Bushido Risen Sun - японські міфі та підступна тактика

Bushido це скірміш варгейм, в якому гравець бере під своє командування невелику групу мініатюр, які репрезентують унікальних героїв, а не безлику велику армію, як у варгеймах до яких ми звикли. На стандартні формати в грі можна брати від 3-ьох до 10-и мініатюр. Можна подумати, що це обмежує можливості геймплею, але це не так, адже геймплей у цій досить глибокий завдяки деяким унікальним механікам.

Але про все по порядку. Bushido це фентезійний варгейм від GCT Studios, дія якого розгортається у вигаданому всесвіті, заснованому на міфах і фольклорі Східної Азії. Тут ви знайдете самураїв, ніндзя, оні, піратів, некромантів, кочовиків, тенгу, монахів і все що може бути пов'язане з любими нами культурам Японії та Китаю. Якщо ви любите культуру і міфи сходу, то ця гра точно для вас. І одразу хочу сказати, що мініатюри в грі просто ши-ка-рні.

Добре, а що ж з механіками. Чим вона така унікальна і не схожа на інші.
Перш за все, в очі кидається мінімалізм і камерність гри. Для гри не потрібно багато мініатюр і місця. Бій може початись у кімнаті, де проходить чаювання і тіснота приміщення не стане на заваді, а навпаки, змусить краще продумувати свою тактику і те, як перемогти противника. Це додає в гру кінематографічності, де кожне рішення матиме вагу, що може змінити хід гри.

Навчальна гра на полі 12''х12''. Три мініатюри на полі з кожного боку. Ідеально, щоб навчитись базовим механікам.
Навчальна гра на полі 12''х12''. Три мініатюри на полі з кожного боку. Ідеально, щоб навчитись базовим механікам.


Далі хотілось би розповісти про активацію моделей і в чому її принадність. Активуються моделі по черзі з кожного боку. Можна виконати просту дію, або складну. Кожна з цих дії втомлює чи виснажує вашу модель, що накладає на неї негативний модифікатор під час бою. А якщо її ще атакуються ззаду чи збоку...
Так, напрямок, куди дивиться модель теж важлива, бо удари з тилу, як водиться, більш болючі.
Якщо ви атакуєте ворожу модель в ближньому бою, то вона може захищатись. Це тримає увагу гравців на грі весь час і додає занурення в процес, адже треба слідкувати за тим, щоб тебе не обхитрили підступним маневром.

"Обході ету шелупонь"
"Обході ету шелупонь"

І ось ми дійшли до найцікавішого, бойова система. І вона тут просто крутезна. Коли модель атакує, то її ціль захищається і може відбити атаку і поранити чи навіть вбити атакуючого. Також кубики тут кидаються в закриту. Справа в тому, що в кожної моделі є пул кубів, які використовуються, коли модель вступає в бій. Ці кубики можна в закриту від опонента розпо ділити між нападом і захистом на ваш вибір, і найбільший кидок для кожного має перевершити кидок вашого опонента, щоб відбити його атаку і відповісти на удар. Тобто це такий собі ризик менеджмент, який може неочікувано принести перемогу.

Це дві основні механіки, які виділяють Bushido на фоні інших ігор. Є багато інших, звичайно, абілки героїв, зброї, Кі ефекти.
Про все це більше детально можна почитати в книзі правил, яка є безкоштовною і її можна знайти за посиланням в чатику Bushido.

https://t.me/+cbK6smFxGjQ3Mjgy

Також є відео українською, в якому розповідається все більше детально.
Воно складається з двох частин, загальна інформація і одразу пробна гра.
Це дозволить побачити базові механіки в дії.

https://www.youtube.com/watch?v=MIi5kIQnK8E


А де ж взяти ці прекрасні мініатюри? Звичайно, що гра не така популярна як Ваха і її не возять всі кому не лінь, але Bushido можна легко замовити з-за кордону, або ж роздрукувати на 3-д принтері. На жаль, не весь модельний ряд доступний у форматі друку, але для того щоб почати це те що треба. Всі моделі доступні можна знайти, знову ж таки, в чатику.

Як висновок скажу, що гра крута і дійсно в чомусь унікальна. Подобається в ній тактичність, ризик, мінімалізм і, звичайно ж, естетика.
Тож запрошую всіх зацікавлених до гри!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Taras
Taras@voncarstein123

Викладаю тут свої переклади

2.8KПрочитань
13Автори
29Читачі
На Друкарні з 20 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається