Зсу та фізпідготовка

Частина перша. Бекграунд.

Перед тим, як почати, мушу вказати наступне. Досвід і ставлення мої субʼєктивні, можуть бути застарілі. І різні спортивні роти, які в армії тільки тим і займались, що готувались до змагань — до уваги не беруться.

Кінець березня 22-го Батальйонні богатирські ігри.

- Рота, завтра біжимо марш кидок у повній вигрузці. Питання?

- Чи буде нас супроводжувати швидка, коли в половини зупиниться серце?

(с) вечір перед марш кидком.

Зранку до нас вийшов інструктор з дзиґарем в зубах, глянув на нашу групу сонечко, почухав голову і такий: та хуй з вами, будемо йти. Бігти будемо крайній кілометр, щоб комбат не матюкався. Підходить?

Потім він вигнав геть двох сержантів, бо ті не слухались і не падали, коли він давав таку команду. Маршкидок це не просто біг з броніком і автоматом. Це: лягай, міни; зайняти позиції, заховатись, розбитись на двійки-трійки.

В кінці цього марафону щастя, я штовхав Катю в бронік, бо вона не могла бігти. Зате мій командир відділення біг, як Форест Гамп, а у мене з ним 17 років різниці.

На час моєї служби середній вік гордого галицького тероборонівця +\-40-45 років. У відділені я зі своїм третім десятком за плечима був наймолодшим. Тобто, рекси, як ото на рекламі, то хіба в рекламі. Самі люті воїни, то дорослі дядьки, в яких дорослі діти, а може й внуки.

Запитай першого кращого солдата строковика про фізпідготовку і почуєш: солдат повинен вміти бігати та копати.

Але як колишній тренер з кросфіту з досвідом в 6 років і кількома десятками гарно навчених атлетів (в тому числі й військових), додам: не тільки.

Бігати й копати це добре, але це ти навчишся в будь-якому випадку. Раз біля тебе гавкне снаряд, то будеш і бігти, і стрибати, і падати як олімпієць. Адреналін взагалі дива творить. Але він не безлімітний.

Стара совкова армія зводила фізпідготовку до: заїбати солдата.

Звідти: кругле носимо, квадратне котимо.

В результаті солдат міг виконати поставлене завдання, але потім пів життя лікував травми. Бо ти сраний гвинт — роби срану роботу. А коли не зможеш — несіть новий гвинт, а цей до сраки.

Західні військові (а ще копи, пожежники та рятувальники) вирішили так не робити… точніше, робити не зовсім так. Вони імплементували систему кросфіт. Як не дивно, але кросфіт (я маю на увазі справжній кросфіт, а не фітнесова колова пародія) гарно ліг на підготовку солдат. Більшість потреб закриває аж бігом.

Можу помилятись, але серед військових у нас першими кросфіт почали використовувати Азов і Корди. Ще знаю, що патрульну поліцію бразильського джіу-джітсу. В Києві, знаю, закріпилось.

Тобто, з: заїбати бігом — давайте піднімемо фізичні показники.

Знаю, що в Герці та НГУ Азов є щось схоже. Тобто люди працюють зі штангами, гирями, сендбегами. І це краще, ніж: «Рота, 20км в повній вигрузці». Бо 20 км ти пробіжиш, але потім будеш довго лікувати спину і коліна. Якщо взагалі полікуєш.

Тобто, давайте з плюсів. Армійська фізпідготовка навчить тебе виконувати поставлені завдання. І зробить тебе достатньо дисциплінованим. І… на цьому все.

Мінуси очевидні. Твоє здоровʼя, травми та відчуття після, нікого крім медика не хвилюють. А як не напишеш рапорт, то не хвилюватимуть і його. Не віриш? Глянь скільки ветеранів зараз лікують здоровʼя після повернення. І це я не про поранення чи контузії. Коліна, хребет, зуби, тиск, серце. Та й у реабілітологів знижки для військових не від доброти душевної.

Це підводить до очевидних висновків.

1. Я піду в ЗСУ і там накачаюсь — брехня. Це кілька відсотків і ти туди не увійдеш. 2. Займатись своєю фізпідготовкою потрібно ДО попадання в ряди збройних сил, а не вже там.3. Проблема не в тому, як пробігти умовний марш кидок, а як після нього відновитись.4. Ходити в зал, робити жим лежачи або підйоми не біцепс недостатньо.
На фото наша горда «Team Балу» забрали перше місце на батальйонних богатирських іграх. Четверо точно — треновані люди в цивільному житті.

Частина друга. А що ж робить?

Давай так. Мій топ вправ для майбутніх воїнів ЗСУ.

Станова тяга, підтягування, жим штанги стоячи, поштовх гирь, присідання зі штангою, бурпі (а куди без них), прогулянка фермера, тренажер для греблі.

Вистачить тобі цього? Прекрасно! Тоді мені потрібний твій донат і поширення. Країні потрібна перемога, розвідникам треба дрони, снайперу набої. А тобі здалось би НЕ потрапити на обкладинку журналу: Ухилянт.

Я не знаю, хто це робив, але по доброму заздрю креативності

Не вистачить тобі? Тоді по порядку.

Перше з чим ми зіткнулись, ще у франківську: бронежилети. Вони з незвички важкі, незручні й тиснуть. В нас спершу був один на взвод, його притарабанив покійний Застава. Броня важка, з кожухом і з захистом паху. Перекладу на цивільний: це коли в тебе плити не дві, а чотири. І всі на тобі. Каска теж була стара, важка. І в цьому, плюс автомат з б/к, ти стоїш, або ходиш дві години. І шість в тебе перерва.

З незвички в тебе німіє шия, ниє спина і плечі. Але з часом звикаєш. Коли дали інші броніки по 11 кг, то ми тішились — нарешті щось легке. Ходиш, в ньому, бігаєш, спиш — звикаєш одним словом. Потім, ніби куртку одягнув. Правда, я не копав у них жодного разу. Думаю, задоволення сумнівне.

Цей вступ до чого? До абсолютно всього ти не підготуєшся, як би не хотілось. Місцями для твого тіла щось буде новим досвідом. Але йти взагалі з паскудною фізичною підготовкою — радість дуже сумнівна.

Так з чого варто почати?

В піхоті, де я був — ми вічно щось кудись носили (як не волонтерку, то цинки з патронами чи гранатами) і копали. Тобто я не згадаю день, аби я не тягнув щось чи не працював лопатою.

Кульмінацією було, коли ми з моїм сержантом, й з покійними Лисим та Електриком двома бензопилами розпетляли чверть лісопосадки дубів. Тоді мене двічі ледь не придавило деревами, а Електрику таки придавило автомат, що мусили розгинати ствол, бо його зігнуло. Але то історія не для сьогодні. Наносився я тоді тих колод на вічність вперед.

Тому, майбутній воїн, звикай тягати залізо або свою власну вагу на брусах чи перекладині. І звикай тягати з правильною технікою, бо ситуацій «зловила спина» на моїй памʼяті було вдосталь.

Для війська (особливо піхоти) гарно працює тренувальна схема: тягни/штовхай.

Це коли твоє тренування складається зі схеми: день тяги й день поштовхів.

По вправах можна віднести ось так.

День тяги:

- Станова тяга (класична, сумо, румунська, мертва)

- Підтягування.

- Тяга блоку.

- Підйом на біцепс.

- Робота на греблі.

Тобто вправа, де ти або тягнеш, або тягнешся до чогось.

І відповідно день поштовхів.

- Армійський/строгий жим (тобто стоячи).

- Поштовхи, швунги, трастери, кидки медболу.

- Жим лежачи.

- Віджимання.

- Віджимання на брусах.

- Присідання (зі штангою, без штанги).

Аналогічно день де ти штовхаєш вагу від себе або штовхаєш своє тіло від чогось.

Тобто, ось вправи, регулярне виконання яких (крім підйомів на біцепс і жиму лежачи — то просто тобі для краси та задоволення), дозволить тобі не відчувати себе жалюгідним, коли тобі таки прийде повістка. А вона тобі прийде.

Тепер що з цим всім робити?

- Приділи увагу розминці своїх суглобів (плечі, лікті, коліна, запʼястки, стопи.- Укріпи поперек. Полюби гіперекстензію і полюби качати прес. Бо хребет тримають мʼязи з обох сторін.- Знайди тренера, якщо є щось з переліку, що ти не вмієш. Або якась вправа тобі невідома.- Працюй так, аби вміти швидко відновлюватись. Це якраз біда армійської підготовки. Тебе готують виконати завдання, але тобі не покажуть, як відновитись після того. Чим швидше і краще, ти відновлюєшся — то більше це говорить про твою фізуху.- Не забудь про заминку в кінці кожного тренування. Це не менш важливо, ніж розминка.- Тренуйся в різному темпі. Одне тренування поволі й не поспішаючи. Інше можеш перетворити у вибухове кардіо. Метод далеко не єдиний, але я б дотримувався його, якби був вибір.

І наостанок.

Краще будь-яка фізична активність, ніж її відсутність.

На архівному відео фінальна вправа в батальйонних богатирських іграх. Жим 60 кг за хвилину. Другий результат в батальйоні. Невеликий доказ, що я трохи розбираюсь в тому, про що пишу.

Готуйтесь, допомагайте та донатьте. Бо цей дощ надовго.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Іван Дурський
Іван Дурський@ivan_durskyi

3.5KПрочитань
24Автори
89Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається