Час переглянути позицію ЄС відносно Ізраїлю/Палестини — EUobserver

Газа: президент Комісії ЄС Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що ЄС «повністю підтримує право Ізраїлю захищати себе», а канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що «єдине місце - поруч із Ізраїлем»

Насильство в Ізраїлі та на окупованих палестинських територіях жахає. Жорстокі та невибіркові вбивства, каліцтва та викрадення неозброєних цивільних осіб ХАМАСом не можна пробачити, як і мстиві та безладні бомбардування цивільних осіб ізраїльською армією.

Разом із провідними ізраїльськими, палестинськими та міжнародними правозахисними організаціями, EuroMed Rights неодноразово зазначала, що ізраїльські репресії щодо прав палестинців порушують декілька міжнародних правових стандартів і можуть породжувати радикалізацію та насильство.

Як приклад такої радикалізації, минулого року ізраїльські виборці обрали один із найбільш антипалестинських урядів в історії країни, і в політичному дискурсі відкрито циркулювала риторика відвертої етнічної чистки. У Газі, палестинські жителі томилися під незаконною блокадою, протягом останніх 16 років, яка перетворила смугу на «тюрму під відкритим небом». Відгороджена від світу ізраїльською владою, перенаселена, страждає від 45-відсоткового безробіття, Газа була оголошена непридатною для життя ще до останньої хвилі насильства.

Ізраїльський уряд, протягом останніх місяців, систематично закручував гайки. До останнього спалаху насильства, 200 палестинців було вбито ізраїльськими силами, на Західному березі річки Йордан тільки в 2023 році. Напади з боку поселенців, які впевнені, що ніколи не будуть переслідувані ізраїльським правосуддям, зростають. Рекордна кількість палестинських будинків зруйнована та замінена ізраїльськими поселеннями. З огляду на ці передумови, нещодавня невибіркова помста не повинна бути несподіванкою.

Партизанська позиція Європи

Після нападу ХАМАС, посипалися заяви про підтримку Ізраїлю. Президент Європейської комісії, Урсула фон дер Ляйєн, підтвердила, що ЄС «повністю підтримує право Ізраїлю захищатися», а канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що «єдине місце — поруч із Ізраїлем». Хоча очевидно, що насильство ХАМАС слід засуджувати, також має бути зрозуміло, що напади на цивільних осіб з обох сторін — є порушенням міжнародного гуманітарного права, і всі винуватці повинні бути притягнуті до відповідальності.

Тим не менш, деякі країни-члени ЄС пішли далі, ніж висловлюючи підтримку Ізраїлю, і вжили заходів, щоб припинити допомогу палестинцям. Спочатку ЄС також виглядав готовим взяти цей курс. Комісар ЄС, Олівер Варгеї, заявив, що "Європейська комісія переглядає свій повний портфель розвитку".

Враховуючи багато втрачених можливостей притягнути Ізраїль до відповідальності за його порушення та розпочати реальний мирний процес у минулому, поточні події мають стати тривожним дзвінком для ЄС. Сьогоднішня важка ситуація в Ізраїлі та на окупованих палестинських територіях пропонує Європі унікальний шанс продемонструвати прихильність своїм основним цінностям прав людини та демократії.

Сьогоднішні події мають спонукати ЄС змінити ставлення до колишніх тактичних переваг співпраці з Ізраїлем. Замість цього, він має застосувати підхід, який базується на правах людини та міжнародному гуманітарному праві.

Шанс на новий європейський підхід?

На щастя, в ЄС є голоси проти цього. Глава дипломатії ЄС, Жозеп Боррель, нещодавно відступив і звинуватив Ізраїль у порушенні міжнародного права, запровадивши повну блокаду Гази. Він закликав міжнародне співтовариство відрізнити ХАМАС від палестинського населення та закликав Ізраїль до триваючих порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини на окупованих палестинських територіях.

Заяви глави дипломатії ЄС, пропонують можливість відійти від минулої неадекватної політики ЄС, щодо Палестини. Це дає можливість для ЄС очолити міжнародне співтовариство до підходу, який би одночасно зменшив ескалацію конфлікту в короткостроковій перспективі та усунув його основні причини в середньо- та довгостроковій перспективі.

Така робота вимагає, щоб ЄС суворо дотримувався міжнародного гуманітарного права та прав людини, рішуче наполягаючи на припиненні тотальної блокади Гази, де ситуація з кожною хвилиною стає все більш тривожною.

Оскільки, доказів використання забороненої зброї стає все більше, ЄС повинен припинити матеріальну та інтелектуальну співпрацю з Ізраїлем, щоб уникнути будь-якої співучасті у вчиненні військових злочинів і злочинів проти людяності.

Особливо, після нещодавнього наказу ізраїльських військових одному мільйону палестинців евакуюватися з півночі Гази, протягом 24 годин, міжнародна дипломатія повинна прагнути до деескалації насильства та забезпечити припинення повної облоги. Це означає надання пріоритету захисту цивільного населення Гази, наполягаючи на негайному створенні безпечних просторів і терміновій доставці гуманітарних вантажів у Газу.

ЄС також має забезпечити притягнення до відповідальності винних у військових злочинах. Він повинен публічно підтримати Міжнародний кримінальний суд у розслідуванні військових злочинів у Палестині та запросити країни-члени підтримати хронічно недофінансований та укомплектований суд. Слід також розглянути підтримку суду в його «Консультативному висновку щодо наслідків окупації» — шляхом надання юридичної експертизи під час викликів для усних заяв.

Нарешті, Спеціальний доповідач ООН, з питань окупованих палестинських територій, роками не міг виконувати свою роль спостерігача. Важливо підтримати його доступ до окупованих палестинських територій.

Джерело — EUobserver

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.2KПрочитань
4Автори
249Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається