Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Абсурд на серйозних щах, частина 2. Сплав веселих металів

Зміст

Якщо спитати більшість слухачів про їх асоціації з рок музикою чи металом, то навряд ми почуємо про сатиру, гумор, пародії, чи ще якийсь веселий балаган. Але насправді подібної творчості також вистачає. І іноді вона приймає дійсно чудернацькі форми.

Коріння цього безумство можна побачити ще в 80-их, коли на піку популярності були такі гурти як Twisted Sister, ZZ Top і інші. Пізніше цей настрій було в істотній мірі збережено в рамках глем-метал напрямку, а розвиток павер металу і різних напрямів споріднених з фолк музикою додали цій тенденції різноманіття і місцями довели її до абсолюту на грані з абсурдом. І по мірі розвитку конкуренції і, відповідно, потреби дивувати слухача різних незвичних експериментів ставало все більше, а межі адекватності почали перевірятись все частіше.

В першій частині були наведені колоритні приклади пов’язані з павер металом. В цій же пропоную пройтись по більш широкій жанровій палітрі.

Steel Panther. Провокативна ностальгія

Раз вже я згадав про коріння в 80х, то почати підбірку буде логічно з гурту який будує свою ідентичність на пародіюванні стилістики року саме тієї епохи.

З цим гуртом одразу варто зауважити: це не той гурт який вам захочеться дивитись і слухати в присутності неповнолітніх. Про цензуру якщо ці хлопаки і чули, то забули про її існування майже одразу. Пісню “Death To All But Metal”, яку я обрав для цієї підбірки, по їх міркам можна назвати майже цнотливою, а це про щось та й говорить.

Steel Panther - Death To All But Metal

Nanowar of Steel. Пародія як сенс існування

Про пародійний гурт Nanowar of Stell і їх італійських пародійних побратимів я раніше вже писав. Але оминути їх в цій підбірці було б просто злочином. Гурт всю свою творчість побудував на гуморі під якісну музику з максимально абсурдними, але цікавими кліпами. Тут я додам замість однієї пісні 2, оскільки в певній мірі вони окреслюють діапазон їх творчості і демонструє 2 різні грані безумства.

Перша, це пісня натхненна каталогом ІКЕА (так, буквально, ледь не половина тексту це назви звідти). Моя улюблена пісня цього гурту, і однозначно найколоритніша за своєю осноною.

NANOWAR OF STEEL - Valhalleluja (ft. Angus McFife from Gloryhammer)

А друга, “Afraid to Shoot into the Eyes of a Stranger in a Strange Land”, є пародією одночасно на всю творчість Iron Maiden в одній пісні. Це дивовижне поєднання абсолютно невзаємопов’язаних строк, які одночасно з тим дуже органічно поєднуються одна з іншою. Настільки абсурдно, що навіть прекрасно.

Nanowar Of Steel - Afraid to Shoot into the Eyes of a Stranger in a Strange Land

Leo Moracchioli / Frog Leap Studio. Абсурд на несерйозних щах

Лео з непростим для вимови прізвищем однозначно найпродуктивніший представник підбірки. Роками він видавав нові кавери ледь не щотижня і востаннє коли я дивився на кількість оних, їх число перевалило за три сотні (зараз не здивуюсь якщо їх кількість вже близько чотирьохсот). При чому під кожну пісню він намагається зробити не тільки цікаве аранжування, а і окреме яскраве шоу. А якщо це ще і поєднати з піснею яку і без таких талантів кумедно почути в чоловічому виконанні… Все таки шоу де дорослий чоловік називає себе “Barbie Girl” і творить різноманітну дичину зі своєю дочкою переплюнути важко.

Barbie Girl (metal cover by Leo Moracchioli)

Kontrust. Метал з сільським антуражем

Австрійський гурт Kontrust використовує доволі колоритні образи альпійських селян і грає на контрасті подібної творчості з їх доволі неконсервативним звучанням. Виходить доволі цікава суміш, яку непросто описати словами, краще один раз поглянути.

KONTRUST - Hey DJ!

Babymetal & Joakim Broden. Інтернаціональний вінегрет

Мемний дівочий гурт в колаборації з вокалістом найвідомішого історично-мілітаристичного гурту, що схоже навіть спить в камуфляжних штанях… Це вже звучить як початок чогось дивного. Але якщо познайомитись з тим що вийшло в результаті… Думаю ніхто не опише це культурне безумство краще за оцього коментатора:

“Японський гурт за участі шведського вокаліста, виконує варіацію фінської пісні з ірландською хореографією в Данії… Вау”
BABYMETAL | Oh! MAJINAI (ft. Joakim Brodén)

Bloodywood і Bonde do Metaleiro. Кавер що зібрав всі доступні меми

Раз вже ми зачепили колаборації, згадаємо ще одну, на цей індо-бразильську. Пісня “Tunak Tunak Tun” і в оригіналі є доволі колоритним витвором, а уж в опрацюванні мега колоритних авторів індійського вуличного металу це взагалі ультимативна гумористична зброя. Всього одне коротке відео і ви в курсі всіх мемів які були популярні в Індії 6 років тому, з мега веселою і енергійною піснею в якості бонусу.

TUNAK TUNAK TUN METAL VERSION | Bloodywood Feat. Bonde do Metaleiro

Lord of the Lost. Готична сальса і максимальна провокативність

Гурт Lord of the Lost має схильність до постійної зміни крайностей. В їх історії були і готичні драматичні альбоми (яскравий приклад пісня “Lighthouse” з альбому "Swan Songs II"), і доволі неординарні творчі експерименти з поєднанням стилів (наприклад пісня “Rainig Stars”), і яскраві провокативні роботи (як наприклад “La Bomba”, яка і потрапила в цю підбірку).

Пісню “La Bomba” фанати прозвали готичною сальсою. І не просто так. Готичне виконання пісні з мелодією що краще відповідала б сальсі, на фоні відео з кастингом фрік-шоу. Це однозначно унікальне поєднання на просторах ютубу.

Маленький дісклеймер: гурт м’яко кажучи “не скрєпний” і хоча в ранній творчості (до якої належить ця пісня) вони не чіпали ЛГБТ тематику так відкрито як зараз, але враховуючи доволі помітну консервативність нашого суспільства в деяких питаннях, попереджаю одразу: певний мінімальний ценз толерантності для перегляду цього відео потрібен (ну і звичайно це ще один гурт який ви вірогідно не захочете дивитись при дітях).

Lord Of The Lost - La Bomba

Lagerstein. Піратська ода про ром

Весела бешкетна мелодія, незамисловатий текст про пиття корабельних запасів рому і повна відсутність намагання виглядати автентично (достатньо звернути увагу на звуки автомобільного двигуна на піратському кораблі). Отакий от нескладний рецептик несерйозної але хорошої пісні від гурту Lagerstain. А що ще треба?

Lagerstein - Drink the Rum

Ya Banished Privateers. Веселощі під прапором Веселого Роджера

Серед піратських гуртів які намагаються витримувати певний рівень автентичності ці хлопці і дівчата є мабуть найкращими. При цьому вони вдало розбавляються свою тягу до автентичності і різними бешкетними роботами. Гарний приклад “Rowing With One Hand”, пісня що грається з двузначністю деяких висловів і має веселе і дещо провокативне відео. Ну і в принципі, кому ж ще займатись подібним як не піратам, тим хто перебував за межею законів і моралі.

YE BANISHED PRIVATEERS - Rowing With One Hand

J.B.O. Німецька рожева гумористична якість

Це ще один конкретно пародійно-сатиричний гурт в нашій підбірці. При чому вони регулярно примудряються придумувати доволі дивні не схожі одна на іншу пародії з доволі своєрідними відео. Тож обрати якусь одну пісню для цієї підбірки було непросто. Але думаю “Panzer Dance” і дух гурту добре розкриває і звучить/виглядає достатньо цікаво, тож хай буде вона.

Бонус. OT VINTA. Трошки агрономічного абсурду

В рамках цього огляду здебільшого були представлені різні метал гурти. Гурт Ot Vinta не зовсім витримує цю жанрову планку, це скоріше просто фолк рок, але їх тексти і відео настільки органічно вписуються в цю компанію, що не згадати їх я не можу. Тим паче є одна весела, не дуже відома, але шикарно підходяща під тему пісня, “Опля-картопля”. Я навіть не уявляю як так таке можна було написати і придумати таке відео.

OT VINTA Опля-картопля

Ну а на цьому підбірочка добігає свого завершення. Чи буде колись частина 3 поки не знаю. Наче всіх кого хотілось згадати я не забув, але регулярно виходить щось нове і можливо матеріал назбирається швидше ніж зараз думається. Ну а поки час закруглятись. Да прибудуть з вами позитивні емоції і хороша музика!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.1KПрочитань
2Автори
19Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Lordi. Євробачення що змінило все і монструозна молитва хард року

    Гортаючи стрічку новин неможливо оминути той факт, що сьогодні фінал Євробачення. Своєрідне шоу, на якому не часто вдається помітити щось дійсно цікаве, але 18 років тому один виступ на ньому перевернув моє життя. Тож чому б не згадати про гурт що здійснив ту революцію.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Galactic Empire. Зоряні Війни в стилі Heavy Metal

    Сьогодні фанати по всій планеті святкують День Зоряних Війн і саме час згадати про гурт який майже всю свою творчість побудував на любові до цього всесвіту і завдяки якому це свято можна проводити під музику в стилі геві-метал.

    Теми цього довгочиту:

    Зоряні Війни
  • Абсурд на серйозних щах, частина 1. Шалена десятка power metal

    Далеко не всі метал-гурти пишуть серйозні тексти і є зразками байкерської брутальності. Ще з 80х років в метал музиці є місто гумору, самоіронії, а місцями і відвертій пародії. В цій підбірці будуть представники напряму power metal, в якому серйозність і абсурдність часті сусіди

    Теми цього довгочиту:

    Метал

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається