Згідно з доповіддю, українські біженці все ще «залежні від приватних будинків» — EUobserver

Понад шість мільйонів українців покинули країну, а близько 4,1 мільйона перебувають під програмою тимчасового захисту ЄС

Для переміщених українців доступ до гідного житла в Європі досі залишається проблематичним.

Міністри ЄС нещодавно продовжили свою директиву про тимчасовий захист (TPD) українців ще на один рік — до 4 березня 2025 року. Це система, яка надала українцям миттєвий доступ до захисту по всьому ЄС, включаючи медичну допомогу, проживання або доступ до житла та роботи.

Надзвичайний механізм було задіяно трохи пізніше, ніж через тиждень, після російської військової агресії проти України 24 лютого 2022 року. Відтоді, понад 5,8 мільйона українців втекли з країни до Європи, а близько 4,1 мільйона перебувають під програмою тимчасового захисту ЄС — більшість з них жінки (70 відсотків).

Відповідь Європи була швидкою та охопила багатьох переміщених українців. Однак, реакція, значною мірою, покладалася на солідарність приватних осіб, щодо розміщення тих, хто тікає від війни, згідно з програмним документом Європейської федерації національних організацій, що працює з безхатьками (FEANTSA).

«У таких країнах, як Греція, Бельгія, Нідерланди та Ірландія, відсутність політичної волі в поєднанні з перевантаженими системами прийому означало, що шукачі притулку періодично стикалися з сильними проблемами, через нестачу місць у притулках», — йдеться у звіті.

У лютому, EUobserver повідомляв, що близько 200 людей спали на вулицях Брюсселя, через відсутність місць для прийому шукачів притулку і вони мали значну залежність від волонтерів та організацій громадянського суспільства.

ЄС та його країни-члени досі не мають довгострокової стратегії, щоб відповісти на потреби мільйонів українців, переселених під час війни, які потребують адекватного та доступного житла, наголосили доповідачі під час заходу, проведеного FEANTSA у понеділок (9 жовтня).

Солідарність і використання приватного житла, дозволили системам прийому ЄС впоратися з величезним потоком переміщених українців, сказав Томас Єзекель, керівник сектору прийому та вразливості Агентства Європейського Союзу з питань притулку (EUAA).

«Солідарність виграла нам час», — сказав Єзекель. Додавання додаткових потужностей не завжди було можливим, через фінансові чи політичні причини, пояснив він.

На початку війни, частка переміщених осіб, які проживали у приватних господарів, у деяких країнах ЄС, досягала 90 відсотків.

«Системи прийому не можуть вирішити такі суспільні проблеми, як житлова криза та високий тиск на роботу державних служб», — сказав Єзекель. Приватний хостинг має свої обмеження, особливо як довгострокове рішення, і системи прийому вже зазнали серйозного тиску, як і ринок житла в ЄС.

Принаймні 895 000 людей були бездомними в Європі минулого року, а ціни на житло зросли більш, ніж удвічі, в таких країнах-членах, як Естонія, Угорщина, Литва, Латвія, Чехія, Люксембург та Австрія.

Крім того, враховуючи кризу вартості життя, так звана «втома від солідарності» також спостерігається в ЄС, оскільки війна затягується майже в глухий кут, як повідомляє Польська національна федерація з вирішення проблеми бездомності.

Згідно з опитуванням, проведеним Федерацією, у Польщі, де майже мільйон осіб перебуває під тимчасовим захистом, зростає занепокоєння, що кількість бездомних біженців швидко зросте в найближчі один-два роки. З початку війни, більшість переміщених українців переїхали до європейських країн, таких як Німеччина, Польща, Чехія, Болгарія та Іспанія.

Ціни на оренду продовжують рости, а відсутність соціального житла лише посилює вже існуючу кризу. Наприклад, з вересня 2021 року по вересень 2022 року, орендна плата за квартири-студії у Варшаві зросла на 50 відсотків, а в Кракові в середньому на 47 відсотків.

Незважаючи на те, що недоступність житла є однією з головних перешкод для надання допомоги біженцям, організації, які підтримують біженців у Польщі, мало роблять для вирішення цих проблем, зазначив під час заходу Якуб Вільчек, президент Федерації Польщі.

Незважаючи на певний прогрес, все ще є можливості для вдосконалення сфери дії директиви та прийому біженців, каже FEANTSA, — особливо з метою надання середньо- та довгострокових рішень. Головна організація рекомендує ЄС і державам-членам покращити моніторинг TPD і доступного фонду житла, проблеми, які існували задовго до війни в Україні та пандемії Covid-19.

Джерело — EUobserver

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
246Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається