяких буде опис. Список жанрів буде розширюватися. Планується блок із рекомендованими артистами від NUAM. Також постійно ведеться робота над поліпшенням процесів знаходження нових артистів. Це тільки мала частина того, що стосується NUAM Base. Паралельно я працюю над іншими проєктами для NUAM.

– Що це будуть за проєкти й чим вони здивують у майбутньому?

– Оскільки база артистів уже є, потрібні й бази альбомів (LP і EP) і безпосередньо самих треків. Перше майже готове, друге, думаю, вже наступного року. Це будуть величезні каталоги з широкими можливостями з пошуку.

Також у планах розширити можливості вже наявної бази плейлистів від інших українських кураторів і дати можливість будь-якому артистові відстежувати, в яких плейлистах він перебуває та на яких позиціях (наскільки я знаю, Spotify зараз скасовує в себе цей функціонал).

Ще б в ідеалі сам сайт повністю переписати з нуля, але поки я боюся навіть починати думати над цим.

– Ваааау, це об’ємний пласт роботи! Зичу тобі наснаги вивести це діло до кінця, бо ідея з іншими кураторами – фантастична. І з цієї нагоди цікаві твої думки про поточний стан індустрії.

–  А це не до мене вже. Я більше про музику і дані. Швидше, тільки про це. Я не знаю стану нашої індустрії, не знаю, чи є вона взагалі у нас, хто яку вагу тут має тощо. Я не думаю, що повинен відвертатися на це від основної роботи. Це зовсім інший пласт муз. сфери.

У мене є впевненість у тому, що щоб бути в чомусь хорошим, потрібно на цьому максимально сконцентруватися і не розпливатися на інші питання, навіть якщо вони близькі до основної діяльності. Може здатися, що розуміти нюанси, які впливають на твою роботу, це важливо. Але це швидше віддаляє людину від того, щоб досягти її максимуму в чомусь.

Тому нехай індустрією (що б це не означало) займаються люди, які займаються індустрією (що б це не означало). А я займуся своєю справою (що б це не... а, ні, тут усе цілком зрозуміло).

– Перед початком інтерв’ю, в чаті поцікавився у підписників, що вони хотіли б тебе запитати, то ось тобі перелік запитань:

Релізна п’ятниця — стрес чи задоволення?

— Релізна п'ятниця це прокляття всієї муз. журналістики. Весь тиждень практично нічого не відбувається і в один день на ЗМІ та слухача вивалюють тонну контенту. Можна писати про це весь наступний тиждень, але хочеться бути оперативними і ділитися новинами від слова «нове».

Традиційні ЗМІ рятуються пресрелізами, завдяки яким матеріал можна підготувати заздалегідь, але в моєму випадку це не працює. Для визначення позиції треку в плейлисті потрібно розуміти, що стоятиме поруч, а всі ~400 треків мені, звісно, заздалегідь не надішлють (не треба, будь ласка). Та я й не слухаю їх майже ніколи з пресрелізів.

Щоб відслухати кілька сотень треків, скласти нормальний плейлист, розкидати його по всіх платформах, додати самі треки до бази для їхньої появи в інших продуктах NUAM, мені доводиться збивати режим сну вже в середу, щоб у четвер встати о 22:00 і готуватися до 00:00, коли виходять усі треки. Далі добу потрібно не спати, щоб у суботу та неділю бути з друзями. Бо якщо я з ними не побуду після робочого тижня, я зійду з розуму.

З чого розпочалась любов до музики. Раптом є історія про молодіжний панкрок, де Олексій був крутим басистом?

Я записав, гадаю, близько 150 треків із 2006 до 2011 роки. Від електронної музики до грайндкору (теж, утім, електронного). Зараз усе це не має жодної цінності, але сам процес якийсь досвід дав і сформував щонайменше базове розуміння того, як загалом створюється музика. Збірку всякого експериментального лайна, написаного в ті роки, можна послухати тут: https://open.spotify.com/album/7dmQuikvJMmrCe3WUvTJsQ

Улюблений крінжовий трек евер

Будь-яка пісня Олега Псюка. Нічого більш смішного за змістом я не знаю.

5 українських виконавців, які на думку Олексія варті Греммі

 — Я не стежу за Греммі, не знаю, хто там бере нагороди і за якими критеріями їх видають. Найсильніші представники української сцени за основними трьома критеріями (текст, музика, вайб/емоції), я вважаю Vivienne Mort і Бумбокс. Дали б їм Греммі? Гадки не маю.

Отже, на цій позитивній ноті, наша розмова підійшла до кінця. Дякую, Олексію за інтерв’ю і, щоб ти насамкінець, побажав нашим читачам/слухачам?

— Мийте руки з милом. Тому що без мила херня якась виходить. Ну серйозно.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
The Rock Spectrum
The Rock Spectrum@rock_spectrum

журнал про українську музику

292Прочитань
6Автори
7Читачі
Підтримати
На Друкарні з 29 травня

Більше від автора

  • Нова музика тижня

    Добірка нової української музики від джазу до трип-хопу та альтернативи. Справжній мікс для тих, хто не боїться відкривати для себе нове

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • Orpha — Хмари мені (ЕР 2024). Рецензія

    Майстерна суміш класичного постхардкору, гранжу та альтернативи в новому ЕР київського рок-гурту Orpha

    Теми цього довгочиту:

    Життя
  • Нова музика тижня

    Нові музичні релізи: час оновити плейлист? Або просто хочеться втікати від реальності з новою музикою? У нас є ідеї! Yurcash принесе дозу сарказму і неперевершеного артроку, SadSvit додасть трішки драми, а Drevo змусить задуматись, що сталося з твоїм почуттям реальності

    Теми цього довгочиту:

    Музика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається