ЖИТТЯ НА МЕЖІ: КНИЖКОВИЙ АРСЕНАЛ 2024

Джерело: інстаграм-сторінка Мистецького Арсеналу

Уже дванадцятий раз стіни Мистецького Арсеналу сповнені сотнями стендів із книжками, численними лекціями, панельними дискусіями та воркшопами, книговидавцями та культурними діячами, письменниками та читачами.

XII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» традиційно зібрав усіх небайдужих до літератури людей у цегляних залах та під відкритим небом, аби підтримати українську книговидавничу сферу, нашу книжку та її промоцію на світовому ринку. Наші журналістки вже встигли завітати на відкриття фестивалю, тож розповідаємо!

 «Книжковий Арсенал» — символ стійкости, української культури та книжки. Із відкриттям дванадцятого фестивалю гостей вітала генеральна директорка Мистецького Арсеналу Олеся Островська-Люта.

«Ми дуже раді вас бачити! Це величезне щастя сьогодні відкрити Книжковий Арсенал тут у Києві у стінах Мистецького Арсеналу! Книжковий Арсенал — це мультидисциплінарний фестиваль, де осмислюються найважливіші питання суспільства, які ми можемо вхопити на цей момент. Я теж хотіла би від імені Мистецького Арсеналу та «Книжкового Арсеналу» як нашого головного щорічного проєкту висловити солідарність із книжковим Харковом, ми вважаємо, що наш обов’язок підтримати сьогодні Харків книжковий. Купуючи книжки, пишучи, власне кажучи, роблячи все, що в наших силах, задля підтримки», — Олеся Островська-Люта.

До подяк долучилась директорка «Книжкового Арсеналу» Юлія Козловець. 

«Я вдячна всій команді “Книжкового Арсеналу”, це команда, яка вміє робити дива, вона власне зробила все можливе й неможливе! Я вдячна всім партнерам, Збройним Силам України за те, що ми можемо сьогодні працювати, за те, що ми можемо робити сьогодні фестиваль, який нам із вами так потрібен. Ми тут можемо бути спільнотою, яка так багато важить. Я вдячна нашій неймовірній кураторській групі — Тетяні Огарковій та Володимиру Єрмоленку. Ця метафора “життя на межі” потрапляє в кожне серце, вона говорить, як ми з вами сьогодні живемо на межі. Дякую кураторці Олені Гусейновій, за потужну літературну програму, яка виводить на сцену автора тексту, поета, поетку, людей, які створюють, пишуть книжки, які залишаться для наступних поколінь», — Юлія Козловець.

 

Кураторами цьогорічної фокус-теми — “Життя на межі” — стали літературознавиця Тетяна Огаркова та Президент українського ПЕНу Володимир Єрмоленко.

 

«Цього року ми запропонували тему “Життя на межі”. Що таке межа і чому ми з вами живемо на межі? Ця тема для нас була дуже важливою, тому що нам здається, що те, що переживає сьогодні кожен із нас: і видавець, і читач, і , насамперед, громадянин — це перебування на межі. Ми з вами бачимо ту ціну, яку платить наша країна, щоби ми продовжували бути разом і називати українську культуру, українську книжку. За ці останні два роки ми бачили дуже багато людей, які у зруйнованих бібліотеках продовжують працювати, ми бачили людей, які продовжують опікуватися українською книжкою у підземеллях. Ми бачимо, наскільки багато про людину говорить її поведінка у такій межовій ситуації. І ось нам здається, що така тема — це тема про нашу солідарність відносно тих людей, які перебувають ближче до тієї межі. Однак ця межа не десь на сході, вона проходить всередині кожного з нас», — Тетяна Огаркова.

 

Спеціальна програма українського ПЕНу «Тривання голосу», літературна програма Олени Гусейнової, професійна програма кураторства Оксани Карп’юк, програма «П’ятий Харків» за кураторства Євгена Стасіневича, програма для дітей та підлітків Олі Русіної, понад 100 видавництв, 160 подій та 10 виставкових проєктів — це неповний список того, що очікує на гостей фестивалю.

«Підтримайте, будь ласка, видавців! Підтримайте сьогодні тих, хто створює книжку, купуйте книжки, говоріть із видавцями, дякуйте їм за їхню роботу!», — Юлія Козловець.

 

Діліться враженнями, якщо вже встигли відвідати фестиваль, якщо ж ні — до зустрічі на Арсеналі!

Світлини використані у матеріалі від фотографів: Роман Шаламов, Сергій Хандусенко, Валерія Ландар, Артем Гвоздков.


Підтримай медіа Bestseller, якщо тобі подобається наш контент та матеріали!

Банка для донатів: https://send.monobank.ua/jar/43FCeWS3db


Авторка: Софія Стефанишин


Маєш цікавий матеріал про сучасну українську літературу та хочеш, аби його опублікували? Надсилай на пошту [email protected].

Популяризуймо сучукрліт разом!


Ми у соцмережах: Instagram, Telegram, TikTok, YouTube

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Bestseller
Bestseller@bestseller.media

Літературне медіа BestSeller

1.2KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 15 жовтня

Більше від автора

  • Розмова про дебютний трилер «Маяк» з Віталієм Дуленком

    Дебют книги цього автора мав успіх на Книжковому Арсеналі, адже протягом першої доби всі примірники було розпродано. Крім того, увесь тираж містичного трилера «Маяка» від Віталія Дуленка, який привезли на Арсенал, розкупили на третій день.

    Теми цього довгочиту:

    Сучукрліт
  • Богдана Романцова про книги для медіа Bestseller

    Чи помітив/ла, як змінилося наповнення полиць наших книгарень упродовж кількох останніх років? А скільки книжок українських авторів зявилося у твоїй бібліотеці?

    Теми цього довгочиту:

    Сучукрліт
  • Мар‘яна Гірняк: розмова про книги

    На фестивалі «Книжкова країна» нам вдалося поспілкуватися із чарівною Мар‘яною Гірняк. Розмову про цікаві історії з дитинства Мар’яни і як вона почала читати, про любов до Софії Андрухович і нелюбов до Юрія Андруховича — читай у матеріалі!

    Теми цього довгочиту:

    Українська Класика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається