Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Абсурд на серйозних щах, частина 1. Шалена десятка power metal

Зміст

Далеко не всі метал-гурти пишуть серйозні тексти і є зразками байкерської брутальності. Ще з 80х років в рок і метал музиці є місто гумору, самоіронії, а місцями і відвертій пародії. В цій підбірці будуть представники напряму power metal, в якому серйозність і абсурдність часто йдуть рука об руку.

Одразу варто зазначити що сам напрям не є гумористичним чи пародійним. Просто так сталось, що саме в ньому величезна кількість гуртів почала писати фентезійні тексти (за що напрям часто називають ще “фентезі металом”), деякі навіть створювали собі повноцінні образи з тематичними костюмами. Через це деякі фанати почали висміювати цей напрям (існує стереотип що це напрям де можна співати будь що абсурдне, але головне з серйозним обличчям), а там де є насмішки часто виникає самоіронія і самопародія. І частина гуртів подались в неї конкретно. І тому зараз в рамках одного напряму можна побачити дуже різні гурти, в спектрі від епічних і серйозних HammerFall і Stratovarius, до абсолютно несерйозних Gloryhammer чи Alestorm. Сьогодні нас цікавить якраз менш серйозна сторона цього спектру.

Для цієї підбірки я обрав 10 пісень, які можуть бути принаймні частково класифіковані як power metal (зараз більшість гуртів робить суміші стилів, тож чистий павер без домішок зустрічаєтсья не так часто). Обирались вони по принципу не більше однієї пісні від гурту і обов’язково з чимось абсурдним або в текстах, або принаймні в відео. Жодного рейтингу тут нема і сортування не має прихованих підтекстів.

Gloryhammer. Ні кроку без молоту

Почнемо з типового і мабуть одного з найвідоміших представників цієї частини паверного спектру.

Цей гурт з самого початку підкреслив свій напрям доволі колоритними образами. Музиканти в максимально непрактичних фентезійних обладунках, фронтмен що всюди бігає з величезним молотом, який у нього, як у радянських інженерів, виступає універсальним інструментом. Є у них і “злодій”, з яким вони постійно б’ються в своїх кліпах. Коротше, такий собі типовий набір персонажів з фентезійного мультфільма десь так кінця ХХ сторічча.

Для цієї підбірки з їх чималенького вибору пісень я обрав “Hootsforse”. Вона варта додавання в цей список хоча б за строки де закликають субмарини летіти в космос. А уж коли вони це все візуалізували… І все це під чіпялючу веселу швидку музичку. Хороша штука щоб отримати задоволення від чогось несерйозного.

GLORYHAMMER - Hootsforce

Angus McSIX. Реінкарнація з великим его, мечем і динозавром

Я вже якось згадував про неприємну історію що призвела до розставання Gloryhammer з їх фронтменом Ангусом МкФайвом. Через деякий час він реінкарнувався в Ангуса МкСікса з власним гуртом, мечем замість молота і ще абсурднішими і самоіронічнішими текстами. Достатньо сказати, що по одній пісні було присвячено його мечу (там ледь не любовна балада) і… динозавру що стріляє лазерами. Власне пісню про останнього я і пропоную до вашої уваги.

ANGUS McSIX - Laser-Shooting Dinosaur

Victorious. Гурт що поєднав ніндзя, драконів і динозаврів

Ну і раз мова зайшла про динозаврів, однозначно варто згадати гурт Victorious. Нещодавно вони випустили нову пісню про тиранозавра, що власне мені і підкинуло ідею зробити цю підбірку. Але до динозаврів вони прийшли не одразу. До того у них був наприклад “Super Sonic Samuray”. Але найкращою ілюстрацією їх творчості є пісня, що називається “динозаври і дракони”, але на обкладинці містить дівчину-ніндзя (вони реально мішають несумісне і при цьому на диво виходить щось придатне до вживання).

VICTORIUS - Dinos and Dragons

Graalknights. Пауер-рейнджери від світу рок-музики

Колись був пік популярності дитячих серіалів з командами яскраво одягнених героїв, жахливою графікою і примітивними сценаріями. Найвідомішим з них мабуть був пауер рейнджери, але можна згадати і інші (мені наприклад з джетікса запам’ятався ще “Бітл-борги”). Гурт Graalknights ідеально відтворює цю атмосферу низькобюджетних і дещо трешовуватих серіальчиків (та і мультсеріалів того часу також). Така собі доза ностальгії за дитинством.

Вершиною їх творчості стала пісенька про залізну силу гарбузів. В ній навіть є відсилки до типових реклам тих часів. При цьому звучить, зараза, звучить! Не в останню чергу завдяки візиту мастодонта жанру: Хоакіма Брьодена з гурту Sabaton.

Grailknights - Pumping Iron Power

RYUJIN. Power metal для анімешників

Про цих хлопак вже заходила мова в тексті про східний метал, але не зайве буде згадати їх і тут. Щонайменше, варта згадки пісня “Raijin & Fujin”, яка не тільки має енергетику аніме-оупенінгу, але просякнута цим духом як в тексті, так і в відео-ряді. Чого тільки варта вставка такого собі “наруто-рану”.

RYUJIN - Raijin & Fujin (feat. Matthew K. Heafy)

Feuerschwanz. Шалені німці і пісні про медовуху

Взагалі цей гурт історично більше є представником фолк сцени. Але в останніх кількох альбомах почав переважати метал, в тому числі і з паверними елементами (у них є нвіть пісня “Lords of PowerMet” - “володарі пауер-медовухи”, гра слів з назвою напряму). Про них можна говорити бескінечно довго (що вже було зроблено в окремому тексті), а в цій підбірці хочеться згадати пісню про “молот для крафту медовухи” (який Ангус їх покусав так, що вони змогли якось приписати сюди молот історія умалчує).

Епічна пісня, з доволі кріповим текстом і дуже колоритним кліпом.

Feuerschwanz - Methämmer

Brothers of metal. Епічні тексти про вікінгів і їх богів і відео зняті для розваги

Ще один гурт про який вже була окремо мова, але який вартий ще однієї згадки, враховуючи їх творчість.

При тому що самі по собі тексти, на відміну від більшості учасників цієї підбірки, не містять відвертого абсурду, це компенсується манерою знімати відео. Грати на мечах як на гітарах, знімати абсолютно нелогічну, але красиву сцену з соло на гітарі стоячи в лодці посеред озера без весел, в кожному відео влаштовувати неприємності аніматору в шоломі з шипами… Гурт не намагається виглядати серйозно. Зате вони отримують купу хорошого настрою і дарують його людям.

Найбагатшим на веселі моменти їх кліпом є “Kaunaz Dagaz”. Його ми в нашу підбірку і включимо.

BROTHERS OF METAL - Kaunaz Dagaz

Powerwolf. Нестандартні обряди відродження

Хоча цей гурт має в свої текстах чимало сатири на релігійні теми, абсурдність для них не дуже типова. Але є одна дуже особлива пісня, про один дуже незвичайний обряд відродження, за допомогою дуже поширеного явища. Мова про “Resurrection by Erection”, пісню що свого часу навчила мене звертати увагу на тексти пісень що я слухаю.

POWERWOLF - Resurrection by Erection

Wind Rose. П’янка веселих дворфів

От про цей гурт можливо ще варто буде поговорити окремо. Але поки виділимо основне: гурт обрав образи гномів і відповідно вся творчість вибудовується навколо цього. Є пісні про їх гірняцьку справу, їх битви і тд. Є і про їх високоградусний відпочинок і чому краще не соватись до них в цей момент.

WIND ROSE - Drunken Dwarves

Alestorm. Веселі пірати-алкоголіки

Цей гурт особливо знається на веселому креативі. Достатньо згадати 2 “собачих” альбоми, де всі слова замінені гавканням:

Левова частина їх текстів це пісні про відпочинок, випивку і піратське (часом не дуже) бешкетне життя. Ідеальним зразком їх сутності, як на мене, є пісня “Pirate Metal Drinking Crew”.

ALESTORM - Pirate Metal Drinking Crew

Всі це пісні і гурти нагадують, що часом не обов’язково бути серйозним. Часом треба просто отримувати задоволення від чогось веселого і по хорошому абсурдного.

А оскільки хорошого забагато не буває, у мене вже назбирався матеріал для другої частини, де нас вже не обмежуватимуть рамки виключно power metal. Постараюсь найближчим часом додати і ту підбірку.

А на сьогодні закругляють і да прибуде з вами хороша, хай навіть і дещо абсурдна, музика!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.1KПрочитань
2Автори
19Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Lordi. Євробачення що змінило все і монструозна молитва хард року

    Гортаючи стрічку новин неможливо оминути той факт, що сьогодні фінал Євробачення. Своєрідне шоу, на якому не часто вдається помітити щось дійсно цікаве, але 18 років тому один виступ на ньому перевернув моє життя. Тож чому б не згадати про гурт що здійснив ту революцію.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Galactic Empire. Зоряні Війни в стилі Heavy Metal

    Сьогодні фанати по всій планеті святкують День Зоряних Війн і саме час згадати про гурт який майже всю свою творчість побудував на любові до цього всесвіту і завдяки якому це свято можна проводити під музику в стилі геві-метал.

    Теми цього довгочиту:

    Зоряні Війни
  • Абсурд на серйозних щах, частина 2. Сплав веселих металів

    Якщо спитати більшість слухачів про їх асоціації з рок музикою чи металом, то навряд ми почуємо про сатиру, гумор, пародії, чи ще якийсь веселий балаган. Але насправді подібної творчості також вистачає. І іноді вона приймає дійсно чудернацькі форми.

    Теми цього довгочиту:

    Підбірка Пісень

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається